spaarpotjes, spaarpotje, spaardoelen, sparen, potjes, potje, doel, doelen, meer sparen, beter sparen, spaartips, porterenee, sparen

Zo rock je sparen met digitale spaarpotjes (en dit zijn de mijne!)

Spaar jij al met digitale spaarpotjes? Bij veel banken kun je ze in de app of browser aanmaken. Maar hoe pas je dat zo toe dat het je helpt meer en beter te sparen?

Ik kreeg een paar dagen geleden een berichtje via mijn Instagram-pagina. Een volger schreef dat ze sinds kort spaarde met spaarpotjes. Via de online omgeving van haar bank. Maar, zei ze, ze leek geen enkel doel te halen! Of te wel: het werkte voor geen meter voor haar. Haar vraag aan mij was: hoe laat ik dit wel slagen? Hoe zorg ik dat ik die potjes vol krijg? Ondanks dat ik superenthousiast ben over de digitale spaarpotjes, heb ik dit vaker gehoord. Dat mensen enthousiast beginnen, de (vaak) maximale 10 spaardoelen aanmaken en daarna geen enkel doel aantikken. What’s wrong? Ik denk dat het misgaat bij deze twee dingen:

 1. Je maakt teveel doelen aan
  Tien spaardoelen. Holy cr*p, dat is nogal wat. Teveel doelen betekent dat je nooit écht voor één ding gaat. Je moet je spaarenthousiasme – om het zo te noemen – verdelen over teveel dingen. Daardoor krijg je ook nooit dat gevoel in je buik dat helpt bij het sparen. Dat wow-wat-als-ik-dit-doel-haal-hoe-vet-zou-dat-zijn-gevoel.
 2. Je stelt geen duidelijk doel 
  Je denkt bijvoorbeeld: ik ga een buffer bij elkaar sparen. En dan leg je af en toe wat geld in. Not gonna work. Je moet je doel echt duidelijker en meer gedetailleerd stellen.
Voor ik je ga vertellen hoe je het wel laat slagen, vertel ik eerst iets over hoe ik mijn spaarpotjes in heb gedeeld. Ik heb er zelf best een paar.
 1. Belastingdienst 2019
  Superstom potje dit 🙂 Dit is noodzakelijk kwaad. Ik ben ondernemer en betaal mijn inkomstenbelasting achteraf. Meestal zo rond de zomer. En dan moet ik dat geld natuurlijk wel hebben. Dus zet ik van alles wat ik verdien 30% weg. Dat is genoeg, met de aftrekposten die ik heb. Dus zodra ik een betaling ontvang, hoppa, eerste 30% in dit potje zetten. En afblijven! Dat lukt goed. Want ik weet: als ik hier geld uithaal kom ik in de problemen met de belastingdienst. En dat wil echt niemand.
 2. BTW
  Nog zo’n stom potje. Ja, als ondernemer heb je er daar veel van. Over de meeste werkzaamheden die ik doe, moet ik BTW heffen. Dat betekent dat ik 21% toevoeg aan het bedrag dat ik met een klant heb afgesproken. Die 21% moet ik ieder kwartaal afdragen aan de belastingdienst. Daarin zijn ze streng. Één dag te laat? Bam! Boete. Dus dit geld zet ik ook, na betaling van iedere factuur weg.
 3. Pensioen
  Dit zou je ook een stom potje kunnen noemen, maar zo zie ik het niet. Dit is geld waar ik later heerlijk van kan gaan leven. Sinds kort (ja, ik was er niet supervroeg bij) zet ik van alles wat ik verdien 10% weg in dit potje. Wat ik ermee ga doen (beleggen, deposito, banksparen) weet ik nog niet precies. Mijn financieel adviseur gaat me daarin nog een geweldig advies geven. Toch, Dennis? Maar het geld staat er in ieder geval alvast. Niet dat het potje overvol is, hoor. Ik heb nog geen 1.000 euro. Haha. Maar het begin is er.
 4. Vaste lasten volgende maand
  In dit potje spaar ik iedere maand het bedrag bij elkaar dat ik de volgende maand nodig heb voor de vaste lasten. Plus wat extra’s voor leuke dingen. Dit onttrek ik uit het geld dat ik binnen krijg en verdeel ik aan het einde van de maand over twee andere rekeningen. Een voor de vaste lasten, een voor enigszins variabele kosten als boodschappen en lekker uit eten gaan.
 5. Tuin!
  Ons nieuwe huis heeft een enorme tuin. Een gekke en vooral overgroeide tuin. Overal onkruid! Die tuin gaat binnenkort, letterlijk, op de schop. Zo’n zin in! We krijgen er een mooie aangelegde tuin voor terug. Met een enorm grasveld voor de kids. Check hier het ontwerp. Het is de eerste keer dat we echt een tuin laten aanleggen. Voor de mensen die het nog niet weten: dat is DUUR! Dus in dit potje spaarde ik voor de tuin. Nog 1.000 euro en we zijn er. De werkmannen beginnen eind juli. Kan niet wachten!
 6. Huis
  Tja, een oud huis vraagt veel onderhoud. In dit potje probeer ik wat extra’s weg te zetten wanneer het kan. Voor onderhoud, voor schilderen, voor kleinere klusjes. Ik moet zeggen: ik heb niet echt een doel en geen vaste inleg. Daardoor merk ik dat het potje niet heel hard vult 🙂
 7. Vakantie. Wij zijn dol op vakantie. En we gaan echt niet superdeluxe. Deze zomer staan we wel vier weken op een geweldige camping en we gaan in het voorjaar nog 1,5 week naar Ibiza. Dat kost allemaal geld, al doen we het redelijk budgetstijl. Dus zorgen we dat er altijd geld in het vakantiepotje zit. Zeker omdat we nog wel eens spontaan een reisje plannen.

Mijn man verdeelt zijn inkomsten tussen beleggen en extra aflossen op onze hypotheek. Daarnaast hebben we nog een noodfonds, maar dat is vol genoeg. Daar storten we dus niet meer bij. Zeker niet nu de rente zo giga laag staat. Ook spaart hij voor onze vakanties. Dat doet hij top: geen omkijken naar.

Zoals je ziet heb ik dus zelf zes doelen. Al zijn de belastingdienst-potjes voor mij niet echt spaardoelen. Dat is meer een plek waar ik het geld stal tot ik het moet afdragen.

Met deze 6 tips gaat sparen met digitale spaarpotjes ook voor jou werken.
 1. Stel maximaal 4 doelen. Zeker als je net begint met sparen. Liever nog één of twee tegelijk. Dan kun je er echt voor gaan. Dan gaat het sparen ook harder. Wanneer je je spaargeld over 10 potjes moet verdelen, schiet het niet op. Dan raak je gedemotiveerd en gooi je het misschien wel tijdens een shopping spree over de bank. Dat willen we niet.
 2. Stel een duidelijk doel. Hoeveel wil je sparen? Bij sommige banken loopt het balkje dan vol, naarmate je dichter bij je doel komt. Heel motiverend.
 3. Load een plaatje up. (Is dit goed Nederlands?) Dit kan bij sommige banken. Een foto van jou op een ski-piste wanneer je spaart voor de wintersport. Of een foto van je droomhuis wanneer je de kosten koper bij elkaar wilt sparen.
 4. Zet je spaargeld bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt lopen. Bijvoorbeeld bij internetbank Moneyou Go. De rekening is gratis en er hoort een geweldige app bij, waarmee je ook in potjes kunt sparen. Het grote voordeel van zo’n ver-weg-spaarrekening is dat opnemen net wat minder makkelijk gaat. Praktisch gezien: het staat niet binnen 1 seconde op je rekening, zoals wanneer je spaarrekening ‘onder’ je betaalrekening hangt. Maar ook heeft het een psychisch effect: het geld daar weghalen voelt als een grotere stap. Je denkt er vanzelf wat langer over na. Dat werkt voor ons top. Als je iets moeten betalen, doe ik alles om het niet op te hoeven nemen van onze spaarrekening. Dus ik zou zeggen: Check Moneyou Go even. Je opent gratis een rekening en vind je het niks: dan zeg je ‘m gewoon weer op.
 5. Bepaal een percentage van je inkomen of een vast bedrag dat iedere maand naar dit doel gaat. Schrijf dit achter je doel. Dus bijvoorbeeld: Kosten Koper: 10%. Of Vakantie: 5%. Dat confronteert je met de afspraak met jezelf.
 6. Check iedere week je potjes. Niet vaker. Wanneer je te lang ziet dat je geen vooruitgang boekt, raak je geneigd om de handdoek in de ring te gooien.
 7. Stop meevallers in je potjes. Echt, dit geeft zo’n lekker gevoel. Een paar tientjes terug van je energieleverancier? 12,50 gewonnen in de loterij, hup naar je spaardoel. (Al betekent opzeggen nog meer financiële winst). Of nog lekkerder: je dertiende maand of vakantiegeld. Kijk, dan loopt het balkje snel vol!

En tot slot: visualiseer. Denk na over je doel. Hoe zou het zijn dat te bereiken? Voel de wind op de piste, bij wijze van spreken, langs je wangen gaan. Zie jezelf al in je nieuwe huis rondlopen. Laat die doelen leven en je gaat ze halen. Met een beetje hulp van de spaarpotjes.

Share

21 Comments

 1. Roos Reply

  Goede tips! Wij hebben … potjes. 1:noodpotje, die moet altijd vol zijn voor plotselinge tegenvallers, zoals bijv een kapotte koelkast etc. 2:auto, we sparen voor een andere auto, voor als onze huidige het begeeft (die is 14 jaar oud). Dit potje is ook vol. 3:vakantie, ook daar sparen we elke maand voor.
  4: eigen risico 5: huis, waar we nu sparen voor een nieuwe badkamer, maar ook kleinere klusjes in huis.
  6: Amerika, we willen over een paar jaar met onze kinderen en vrienden naar Amerika, dus daar sparen we ook voor. En de laatste: Aflossing hypotheek, telkens als we 1000 euro bij elkaar hebben, lossen we dat af op de hypotheek. Hier hebben we ook een jaardoel bij, en we liggen lekker voor op schema (lang leve belastingteruggaaf én vakantiegeld! Aangezien we zelf sparen voor de vakantie lossen we dit bedrag meteen af)

 2. Kaspar Reply

  Even een reactie op die plaatjes uploaden. Klinkt super suf, maar het werkt echt wel! Ik heb plaatjes voor al mijn rekeningen in de bankieren app:
  De betaalrekening van mijn dochter (toen ze klein was) die met blokken een toren bouwt. STaat symbool voor de rekening die nodig is om het normale leven overeind te houden. Mijn spaarrekening van mijn zoon (toen ook nog klein) die in een medaille ‘bijt’ als controle dat het echt goud is (wat het natuurlijk niet is, maar daar gaat het niet om!). Als symbool voor het opbouwen van rijkdom om later dingen mee te doen.
  En de credit card een plaatje van een BBQ die ik ooit met vrienden had en waarbij de vlammen tot anderhalve meter hoog stonden (don’t ask!). Als symbool voor dat een credit card geld verbranden is. Dus bij voorkeur van afblijven!

  Werkt heel goed als reminder steeds.

  Qua spaardoel heb ik er maar 1: een eigen huis. Dus dat maakt het wel lekker makkelijk om de motivatie hoog te houden. Iedere euro die ik kan sparen gaat rechtstreeks naar dat ene doel.

 3. Jo Reply

  Ben te lui voor al die potjes. Gaat bij ons gewoon op de grote hoop hier. Tenzij er sprake is van een noodgeval mag er niks het saldo van de spaarrekeningen af (werkt voor mij als een tiet). Als ik iets wil reserveren voor een ander doel, bv 3000 voor een klus aan het huis, dan kijk ik wat het saldo is op mijn rek, dan spaar ik daarbovenop 3000 en dan pas mag het eraf.

 4. Kiki Thiessen-Bakker Reply

  Elke maandag start ik met het bijwerken van een excel met de bedragen per potje. (Ik heb zakelijke buffer met doel drie maandsalarissen, investeringsbuffer met mooie doelen, prive voor de leuk en prive voor de nodige dingen).
  Het is leuk dat je al na zes weken het overzicht echt kan zien, en zo werk ik ineens met kleine doelen: voor maandag een afgerond bedrag op de ene rekening, volgende week een extraatje naar de andere rekening. Het is echt een spel geworden.

 5. Tiny Reply

  Ik heb wel het idee dat de meeste van je potjes reserveringen zijn voor kosten die er sowieso zijn. Als ZZP met ook wisselende inkomsten snap ik dat wel, maar als je in loondienst bent, zijn potjes belastingdienst, BTW en vaste kosten komende maand natuurlijk niet nodig. Pensioen wordt in de meeste gevallen ook geregeld, maar aanvullend blijft natuurlijk een interessant potje.
  Bij mij ook alles op de grote hoop, ik heb geen hele specifieke doelen. Ik spaar en beleg een vast bedrag per maand en als het kan wat extra. Ik zie later wel wat ik ermee doe en bij ons was dat laatst voor een groot gedeelte ook de tuin. Inderdaad: een heleboel geld!

 6. Lykke Reply

  Hier ook een paar potjes.
  We hebben een bufferrekening, waar we instorten tot 10k, zodat we in dure of slechte tijden wat op kunnen vangen.

  Verder recent een nieuwe auto gekocht, waarbij we geld uit alle potjes moesten (of: konden) trekken. Dus nu netjes elke maand bedrag X naar de auto-rekening. Daar betalen we dan de reparaties, ANWB & APK uit en ondertussen sparen we rustig door voor de vervanging van de auto, voor over hopelijk pas 10-15 jaar.

  Ook gaat vakantiegeld altijd linea rectie naar het vakantiepotje. Dat is dan ook direct ons vakantiebudget elk jaar.

  En dan hebben we nog een spaarrekening voor het huis. Op dit moment om te sparen voor isolatie en dubbel glas, maar zodra dat klaar is kunnen we direct weer lekker doorsparen voor de volgende reparaties. Ook hier een oud huis, waar nogal wat aan moet gebeuren.

  Ohja, en omdat m’n vriend helemaal gek werd van mijn potjes en geen overzicht meer had over hoeveel we nu precies spaarden, heb ik 1 potje ‘maandelijks sparen’ gedoopt. Aan het einde van de maand, zodra het salaris is gestort, boek ik X bedrag van het loon weg naar dit potje. Soms moeten we gedurende maand wat terugboeken, soms niet. Aan het einde van de maand kunnen we in 1 oogopslag zien hoeveel we gespaard hebben & verdeel ik het overgebleven bedrag over de potjes. En dan kan het nieuwe spaargeld voor de volgende maand er weer in.

  Met deze constructie zijn we allebei blij. Ik heb iets meer overzicht door de potjes en hij ook, doordat hij nu wel goed kan zien wat we maandelijks sparen.

 7. Sanne Reply

  Sinds een paar weken ben ik ook begonnen met spaarpotjes. Ik ben hard aan het sparen voor een huis en alle bijkomende kosten, maar daarnaast zijn er ook andere dingen (zoals vakanties) waar ik voor wil/moet sparen. Dit resulteert in 9 spaarpotjes, verdeeld over twee rekeningen.

  Op de eerste spaarrekening (vast sparen) stort ik elke maand 900 euro, direct als het salaris binnenkomt. Dit wordt verdeeld over 5 spaarpotjes:
  – kosten koper nieuwe huis (3/4 gevuld)
  – inrichting nieuwe huis (1/10 gevuld)
  – auto (mocht dit nodig zijn door de locatie van het huis heb ik het geld tenminste, 1/2 gevuld)
  – Laos 2020 (in 2020 willen we een grote reis maken waarvoor ik een flink bedrag moet sparen, nog leeg)
  – Eigen risico (net geopend, naar aanleiding van een reactie hierboven, dat vond ik wel een goed idee, nog leeg)

  De tweede spaarrekening is voor variabel sparen; hier wordt elke 24e van de maand het geld op gestort wat dan nog op mijn betaalrekening staat, vlak voordat het nieuwe salaris weer binnenkomt. Dat varieert elke maand van 4 tot 150 euro. Dit wordt verdeeld over 4 spaarpotjes:
  – Kamp 2018 (ik ga elk jaar op kamp met mijn koor, hierin staat dat bedrag vast klaar, kamp 2018 moet nog worden afgeschreven, helemaal gevuld)
  – Kamp 2019 (zie hierboven, helemaal gevuld)
  – Zomervakantie 2019 (nog niks gepland, maar wel vast helemaal gevuld)
  – Interrail 2021 (ik wil heel graag interrailen in 2021 en door een gevuld spaarpotje weet ik dat ik me dit ook kan veroorloven, 2/3 gevuld)

  Ik gebruik deze spaarpotjes dus pas sinds een paar weken, maar ik merk dat het mij wel veel overzicht en daardoor rust geeft. Ik weet dat ik voor bijvoorbeeld vakanties op een gegeven moment het geld bij elkaar heb gespaard en dat goed kan doen, maar ik kan ook duidelijk zien hoeveel geld ik al gespaard heb voor een huis. Zo zie ik precies waar ik sta en wat de mogelijkheden zijn.

 8. San Reply

  Ik heb ook verschillende potjes: grote buffer, vakantie, auto/apk, Disneyland. De laatste vervalt zodra we geweest zijn, hopelijk binnen nu en 2 jaar. Als alleenstaand werkende moeder heb ik geen 2e salaris om op terug te vallen, dus vind ik het fijn iets achter de hand te hebben. Voor de grote buffer is het spaardoel €15.000, maar het kan zijn dat ik die bijstel zodra ik dat bij elkaar gespaard heb. Voor de andere doelen heb ik geen eindbedrag in mijn hoofd, vind ik lastig te bepalen. Naast het gewone sparen gaan ook alle extraatjes naar de spaardoelen: vakantiegeld, 13e maand, teruggave energie, toeslagengeld wat ik te weinig heb gekregen in het vorige jaar, algemene belastingteruggave, bonus ivm 12.5jaar in dienst (dit jaar). Ik ben op de goede weg maar ik ben er nog niet.

 9. Ann Reply

  1 rekening voor vakantie
  1 rekening voor studie kinderen
  1 rekening voor extra aanvulling pensioen
  1 rekening voor voor algemeen (auto/onderhoud woning/etc)
  Op alle rekeningen wordt direct na ontvangst salaris een vast bedrag overgeboekt. Werkt bij ons echt super. Beiden komen we uit een ondernemersgezin en zelf hebben we ook 3 ondernemingen (ik zelf 2 en mijn man 1 naast zijn baan) . Sparen en zuinig op je geld zijn is ons met de paplepel ingegoten en we zijn onze ouders er meer dan dankbaar voor. We leren onze kinderen ook van jongs af aan om direct geld weg te zetten naar de spaarrekening, zelfs van het zakgeld 😉

 10. MB Reply

  Ik heb toevallig vorige week spaarpotjes gemaakt maar niet voor grote doelen. Kleedgeld, verjaardag kids, kadootjes sint /kerst dus 10tjes werk. Vakantie voor vokgend jaar alvast een potje aangemaakt maar die vul ik straks als ik de terruggaaf van de kinderopvang terug krijg ( ik geef minder uren door aan de belasting dan ik daadwerkelijk afneem. Hierdoor krijg ik per maand minder toeslag terug maar wat ik het hele jaar heb misgelopen krijg ik dan met de teruggaaf van de toeslagen in 1x, zo hoef ik nooit extra te betalen. Vorig jaar was dit 1700 euro. Ik heb het niet eens doorgehad in mn maandlasten.) Mijn eigen rekening omgedoopt tot boodschappen rekening waar ik deze maand voor het eerst boodschappengeld op ga zetten. We hebben nog een andere spaarrekening en daar komt het geld wat we overhouden op. Ik heb geen idee of het werkt. Zit te wachten op loon dan kan ik alle potjes vullen! =D

 11. Maartje Reply

  Ik ben ook fan van spaarpotjes! Toen ik ZZP’er was, had ik een soortgelijk systeem. Nu ik in loondienst ben, komt het salaris op een vast moment binnen en ben ik helemaal losgegaan met automatisch sparen. Op mijn persoonlijke rekening spaar ik bijvoorbeeld zonder moeite €25 per maand voor een nieuwe telefoon. En op de gezamenlijke rekeningen met mijn vriend sparen we automatisch voor cadeautjes voor familieleden en nog andere dingen. In totaal heb ik wel 8 spaarpotjes. Het enige bedrag dat ik niet automatisch spaar is het grootste bedrag, dat ik spaar om een huis te kunnen kopen. Het is voor dat doel juist heel motiverend om het elke maand op die rekening te kunnen zetten!

 12. Vera Reply

  Ik ben juist net afgestapt van de potjes/ spaardoelen. Was het overzicht compleet kwijt en werd er onrustig van, en dat met slechts twee potjes (vakantie en tuin).
  Als ik nieuwe plantjes wilde halen moest ik gaan schuiven van tuinpotje naar gewone spaar naar betaalrekening. En dan met het salaris weer al die stappen omgekeerd. Word er alweer moe van om het op te schrijven. 😉

  Misschien werkt het voor mij niet omdat ik 2 deposito’s en 3 gewone spaarrekeningen heb. Eigenlijk zijn er dus al 5 potjes..
  Deposito’s is voor de rente, grootste deel is bij ASN ‘groen’ weggezet en voor lopende zaken een paar duizend bij ING zodat ik er snel mee kan betalen. Werkt voor mij nu het beste!

 13. JP Reply

  Als eerste mijn complimenten voor de blog. Ik bezoek de blog regelmatig.
  Ik ben dol op de digitale spaarpotjes

  1. Spaarpotje om 10% hypo af te lossen ieder jaar
  2.Spaarpotje voor onderhoud huis
  3. Spaarpotje vakantie
  4. Spaarpotje reserve

  En ik heb nog elders een spaarplan wat echt voor langer termijn is.

  Om je doelen te bereiken adviseer ik mensen alleen naar zichzelf te kijken. Want de tip van de dag jezelf met anderen vergelijken wordt je niet altijd gelukkig van. Hiermee bedoel ik mensen die alsmaar winkelen…kleding kopen schoenen. Te materialistische ingesteld.

  Ik hou ook van mooie dingen en nieuwe kleding. Vraag mezelf altijd bij alles af of ik het nodig heb.

  Door zo te denken kom ik vaak met lege handen thuis. Heb gek genoeg toch genoten van middag stad omdat ik het eruit zijn en genieten van de kleine dingen enorm kan genieten en met trots denk ik dan aan mijn spaarpotjes.

  Idee om maandlasten vooruit te plannen. En apart hebben te staan dat vind ik een goede tip. Ik heb dit al eens gelezen op site van Nibud volgens mij dat het verstandig is twee keer je maandlasten als reserve te hebben staan.

  Geld groeit niet op mijn rug alleen door overal bij na te denken wat ik uitgeef en geen impulsieve aankoop te doen lukt het goed.

  Zorgverzekering heb ik via United Consumers waardoor je 10% ervan apart gezet wordt.
  Toen mijn man en ik werkloos waren hebben we dit opgenomen…was zelfs vergeten dat we dat hadden. Dit gaat zo automatisch namelijk.

  En door de crisis veel geleerd. Dan ben je genoodzaakt om ieder dubbeltje on te draaien en koop je alleen het hoog nodige en dat is eten en je rekeningen betalen en genieten van de gratis dingen zoals je achtertuin.

  Veel plezier alvast in je nieuw aangelegde tuin Renée en ga vooral door met het bloggen want het zijn goede tips en het werkt motiverend om te lezen dat er zoveel gelijkgestemden zijn.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dank voor je lieve reactie. En jouw persoonlijke tips. Super als mensen die delen. En dat genieten van die tuin gaat zeker lukken. Dank je wel!

 14. Linda Reply

  Welke banken geven de mogelijkheid om digitale spaarpotjes te maken? Bij mijn bank (ABN AMRO) zie ik die mogelijkheid niet. Of ik kijk er overheen, dat kan ook.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Linda, ING en Rabo bieden het. Volgens mij ook SNS en KNAB en MoneYou

  2. Kaspar Reply

   Abn-Amro heeft dit inderdaad niet! Maar dat wil niet zeggen dat je dit niet zelf alsnog kunt regelen, maar dan analoog! 😉
   Ik hou mijn financieën heel strikt bij. Voor mij één van de redenen juist weer om bij Abn-Amro te blijven. De Grip app is hier geweldig voor! Een volwaardig digitaal kasboekje dat automatisch je gegevens bijhoudt (en dankzij PSD2 kun je hier wellicht in de toekomst ook rekeningen van andere banken bij toevoegen! Voor nu is die mogelijkheid nog erg beperkt).

   Het sparen echter hou ik (op aanraden van Renée!) een fysiek overzicht van bij. Gewoon een A3-tje met in mijn geval een getekende thermometer met bedragen die ik gaandeweg steeds verder vul. Omdat ik maar 1 spaarpotje heb is het nu 1 thermometer. Maar als ik een extra spaardoel erbij zou krijgen komt er simpelweg eentje naast! Leuk plaatje erbij van het uiteindelijke doel… Werkt perfect! En (voor mij) een heel stuk beter dan het digitale overzicht. Het is voor mij echt een klein viermomentje als ik eind van de maand weer wat bij mag kleuren op de thermometer!! 😀 En dat motiveert enorm. Digitaal mis ik dat gevoel… Dus geef mij maar fysieke spaarpotjes in plaats van digitale spaarpotjes. Maar buiten dat is het verhaal exact hetzelfde als van de digitale spaarpotjes die Renée hier benoemt!

 15. Laura Reply

  Ik ben dól op spaarpotjes! Ik heb er tig openstaan, dus de tip van ‘minimaliseer je potjes’ gaat niet op voor mij 😉
  Ik vind het heerlijk om alle uitgaven te budgetteren En te schuiven tussen potjes.
  Ik zet voor alle uitjes, feestjes, evenementen enz. Geld apart. Zo zijn er potjes voor de verjaardagen van de kinderen, kerst, Sinterklaas, sportclubs, weekendjes weg, bruiloften enz.

  Daarnaast potjes voor maandelijkse uitgaven:
  – kapper
  – kleding
  – uitjes/uit eten
  – verzorging/cosmetica
  Elke maand stort ik in deze potjes een bedrag en hier moeten we het deze maand mee doen.

  En tot slot de grotere potjes als ‘noodgevallen’ en ‘vakantie’.

 16. Monique Reply

  Al lang voor de spaarpotjes ingevoerd werden en wij de boel niet onder controle kregen (lees: iedere maand wel een beetje rood voor het salaris weer kwam) heb ik een extra betaalrekening aangevraagd.
  Ok, dit kost wel wat, maar het heeft ons zoveel rust gegeven.
  We hebben nu dus een betaalrekening speciaal voor de vaste lasten (daar wordt het salaris van mijn man naartoe gestort en hier hebben we geen pinpas van) en een betaalrekening voor boodschappen en alle andere variabelen (daar wordt mijn salaris bijgeschreven en hier hebben we beide een pinpas van).
  Dit werkt al jaren prima, we kunnen de vaste lasten altijd betalen en staan nooit meer rood (hmmm, die mogelijkheid moet ik dus ook maar eens op gaan zeggen).

  Voor de kinderen (2 jongens) hebben wij ieder apart een spaarrekening, zodat “hun” geld gescheiden blijft van dat van ons en het niet met de grote hoop mee uitgegeven kan worden.
  Hierop staat geld dat ze zelf sparen, geld voor het rijbewijs en voor studie (dat laatste is vrijgekomen vanuit een levensverzekering toen ze 12 werden).
  Onze oudste (bijna 14 jaar) heeft inmiddels eigen rekeningen, hij krijgt sinds juli ook kleedgeld.
  Een betaalrekening, een spaarrekening door hemzelf te beheren (daar is het deel van zijn oude spaarrekening bij ons dat hij zelf gespaard had heen gegaan, het deel voor rijbewijs en studie staat nog bij ons) en een spaarrekening waar hij niet aan kan en wij elke maand een bedrag heen storten als studiepotje 2.0

  Verder hebben wij zelf 1 spaarrekening en ik denk er nu over om daar toch wat potjes in aan te maken, maar ik weet niet of het voor mij werkt. Je kunt het gewoon proberen en anders weer terugdraaien, toch?

  Hopelijk is mijn verhaal te volgen 😉

 17. Gerdien Reply

  Ik ben geen fan van potjes. Ik heb gewoon een ruime buffer en alles wat ik daarboven kom, los ik af op mijn hypotheek. Alle grote uitgaven worden uit die buffer betaald, die daarna weer aangevuld wordt tot mijn streefbedrag.
  Ik heb alleen een aparte ‘slapende’ rekening waar iedere maand zo’n €70 bij op komt van de belastingdienst, dus die heb ik maar voor m’n garagekosten gereserveerd.
  Daarnaast hou ik een kasboek bij waarin ik alle inkomsten en uitgaven noteer, dus ik blijf iedere maand overzicht houden op mijn financiën.
  Sinds kort heb ik ook een maandelijks boodschappen budget en dat scheelt me ook een hoop geld.
  Kortom, zolang ik overzicht heb, heb ik geen potjes nodig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *