vervroegd pensioen, eerder met pensioen, pre-pensioen, porterenee, gepensioneerd, inspiratie, geld, motivatie, sparen, besparen, vaste lasten

Zo kun jij ook veel eerder met pensioen (dan 70+!)

Als ik niks doe, mag ik pas wanneer ik 70 jaar en 9 maanden oud ben, met pensioen. Dat zie ik niet zitten. Dus creëer ik op eigenwijze manier een soort pre-pensioen. Zo kan ik toch eerder met pensioen. En dat kun jij ook!

Ik ben 33 jaar en op woensdag, vrijdag en donderdagmiddag met pensioen. Ik hoef op die dagen niet meer te werken voor mijn geld. Niet meer nodig dus doe ik het niet. Ik ben gek op mijn werk, echt waar, maar ik vind het ook heerlijk om in het bos te wandelen, een boek te lezen of met mijn kinderen op pad te gaan. Klinkt goed, toch? Klinkt wel alsof ik het goed voor elkaar heb.

Als je alleen naar de statistieken kijkt, zie je een ander plaatje. Volgens grafiekjes en staartdiagrammen ben ik een zzp’er zonder pensioen. Want ik heb geen potje staan bij een pensioenfonds. Laatst checkte ik voor de grap even mijnpensioenoverzicht.nl. Die site kent iedereen tegenwoordig wel, denk ik. Daar kun je nagaan hoeveel pensioen je precies krijgt wanneer je zo oud bent dat je ‘eruit’ mag. Ik logde laatst maar eens in. Gewoon even checken of een of andere ambtenaar niet een foutje had gemaakt en mij per ongeluk wat pensioeneuro’s toe had gekend met een entertje teveel. Maar nee, hoor. Er stond keurig ‘Geen gegevens ontvangen.’ Er staat helemaal niets op mij te wachten, financieel gezien, behalve een AOW van 276 euro per maand, die ik inmiddels op heb gebouwd.

Geen medelijden met mij. Ik zal de laatste zijn om te klagen. Want ik heb dan wel geen pensioen opgebouwd op de traditionele manier. Toch vertelde ik net al 3 dagen per week met pensioen te zijn. Op mijn 33e! Pensioen is in de meeste gevallen een pot met geld die aan het eind van de regenboog op je staat te wachten. Ik vroeg me jaren geleden al af waarom dat eigenlijk zo werkt. Waarom bepaalt de overheid wanneer je met pensioen mag? In mijn geval is dat wanneer ik 70 jaar en 9 maanden ben. Mijn vader is nu bijna van die leeftijd en hij heeft net een nieuwe heup. Ik zie mezelf met zoveel levensjaren en net zulke versleten heupen niet nog fulltime werken om de rekeningen te betalen.

Lees ook: Pensioen opbouwen op 7 creatieve manieren

We kunnen pas met pensioen wanneer we iedere maand genoeg geld binnen krijgen om de rekeningen te kunnen betalen. Dus ik dacht: wat als je het omdraait? Wat als ik zorg dat ik al die rekeningen niet heb? Een omgekeerd pensioen, noem ik dat. Je krijgt geen geld op je rekening gestort aan het einde van de maand, maar je krijgt ook geen rekeningen op je mat die betaald moeten worden. Of in ieder geval minder of een stuk lagere. Zo realiseerde ik voor mezelf een soort prepensioen in een tijd waarin het prepensioen amper nog bestaat.

Hoe heb ik dat gedaan?

Nou, ik woon in een prachtig huis. 2-onder-1-kap, lekkere tuin, openslaande deuren, volop slaapkamers. Maar dat huis staat wel hier.. Bij het rode prikkertje.

In ons dorp is alles de helft van de prijs. Nou ja, de huizen dan. Een brood is hier net zo duur als in de Randstad. Jaja.. Ik zeg niet dat iedereen de Randstad moet verlaten. Ik zeg wel dat het handig is om, wanneer je een huis koopt, meer te zien dan alleen een vraagprijs. Zie de invloed die het op je leven heeft om die rekening iedere maand te moeten betalen. En zie ook de vrijheid die je krijgt wanneer je voor iets minder duur kiest.

Nog zo’n keuze, is deze.

Mijn gare, gedeukte en gehavende en ó zo goedkope autootje. Scheelt me ook een hoop geld.
Laatst reed ik naar een plek waar ik een lezing ging geven. Ik zag de portier twijfelen of hij me wel het parkeerterrein op moest laten. Voor die man voor mij in zijn dikke Jaguar ging de slagboom in ieder geval een stuk sneller open.

Verder? Ik doe boodschappen bij de Lidl en rij dan de Appie, die veel dichterbij is, voorbij. Mijn kleding heeft geen merk of logootje. De kleding van mijn kinderen trouwens ook niet. En ik koop alleen waar ik echt blij van word of wat ik nodig heb. Ja, klinkt logisch. Doet iedereen? Nou nee. Ben je wel eens bij de Action geweest? Mensen komen daar voor een nieuwe batterij voor de rookmelder en duwen na 20 minuten een mandje naar de kassa die zo vol is dat ze ‘m niet meer opgetild krijgen. Vol met onnodige reut. Het kost allemaal geen drol, maar telt bij elkaar toch op. Het zijn euro’s waar je hard voor gewerkt hebt. En die kun je dus niet meer voor iets anders gebruiken. Weg is weg.

Lees ook: Deze geldkeuze zorgde voor minder stress

Ik ga nog uit eten. Ik ga weekendje weg. Ik koop waar ik blij van word. Geen medelijden met mij. Het is geen rantsoen, dit leven. Zo voelt het ook niet. Ik voel heel sterk dat ik hard werk voor mijn geld en dat ik daarmee kieskeurig ben in waar ik dat aan uitgeef. En om even op dat pensioen terug te komen: door je financiële lasten te verlagen, kun je nu al meer genieten van je vrijheid. Waarom wachten tot je 70e? Of je kiest ervoor het geld dat over blijft, weg te zetten voor je pensioen.

RTL Nieuws rekende onlangs uit dat een stel van 32 jaar, met een koophuis en een modaal inkomen iedere maand 734 euro weg moet zetten om 5 jaar eerder met pensioen te kunnen. Enorm bedrag? Natuurlijk. Voor iedereen haalbaar? Nee. Maar voor veel mensen wel, zeker met twee inkomens. Als je dit doet en bespaart op je uitgaven, snijdt het mes aan twee kanten. Je spaart voor een vervroegd pensioen en je hebt tegen die tijd minder rekeningen op je mat liggen, die betaald moeten worden. Dus heb je minder geld nodig om rond te komen. We kunnen klagen over onze pensioenvoorziening in Nederland (al is die volgens onderzoek een van de beste van Europa). We kunnen ook kijken wat we zelf kunnen doen. Toch?

Share

14 Comments

 1. Kaspar Reply

  Goed verhaal en dit keer met de nodige kanttekeningen dat het niet voor iedereen geldt… zie in dat RTL onderzoek ook de opmerking dat de huurder de Sjaak is.
  Triest, maar waar! En ook in datzelfde artikel uitgewerkt dat het voor alleenstaanden lastiger is.
  En vaak vallen die mensen óók in de groep die noodgedwongen moet huren… jammer helaas!

  Laatst eens globaal uitgerekend. Als ik op mijn 70e ergens met pensioen wil moet ik al zeker die 700+ euro per maand gaan sparen… De escape die ik heb is dus dat eigen huis… die móet er echt komen. En snel ook… anders raak ik financieel klem. Vreemd toch eigenlijk! Hoe dat verschil tussen koop en huur de hele situatie zo totaal anders maakt! Gevolg ervan is dat je flink geld moet hebben om geld te kunnen besparen. Beetje omgekeerde wereld als je het mij vraagt.

  Hoe dan ook is ook dit verhaal weer extra motivatie door te blijven sparen…
  Nog een tip qua boodschappen: kijk verder dan enkel de supermarkt. Ik heb een abonnement op een biologische, lokale groentetas. En koop geregeld dozen met nieuwe producten om uit te proberen voor weinig. Doe heel veel cashback acties (Scoupy). De supermarkt geef ik relatief weinig geld uit. En dus maakt Lidl of Albert Heijn ineens nóg bar weinig uit onder de streep (en Albert Heijn is bij mij simpelweg dichterbij….).

  1. HereIsTom Reply

   Huren is inderdaad een grote last en gooi je eigenlijk iedere maand geld in de put. Nadeel nu is dat de huizenprijzen hoog zijn, dus als het kan net als PorteRenee en huis buiten de randstad kopen, misschien kun je daar nu ook wel een baan vinden.
   En als je een jaar bij elkaar optelt dan is boodschappen doen bij de Lidl echt wel goedkoper dan bij de AH!

 2. HereIsTom Reply

  Tja precies zoals jij beschrijft ben ik 30 jaar geleden al mee begonnen. Ik werkte me een slag in de rondte en ik het weekend moest ik er van bijkomen. Ik dacht dat moet ook anders kunnen. Dus eerst maar eens een niet te groot huis gekocht en begonnen met geen onnodige dingen te kopen en boodschappen bij de Aldi en Lidl. Pas een paar jaar later een klein autootje tweedehands gekocht en 16 jaar in gereden.
  Verder zoveel mogelijk sparen en de hypotheek aflossen, na 10 jaar had ik al zoveel gespaart dat ik een dag minder kon gaan werken en in 15 jaar de hypotheek afgelost zodat ik zeer lage maandlasten had en nog meer kon sparen zodat ik na 20 jaar nog maar 3 dagen hoefde te werken en nu ben ik in de 50 en heb een 5 daags weekend en als alles volgens plan verloopt kan ik over 5 jaar met vervroegt pensioen.
  In principe kan iedereen het doen, als je maar een baan hebt, ik heb ook altijd ver onder modaal verdient, maar het ligt er maar aan waar je prioriteiten liggen.

 3. Linda Reply

  ik vind het een mooi verhaal en gelijk heb je dat je nu geniet.

  Ik vraag mij wel af wat je bedoelt met de rollen omdraaien van rekeningen, ben je bezig om je koopwoning af te betalen waardoor die kosten in de toekomst komen te vervallen.

 4. RICHARD Reply

  Ik ben het volledig met Renée eens. Iedereen denkt bij pensioen alleen maar hoeveel er binnen moet komen. Onzin. Wij zijn net 30 en lossen al 5 jaar extra af op onze hypotheek. Dit jaar doen we dat niet en zetten wij de rente om, voor nog eens 10 jaar. Daarna zijn wij zo goed als vrij. De rente is dan nog maar 1,7%. Dit scheelt ons alles bij elkaar al zn € 240 netto per maand. Ik ga nu alvast bedenken wanneer ik 4 dagen ga werken en van mijn kinderen kan gaan genieten. Gouden tip mensen, die eerder met pensioen willen. Los zsm uw hypotheek af of een deel ervan, dan kun je vanzelf minder werken.

 5. Mar Reply

  Huis bijna afgelost, flink aan het sparen, in mijn eentje (vrouw, 53 jaar, kind) met wens om veel eerder te stoppen of minder te gaan werken. Niet kijken naar de hoogte van pensioen bij 67 jaar maar naar wat ik nodig heb, en dat is steeds minder.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow! Wat een stoer verhaal. Iedereen roept altijd maar dat je hier rijk voor moet zijn en iig tweeverdieners. Jij doet het gewoon alleen. Heel gaaf.

 6. Vera Reply

  Sinds vorig jaar werk ik 20 uur voor de baas en een paar uur per week (gemiddeld) voor wat nevenfuncties (bestuursfunctie o.a.). Mijn man werk gemiddeld 32 uur per week (ploegendienst).

  Wij zijn verhuist vanuit een appartement in Leidschendam (bij Den Haag) een een eengezinswoning in Geervliet (bij Spijkenisse). Dit huis is ruim 50% groter dan waar we hiervoor woonde met een ruime voor- en achtertuin en lekker rustig met veel groen. Maar koste slechts 50.000 euro meer dan de verkoopprijs van het appartement. Dus door de lagere hypotheekrente en ondanks de lineaire hypotheek, vrijwel geen verschil in maandlasten qua hypotheek. Maar wel enorm veel meer woonruimte. We hebben dit jaar ook voor het eerst extra afgelost op de hypotheek.

  Wij kunnen nu als het zo uitkomt op maandag even samen de stad in om iets te kopen, ipv dringen op zaterdag als iedereen vrij is. Uit eten op dinsdag is net zo gezellig als op vrijdag en komt ook prima uit.

  Ik spaar al een jaar of 2 a 3 jaar voor mijn pensioen met zo’n 50 euro per maand dat ik beleg, ik probeer alle inkomsten uit mijn nevenfuncties zoveel mogelijk te sparen.

  Maar ook ik ben dus met deeltijdpensioen. En daarnaast aan het sparen om hopelijk voor ik 71 en 2 maanden ben (mijn verwachte pensioenleeftijd) met pensioen te kunnen.

 7. De kleine belegger Reply

  Hier zijn we een paar jaar geleden ook de weg van minder rekeningen ingeslagen. En ik moet zeggen, dat bevalt goed.

  Voorlopig kies ik ervoor om met de vrijgekomen financiële ruimte niet om te zetten in tijd. Ik beleg het in dividendaandelen. Dit zorgt direct voor een aanvulling op mijn inkomen. En daarmee nog meer financiële vrijheid.

  En misschien wordt het bedrag ooit zo hoog dat ik eerder met pensioen kan. Maar dat is nog ver weg.

 8. Jolanda Reply

  Goed bezig Renee. En alle anderen ook. Gelukkig hebben we de hypotheek van ons heerlijke, niet al te dure huis in de provincie al helemaal afgelost. En door kritisch alle overige uitgaven op nut en noodzaak te bekijken gaat het pensioen sparen hier ook als een speer. We hopen over circa 5 jaar te kunnen stoppen.

 9. ria Reply

  Mooi inzichtelijk verhaal. Ik heb pensioenbreuk. Dus lees minder pensioen. Om dit op te lossen, heb ik de hypotheek omlaag gebracht, in totaal 43000 euro. Nu betalen we 67 euro per maand bruto, wel jaren heel veel betaald aan de post wonen doordat we 1000 euro per mnd afloste. Dit betekende dat we de woonlasten van 367 euro naar 67 teruggebracht hebben. Dit is tot aan het pensioen een besparing van 25000 euro. Zou ik dat bedrag apart zetten die 25000 euro en na mijn pensioen mezelf uitbetalen dan is het verschil 104 (spaargeld op maken) plus 300 (besparing per maand hypotheek totaal 404 euro per maand, wat ik dus heb aan geld wat ik kan gebruiken. Mijn “oude pensioen” heeft een waarde van 35400, dit betaald na mijn pensioen slechts 100 uit. M.a.w. aflossen was in mijn geval veel gunstiger. Bijkomend voordeel is dat ik al jaren 1000 euro minder uitgeef, dus geleerd heb zuinig te zijn (heb net modaal aan inkomen) en dat na mijn pensioen dus ook gewend ben.

 10. Mr Groeigeld Reply

  Consuminderen helpt zeker. Hoe minder je nodig hebt, hoe beter en hoe minder je opzij hoeft te leggen.
  Met alleen sparen wordt het echter lastig. Zelf beleg ik om 12 jaar eerder te kunnen stoppen (en daarna ruim door te leven, zie mijn blog)

 11. HereIsTom Reply

  Als je je hypotheek aflost en ook de rest van je maandlasten flink naar beneden brengt heb je als je met pensioen gaat ook niet zoveel meer nodig. Vaak is AOW plus klein aanvullend pensioen al genoeg.
  Met de maandlasten die wij nu hebben kunnen we ook rondkomen met alleen AOW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *