sparen buitenlands spaarrekening

Zo krijg je meer spaarrente (bij een buitenlandse bank)

Ken je Raisin al? Dat is een platform dat het mogelijk maakt om je spaargeld in het buitenland neer te zetten. Daar krijg je een flink hogere rente dan in Nederland. Ik opende een rekening en zocht uit hoe spannend ik dit vind.

Ja, ik zeg het toch maar eerlijk. Bij sparen in het buitenland denk ik meteen aan IceSave. Ken je dat verhaal nog? Nederlandse spaarders wilden meer spaarrente over hun centen vangen dan in Nederland kon. Dus zetten ze hun geld bij IceSave neer, een bank uit IJsland. Het werd crisis. De bank ging over de kop en weg was het spaargeld van de Nederlandse spaarders. Au! Belangrijk in dit verhaal is iets wat ze garantiestelsel noemen. Klinkt ingewikkeld maar dat valt best mee. Een garantiestelsel betekent dat je geld – bij bijvoorbeeld faillissement van de bank – niet opeens weg is. Je krijgt het terug. Er zit een maximum aan die garantie. Bij de IJslandse bank was dat destijds zo’n €20.000. De bank nam ook deel aan het Nederlandse garantieselsel, dat aanvullend zou vergoeden. Veel mensen kregen hun geld of in ieder geval het grootste deel terug. Gelukkig zijn die regels sindsdien veranderd. In Nederland is je spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd. Dat geldt precies zo voor de Europese spaarproducten die Raisin aanbiedt.

Dat allemaal gezegd ga ik een account aanmaken bij Raisin. Dat is dus niet meteen een rekening openen. Eerst wil Raisin weten wie ik ben. Waar mijn huis staat en hoe ze me kunnen bereiken. Ze willen ook weten wat ik ongeveer verdien en wat voor werk ik heb. Die laatste twee vragen vind ik best een beetje gek, dus besluit ik even te vragen naar het waarom hiervan. Blijkt dat dit voortkomt uit Franse/Belgische anti-witwasregelgeving. Als je aangeeft bij de McDonald’s te werken maar je hebt wel een half miljoen op een spaarrekening staan via Raisin, kan er een belletje gaan rinkelen. Duidelijk. We gaan verder. Binnen twee minuten heb ik een account. Ik krijg een lijst met potentiële Europese banken te zien. Van Letland tot Oostenrijk en van Italië tot Estland. Wat Raisin biedt zijn spaardeposito’s. Dat betekent dat je je spaargeld voor langere tijd vastzet. Van 3 maanden tot 10 jaar. Je mag het niet zomaar tussentijds opnemen. Dat is net zo bij een Nederlands deposito. En natuurlijk, des te langer je je geld laat staan, des te hoger de rente is.

Ik neus wat tussen de rekeningen. En google wat informatie bij elkaar. Natuurlijk spelen mijn emoties ook mee. Na al dat minder rooskleurige nieuws over de economie van Italië de laatste jaren, laat ik de Italiaanse banken toch aan me voorbij gaan. Ik google wat op Letland en Estland, dat spreekt me meer aan. Vanaf €5.000 inleg kan ik er terecht. Laat ik dat geld minimaal een jaar staan, dan krijgt ik er tussen de 0,65% en 0,85% rente over. Bij grote banken in Nederland is de rente daarop 0.01%. Het gekke is dat dat bedrag bij veel Nederlandse banken niet omhoog gaat wanneer je je geld langer laat staan. Hoe lang je het geld ook laat staan, je krijgt er niks voor. Nou ja, 0,01%. Kortom: ze zitten gewoon niet op onze spaarcenten te wachten.

Mensen die via Raisin een deposito openen, krijgen een lekkere welkomstbonus. Doen ze dit voor of op 14 februari, dan wordt die bonus tijdelijk verdubbeld. Hier lees je er meer over. Dat geld heb je maar mooi in je zak. Meer dan €100.000 zou ik er sowieso nooit neerzetten (als je dat al hebt). Op een Nederlandse spaarrekening ook niet, trouwens. Want daarboven heeft je geld geen garantie. Ook zou ik kiezen voor een land waar ze de euro hebben. Dat hebben de meeste aanbieders, maar niet allemaal. Dit voorkomt dat mocht de bank failliet gaan, je je geld uitbetaald krijgt in de lokale munt. Dat kan gunstig en minder gunstig zijn (net afhankelijk van hoe de koers op dat moment is) maar daar zou ik persoonlijk niet op zitten te wachten. Als je daar rekening mee houdt, vind ik Raisin een prima alternatief wanneer je je geld nu op een Nederlandse spaarrekening hebt staan verpieteren tegen 0,01% rente. Je moet dan niet van plan zijn dat geld binnenkort te gaan gebruiken. Want in een deposito (in Nederland of een ander land) staat het wel even vast. Het zou zelfs kunnen dat die spaarrente in Nederland onder nul gaat. Die wordt dan dus negatief. Het idee geld in te moeten leveren om te kunnen sparen, is heel vreemd. Je kunt denken: ach, wat maakt het uit. Maar ik denk dat iedere spaarder die zo hard zijn best doet om dat geld bij elkaar te krijgen, dat geld gewoon niet wil zien verdampen. En dat snap ik heel goed.

Wat doe jij om je spaargeld nog een beetje te laten groeien? Ik ben benieuwd!

Dit artikel is een samenwerking met Raisin. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Share

13 Comments

 1. Nadine Reply

  Heb zelf een tijdje een bedrag gestald bij Raisin, dus nog een tip: let op of het land van herkomst bronbelasting inhoudt op de uit te betalen rente.
  Deze bronbelasting kun je deels terugvragen/vergoed krijgen, maar kost je wel een uurtje aan ellenlange formulieren invullen en wat euro’s aan (inter)nationale postzegels. Ik zou de volgende keer kiezen voor een land dat geen bronbelasting inhoudt.

 2. Tiny Reply

  Interessant zo’n platform. Ik ben wel altijd benieuwd naar het verdienmodel erachter, kun je dat aangeven? Ontvangen zijn geld van de banken op de afgesloten deposito’s, reclame? Zit er daarnaast nog een voordeel aan omom via Raisin dit af te sluiten, of kun je ook direct naar die buitenlandse bank gaan?

 3. Dio Reply

  Hmmm interessant, maar vraag mij wel af of het save is of dat er nog addertjes onder het gras zitten. Er moet immers toch geld verdiend worden.

  Toch interessant, ik ga er eens naar kijken. Nu doe ik deposito sparen bij LeasePlan en dat is nog best oké en de rest in beleggingen.

 4. Nachtvlinder Reply

  Geen addertjes onder het gras, ik zit er toevallig ook. De rente wordt gerealiseerd in Spanje of Italië waar dat nog wel hoger is dan hier. Ook garantiedeposito tot 100.000 euro.

  Veilig beleggen vind ik nog interessanter, maar dat is een ander verhaal. Veilig is : heel veel spreiden in redelijk veilige bedrijven (maksimaal 100 – 500 per bedrijf /fonds)

 5. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Ik wilde al reageren met dat dat je dat percentage ook in Nederland kan krijgen voor 1 jaar vastzetten, maar toen wist ik het weer: begin dit jaar bleek die rente gedaald naar 0,5% en sindsdien is hij nog verder gedaald: naar 0,4% (bij Leaseplanbank).
  Vraagje: waarom zou je zo’n deposito via Raisin afsluiten en niet rechtstreeks bij die bank?

 6. HereIsTom Reply

  Er zitten heel veel addertjes onder het gras bij buitenlandse banken zonder Nederlandse bankgarantie!
  Eentje daarvan is als het mis gaat bij een crisis, bij een buitenlandse bank sta je dan als buitenlander onderaan de lijst van schuldeisers en moet je zelf achter je geld aan en kan je er dan ook meestal naar fluiten!
  Mijn vader zei altijd als het te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo en dat is net als die hoge rentes bij buitenlandse banken!
  Als je graag heel veel risico wil lopen moet je dat dus voor doen!

  1. Govert Reply

   @Hereistom Welke ‘heel veel’ addertjes bedoel je, graag inclusief bron?

   Het is me teveel werk op je verschillende onjuistheden in te gaan, maar de kern is dat het spaargeld van elke rekeninghouder binnen de EU gelijk wordt behandeld en beschermd tot die 100.000 volgens nieuwe EU richtlijnen (zoals Renee dus ook aangeeft).

   Ik kan me ergens voorstellen dat men bij sparen in het buitenland in eerste instantie aan IceSave denkt aangezien het om behoorlijk veel spaargeld ging dat in het buitenland stond… maar toch is het appels met peren vergelijken. IJsland was (en is nog steeds) niet eens lid van de Europese Unie dus hadden ze ook lak aan samenwerking op dit vlak.

 7. SB Reply

  Als je toch moeite hebt met het stallen van je geld bij een buitenlandse bank, dan zou je ook je spaargeld in een deposito van NIBC direct (Nederlandse bank) kunnen stoppen. Op dit moment hebben ze voor 1 jaar vast 0,4% rente.

  Heb daar zelf ook een deposito ladder van 4 treden staan (3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en 1 jaar).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *