8 tips: Zo rock je sparen met digitale spaarpotjes

Spaar jij al met digitale spaarpotjes? Bij veel banken kun je ze in de app of browser aanmaken. Maar hoe pas je dat zo toe dat het je helpt meer en beter te sparen?

Ik kreeg een paar dagen geleden een berichtje via Instagram (volg me daar!) Een volger schreef dat ze sinds kort spaarde met spaarpotjes. Via de online omgeving van haar bank. Maar, zei ze, ze leek geen enkel doel te halen! Of te wel: het werkte voor geen meter voor haar. Haar vraag aan mij was: hoe laat ik dit wel slagen? Hoe zorg ik dat ik die potjes vol krijg? Ondanks dat ik super-enthousiast ben over de digitale spaarpotjes, heb ik dit vaker gehoord. Dat mensen enthousiast beginnen, de (vaak) maximale 10 spaardoelen aanmaken en daarna geen enkel doel aantikken. What’s wrong? Ik denk dat het misgaat bij deze twee dingen:

Je maakt teveel doelen aan
Tien spaardoelen. Holy cr*p, dat is nogal wat. Teveel doelen betekent dat je nooit écht voor één ding gaat. Je moet je spaarenthousiasme – om het zo te noemen – verdelen over teveel dingen. Daardoor krijg je ook nooit dat gevoel in je buik dat helpt bij het sparen. Dat wow-wat-als-ik-dit-doel-haal-hoe-vet-zou-dat-zijn-gevoel.

Je stelt geen duidelijk doel 
Je denkt bijvoorbeeld: ik ga een buffer bij elkaar sparen. En dan leg je af en toe wat geld in. Not gonna work. Je moet je doel echt duidelijker en meer gedetailleerd stellen.

Die spaarpotjes zijn top. Het systeem is geweldig, maar je moet even een manier vinden die voor jou werkt. Wanneer je te enthousiast begint (zie twee valkuilen hierboven) dan werkt het niet echt voor je.

Met deze 8 tips gaat sparen met digitale spaarpotjes ook voor jou werken.

1 Stel maximaal 4 doelen. Zeker als je net begint met sparen. Liever nog één of twee tegelijk. Dan kun je er echt voor gaan. Dan gaat het sparen ook harder. Wanneer je je spaargeld over 10 potjes moet verdelen, schiet het niet op. Dan raak je gedemotiveerd en gooi je het misschien wel tijdens een shopping spree over de bank. Dat willen we niet.


2. Stel een duidelijk doel. Hoeveel wil je sparen? Bij sommige banken loopt het balkje dan vol, naarmate je dichter bij je doel komt. Heel motiverend.

3. Load een plaatje up. (Is dit goed Nederlands?) Dit kan bij sommige banken. Een foto van jou op een ski-piste wanneer je spaart voor de wintersport. Of een foto van je droomhuis wanneer je de kosten koper bij elkaar wilt sparen.

spaarpotjes, spaarpotje, spaardoelen, sparen, potjes, potje, doel, doelen, meer sparen, beter sparen, spaartips, porterenee, sparen

4. Zet je spaargeld bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt lopen. Het grote voordeel van zo’n ver-weg-spaarrekening is dat opnemen net wat minder makkelijk gaat. Praktisch gezien: het staat niet binnen 1 seconde op je rekening, zoals wanneer je spaarrekening ‘onder’ je betaalrekening hangt. Maar ook heeft het een psychisch effect: het geld daar weghalen voelt als een grotere stap. Je denkt er vanzelf wat langer over na. Dat werkt voor ons top. Als je iets moeten betalen, doe ik alles om het niet op te hoeven nemen van onze spaarrekening. Dus ik zou zeggen:

5. Bepaal een percentage van je inkomen of een vast bedrag dat iedere maand naar dit doel gaat. Schrijf dit achter je doel. Dus bijvoorbeeld: Kosten Koper: 10%. Of Vakantie: 5%. Dat confronteert je met de afspraak met jezelf.

6. Check iedere week je potjes. Niet vaker. Wanneer je te lang ziet dat je geen vooruitgang boekt, raak je geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

7. Stop meevallers in je potjes. Echt, dit geeft zo’n lekker gevoel. Een paar tientjes terug van je energieleverancier? 12,50 gewonnen in de loterij, hup naar je spaardoel. (Al betekent opzeggen nog meer financiële winst). Of nog lekkerder: je dertiende maand of vakantiegeld. Kijk, dan loopt het balkje snel vol!

8. En tot slot: visualiseer. Denk na over je doel. Hoe zou het zijn dat te bereiken? Voel de wind op de piste, bij wijze van spreken, langs je wangen gaan. Zie jezelf al in je nieuwe huis rondlopen. Laat die doelen leven en je gaat ze halen. Met een beetje hulp van de spaarpotjes.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.