Beleggen: zo verlaag je het risico

Ik hoor het vaak: beleggen is eng! Dat vond ik ook. Tot ik een manier ontdekte om te beleggen die het risico flink verlaagt.

0,1% rente kreeg ik op mijn spaarrekening. Dat was al om te huilen. De mannen en vrouwen van RTL Z voorspelden dat het dieptepunt nog niet bereikt was. En ja hoor, mail van de bank. De rente werd verlaagd naar 0,05%. Dat is €5,- rente op €10.000,- spaargeld. Je gunt de bank een heel jaar al jouw spaargeld en je kunt van de opbrengst niet eens één keer met je gezin naar de McDonalds. Wat zeg ik? De inflatie was nog hoger dan de spaarrente, waardoor mijn geld gewoon stond te verdampen op mijn spaarrekening. Lekker, dan. Mijn man en ik gingen op zoek naar alternatieven. We vonden een bank in Tsjechië die nog wel een beetje rente gaf. Ik dacht iets te vaak aan IceSave om dat aan te durven. Ik had te lang en hard gespaard voor mijn geld om het in rook op te zien gaan.

Beleggen dan maar, vertelden online en offline financiële goeroes me. Ik was gezond sceptisch. Beleggen was niet compleet nieuw voor me. Ik deed in 2009 al eens een poging. Dat leverde me 30% winst op binnen 1,5 maand. Top natuurlijk, al voelde het een beetje teveel als Russische roulette. Ik kocht aandelen van een paar bedrijven, zonder al teveel voorkennis. Zwart of rood, zeg maar. Ik had in die 1,5 maand ook bijna alles kwijt kunnen raken. Alleen stond het geluk toevallig aan mijn kant. Op die manier gokken is leuk met een paar honderd euro, maar niet met het geld waar je ooit van met pensioen hoopt te gaan, of waarmee je je hypotheek af wilt lossen. Wat ik wilde was: een redelijk rendement, zonder het grote risico. The best of both worlds.

Tijd voor uitvoerig veldonderzoek. Hoe kon ik beleggen zonder al teveel risico te lopen? Laat ik voorop stellen: beleggen zonder risico kan niet. Als je helemaal geen risico wilt lopen, moet je maar ouderwets gaan sparen. Dan weet je zeker dat je geld verliest, dat wel. Ik ontdekte dé manier om te beleggen die bij ons paste, toen ik het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van econoom Oeds-Jan Postma las. Hij vertelde hoe hij, met een niet perse exhorbitant inkomen, toch miljonair werd. Hij had dat gedaan door te beleggen in indexfondsen, ook wel trackers genoemd. Niet afhaken, nu. Veel ingewikkelder dan deze term wordt het echt niet. Indexfondsen/trackers zijn pakketjes van aandelen. Wanneer je die koopt, koop je dus niet één aandeel, maar meerdere kleine aandelen. Sommige indexfondsen bestaan wel uit honderd verschillende bedrijven. Het is maar net hoeveel risico je bereid bent te nemen. Ik, weinig. Ik heb gewoon geen zin om er wakker van te liggen.

We stapten een paar jaar geleden in het indexbeleggen en zijn daar supertevreden over. Het rendement is goed. Dat gaat veel minder extreem op en neer dan wanneer je bijvoorbeeld in losse aandelen belegt. Ik vind dat prettig. Ik lig er nooit wakker van. We leggen gewoon iedere maand in. In dezelfde fondsen, op dezelfde manier. Onze tactiek is bepaald en daar houden we ons vooralsnog aan. Natuurlijk sturen we wel eens een beetje bij, maar dat is vooralsnog amper nodig geweest. We beleggen ook iedere maand hetzelfde bedrag. Vroeger dacht ik dat ik de beurs kon timen. Dan hoorde ik iets op de radio en dacht ik te weten wat de toekomst voor een bepaald bedrijf zou brengen. Nou, niet dus. Daar heb ik een paar keer best wel geld aan verloren. Uit onderzoek blijkt: de beurs proberen te timen (zoals ze dat noemen) is zinloos. Het werkt niet. Dus: iedere maand hetzelfde bedrag. Of de beurs nu hoog of laag staat. Zo ontstaat vanzelf een gemiddelde prijs waarvoor je instapt.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Check ook deze podcast over beleggen

Waar kun je indexbeleggen tegen lage kosten

Wij werken met verschillende partijen.

Er is DEGIRO. Een van de bekendste namen wel en ook de goedkoopste. De kosten om te beleggen drukken op je rendement (je winst) dus niet gek om voor een goedkope partij te gaan. DEGIRO is betrouwbaar en snel. Het vereist wel wat uitzoekwerk. Waar beleg ik in? Hoe werkt het precies? We schreven ook een handleiding voor het openen van een rekening. Die lees je hier. Je moet je er even in verdiepen maar ik ken veel tevreden klanten.

Wij beleggen ook via Brand New Day. Ook een prijsvechter maar wel met iets meer service. Hier kun je iedere maand automatisch inleggen. Dat betekent dat ze het geld van je rekening schrijven en inleggen op de manier die je samen afgesproken hebt. Ze helpen je bij het openen van een rekening ook bij het bepalen van waarin je wilt beleggen. Ze hebben eigen fondsen, wat de keuzes makkelijker maakt. Hier zijn we erg tevreden over. Ook over het openen van een beleggingsrekening bij Brand New Day schreven we een uitgebreid stuk. Lees dat vooral hier. Brand New Day is ook een fijne partij voor als je wilt beleggen voor (aanvullend) pensioen. Daar lees je hier meer over.

Ken je Meesman al? Dit is een Nederlandse partij die als één van de eerste indexbeleggen naar Nederland haalde. Een solide partij, waarbij je ook heel makkelijk even kunt bellen met een vraag, bijvoorbeeld. Ook zij hanteren vrij lage kosten, waardoor er meer van je eigen winst overblijft. Ze hebben 7 eigen fondsen, waaronder een wereldwijdfonds is. Dat is een heel fonds om in één klap flink te spreiden. Spreiden is superbelangrijk bij het verlagen van je risico.

Lees ook: Voor het eerst beleggen, 30% winstBeleggen eng? Niet meer. Sommige bedrijven doen het slecht, anderen beter. En doordat ik dit geld voor langere tijd laat staan, is er ook geen paniek wanneer het een paar jaar crisis is. Daar klimmen we wel weer uit. Mijn tactiek is nu: inleggen en loslaten. Ons vermogen groeit af en toe maar krimpt ook soms. Ik wil het niet weten. Ik laat het gewoon staan en kijk er eens per jaar naar. Loslaten, die hap. Anders word ik bloednerveus.WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Hoe wij alle rekeningen betalen van één inkomen -

 2. Pingback: 50/30/20-regel, voor als je niet van budgetteren houdt -

 3. Pingback: Zo verdelen wij ons spaargeld -

17 Comments

 1. Sander Reply

  Hallo Renée,
  Wil je ook delen wat je beleggingsstrategie is?
  Ik ben wel benieuwd in welke trackers je belegt.
  En zijn dat dan alleen aandelentrackers of beleg je ook in obligaties?

 2. LeLe Reply

  Dat is precies de reden waarom ik ervoor kies om eerst mijn huis volledig af te lossen en daarnaast minimaal een ton te sparen. Ik zou het echt niet kunnen loslaten en er dagelijks mee bezig zijn en dat is niet wat ik wil. Als mijn doelen eenmaal bereikt zijn dan zou ik veel relaxter in het beleggen staan. En dat is, naast wat kennis, volgens mij precies wat je nodig hebt. Dat ik mezelf daarmee een potentieel hoger rendement ontzeg, dat zij maar zo. Zekerheid is me ook wat waard 🙂

 3. E. Reply

  Interessant om te zien dat jullie ook beleggen. Wij doen het zelf ook, vooralsnog rond de €200 per maand en de rest gaat naar aflossing van de hypotheek. Ik vind het wel lastig om te bepalen hoeveel ik wil beleggen en hoeveel ik exta af wil lossen op de hypotheek. Hoe hebben jullie die verdeling voor jezelf bepaald? Hopelijk kan je daar nog een keer een blog over schrijven!

  1. Fleur Zeegers Reply

   Mag ik vragen waar je in belegt? Ik vind dit ook wel een interessant onderwerp en wil kijken of ik hierdoor meer de hypotheek kan aflossen.

 4. Erik Reply

  Ook mooie indexfondsen kunnen bij een beurs correctie hard onderuit gaan. Op de lange termijn komt het waarschijnlijk wel weer goed, maar dat kan nog steeds eng zijn.

  Dus ik zou zeker voorzichtig zijn over het spreken van lage risico’s, en goed nadenken welk deel van je spaargeld je waar en hoe lang wilt hebben staan.

 5. obelix Reply

  alsof trackers niet zwaar onderuit kunnen gaan…, ze volgen gewoon de beurs, als die 50 % crasht, de tracker ook,
  check maar eens wat enkele trackers van de S&P 500 (500 grootste bedrijven beurs USA) gedaan hebben bij de vorige crash (2008/2009)…

 6. Lucinda Reply

  Toen wij begonnen met beleggen was ik heel bang dat ik er constant naar zou kijken en altijd wel bang was dat het mis zou gaan. Nou dit jaar is de beurs flink in elkaar geklapt natuurlijk.. en wat blijk… ik kijk er amper naar. Wij hebben vertrouwen in de manier hoe wij beleggen dat we daar over ruim 30 jaar een goed rendement uit kunnen halen voor eventueel vervroegd pensioen of een beter pensioen. Sparen is handig voor korte termijn dingen (voor ons zonnepanelen en een uitbouw), maar als je het lang kan missen… beleggen. Zo blij dat wij gestart zijn vorig jaar.

 7. Dio Reply

  Ik beleg sinds 2017 en het belangrijkste is dat je gewoon begint. Als is het met €50,-. Al doende leert men. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je jezelf inleest in de mogelijkheden en risico’s. En daarnaast: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Ik ben heel blij dat ik sinds 2017 de geld machine aangezet heb en mij richt op trackers en paar losse aandelen, crowdfunding en deposito sparen.

 8. Chris Reply

  Ik lees de laatste tijd vreselijk veel blogs waarin het over beleggen gaat. En dat het zo simpel is. En dat je wel moet, want de spaarrente staat zo laag. Veel reacties zijn ook in de trant van: ja! ga ik doen! Net nog wat aandeeltjes gekocht!

  Veel mensen lijken te vergeten dat:
  – je bij beleggen heel goed moet weten wat je doet
  – de beurs zomaar een flinke duikeling kan maken
  – je alleen moet beleggen met geld dat je echt kan missen
  – professionele speculanten massaal short gaan als ze bij de bakker en de kapper mensen over aandelen horen praten.

  Ok, dat laatste misschien niet 🙂

 9. Ben Reply

  Kijk niet alleen naar de kosten van je aandelen rekening, maar ook naar de kosten van de index tracker/ETF die kiest. Ook daar zijn grote verschillen die op de lange termijn veel kunnen uitmaken. De één rekent 0,2% per jaar de ander 0,85%. Die kosten kan je terug vinden bij de aanbieder van de index tracker. Of kijk eens op een rating site als https://morningstar.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *