8 tips: Zo rock je sparen met digitale spaarpotjes

Spaar jij al met digitale spaarpotjes? Bij veel banken kun je ze in de app of browser aanmaken. Maar hoe pas je dat zo toe dat het je helpt meer en beter te sparen?

Ik kreeg een paar dagen geleden een berichtje via Instagram (volg me daar!) Een volger schreef dat ze sinds kort spaarde met spaarpotjes. Via de online omgeving van haar bank. Maar, zei ze, ze leek geen enkel doel te halen! Of te wel: het werkte voor geen meter voor haar. Haar vraag aan mij was: hoe laat ik dit wel slagen? Hoe zorg ik dat ik die potjes vol krijg? Ondanks dat ik super-enthousiast ben over de digitale spaarpotjes, heb ik dit vaker gehoord. Dat mensen enthousiast beginnen, de (vaak) maximale 10 spaardoelen aanmaken en daarna geen enkel doel aantikken. What’s wrong? Ik denk dat het misgaat bij deze twee dingen:

Je maakt teveel doelen aan
Tien spaardoelen. Holy cr*p, dat is nogal wat. Teveel doelen betekent dat je nooit écht voor één ding gaat. Je moet je spaarenthousiasme – om het zo te noemen – verdelen over teveel dingen. Daardoor krijg je ook nooit dat gevoel in je buik dat helpt bij het sparen. Dat wow-wat-als-ik-dit-doel-haal-hoe-vet-zou-dat-zijn-gevoel.

Je stelt geen duidelijk doel 
Je denkt bijvoorbeeld: ik ga een buffer bij elkaar sparen. En dan leg je af en toe wat geld in. Not gonna work. Je moet je doel echt duidelijker en meer gedetailleerd stellen.

Die spaarpotjes zijn top. Het systeem is geweldig, maar je moet even een manier vinden die voor jou werkt. Wanneer je te enthousiast begint (zie twee valkuilen hierboven) dan werkt het niet echt voor je.

Met deze 8 tips gaat sparen met digitale spaarpotjes ook voor jou werken.

1 Stel maximaal 4 doelen. Zeker als je net begint met sparen. Liever nog één of twee tegelijk. Dan kun je er echt voor gaan. Dan gaat het sparen ook harder. Wanneer je je spaargeld over 10 potjes moet verdelen, schiet het niet op. Dan raak je gedemotiveerd en gooi je het misschien wel tijdens een shopping spree over de bank. Dat willen we niet.

2. Stel een duidelijk doel. Hoeveel wil je sparen? Bij sommige banken loopt het balkje dan vol, naarmate je dichter bij je doel komt. Heel motiverend.

EXCELSHEET MAAND BUDGET

Eenvoudig je budget plannen in Excel of in Google Spreadsheet. Met deze digitale PorteRenee-maandplanner gaat dat helemaal lukken. 

3. Load een plaatje up. (Is dit goed Nederlands?) Dit kan bij sommige banken. Een foto van jou op een ski-piste wanneer je spaart voor de wintersport. Of een foto van je droomhuis wanneer je de kosten koper bij elkaar wilt sparen.

spaarpotjes, spaarpotje, spaardoelen, sparen, potjes, potje, doel, doelen, meer sparen, beter sparen, spaartips, porterenee, sparen

4. Zet je spaargeld bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt lopen. Het grote voordeel van zo’n ver-weg-spaarrekening is dat opnemen net wat minder makkelijk gaat. Praktisch gezien: het staat niet binnen 1 seconde op je rekening, zoals wanneer je spaarrekening ‘onder’ je betaalrekening hangt. Maar ook heeft het een psychisch effect: het geld daar weghalen voelt als een grotere stap. Je denkt er vanzelf wat langer over na. Dat werkt voor ons top. Als je iets moeten betalen, doe ik alles om het niet op te hoeven nemen van onze spaarrekening. Dus ik zou zeggen:

5. Bepaal een percentage van je inkomen of een vast bedrag dat iedere maand naar dit doel gaat. Schrijf dit achter je doel. Dus bijvoorbeeld: Kosten Koper: 10%. Of Vakantie: 5%. Dat confronteert je met de afspraak met jezelf.

6. Check iedere week je potjes. Niet vaker. Wanneer je te lang ziet dat je geen vooruitgang boekt, raak je geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

7. Stop meevallers in je potjes. Echt, dit geeft zo’n lekker gevoel. Een paar tientjes terug van je energieleverancier? 12,50 gewonnen in de loterij, hup naar je spaardoel. (Al betekent opzeggen nog meer financiële winst). Of nog lekkerder: je dertiende maand of vakantiegeld. Kijk, dan loopt het balkje snel vol!

8. En tot slot: visualiseer. Denk na over je doel. Hoe zou het zijn dat te bereiken? Voel de wind op de piste, bij wijze van spreken, langs je wangen gaan. Zie jezelf al in je nieuwe huis rondlopen. Laat die doelen leven en je gaat ze halen. Met een beetje hulp van de spaarpotjes.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

29 Comments

 1. Roos Reply

  Goede tips! Wij hebben … potjes. 1:noodpotje, die moet altijd vol zijn voor plotselinge tegenvallers, zoals bijv een kapotte koelkast etc. 2:auto, we sparen voor een andere auto, voor als onze huidige het begeeft (die is 14 jaar oud). Dit potje is ook vol. 3:vakantie, ook daar sparen we elke maand voor.
  4: eigen risico 5: huis, waar we nu sparen voor een nieuwe badkamer, maar ook kleinere klusjes in huis.
  6: Amerika, we willen over een paar jaar met onze kinderen en vrienden naar Amerika, dus daar sparen we ook voor. En de laatste: Aflossing hypotheek, telkens als we 1000 euro bij elkaar hebben, lossen we dat af op de hypotheek. Hier hebben we ook een jaardoel bij, en we liggen lekker voor op schema (lang leve belastingteruggaaf én vakantiegeld! Aangezien we zelf sparen voor de vakantie lossen we dit bedrag meteen af)

 2. Kaspar Reply

  Even een reactie op die plaatjes uploaden. Klinkt super suf, maar het werkt echt wel! Ik heb plaatjes voor al mijn rekeningen in de bankieren app:
  De betaalrekening van mijn dochter (toen ze klein was) die met blokken een toren bouwt. STaat symbool voor de rekening die nodig is om het normale leven overeind te houden. Mijn spaarrekening van mijn zoon (toen ook nog klein) die in een medaille ‘bijt’ als controle dat het echt goud is (wat het natuurlijk niet is, maar daar gaat het niet om!). Als symbool voor het opbouwen van rijkdom om later dingen mee te doen.
  En de credit card een plaatje van een BBQ die ik ooit met vrienden had en waarbij de vlammen tot anderhalve meter hoog stonden (don’t ask!). Als symbool voor dat een credit card geld verbranden is. Dus bij voorkeur van afblijven!

  Werkt heel goed als reminder steeds.

  Qua spaardoel heb ik er maar 1: een eigen huis. Dus dat maakt het wel lekker makkelijk om de motivatie hoog te houden. Iedere euro die ik kan sparen gaat rechtstreeks naar dat ene doel.

 3. Jo Reply

  Ben te lui voor al die potjes. Gaat bij ons gewoon op de grote hoop hier. Tenzij er sprake is van een noodgeval mag er niks het saldo van de spaarrekeningen af (werkt voor mij als een tiet). Als ik iets wil reserveren voor een ander doel, bv 3000 voor een klus aan het huis, dan kijk ik wat het saldo is op mijn rek, dan spaar ik daarbovenop 3000 en dan pas mag het eraf.

 4. Kiki Thiessen-Bakker Reply

  Elke maandag start ik met het bijwerken van een excel met de bedragen per potje. (Ik heb zakelijke buffer met doel drie maandsalarissen, investeringsbuffer met mooie doelen, prive voor de leuk en prive voor de nodige dingen).
  Het is leuk dat je al na zes weken het overzicht echt kan zien, en zo werk ik ineens met kleine doelen: voor maandag een afgerond bedrag op de ene rekening, volgende week een extraatje naar de andere rekening. Het is echt een spel geworden.

 5. Tiny Reply

  Ik heb wel het idee dat de meeste van je potjes reserveringen zijn voor kosten die er sowieso zijn. Als ZZP met ook wisselende inkomsten snap ik dat wel, maar als je in loondienst bent, zijn potjes belastingdienst, BTW en vaste kosten komende maand natuurlijk niet nodig. Pensioen wordt in de meeste gevallen ook geregeld, maar aanvullend blijft natuurlijk een interessant potje.
  Bij mij ook alles op de grote hoop, ik heb geen hele specifieke doelen. Ik spaar en beleg een vast bedrag per maand en als het kan wat extra. Ik zie later wel wat ik ermee doe en bij ons was dat laatst voor een groot gedeelte ook de tuin. Inderdaad: een heleboel geld!

 6. Lykke Reply

  Hier ook een paar potjes.
  We hebben een bufferrekening, waar we instorten tot 10k, zodat we in dure of slechte tijden wat op kunnen vangen.

  Verder recent een nieuwe auto gekocht, waarbij we geld uit alle potjes moesten (of: konden) trekken. Dus nu netjes elke maand bedrag X naar de auto-rekening. Daar betalen we dan de reparaties, ANWB & APK uit en ondertussen sparen we rustig door voor de vervanging van de auto, voor over hopelijk pas 10-15 jaar.

  Ook gaat vakantiegeld altijd linea rectie naar het vakantiepotje. Dat is dan ook direct ons vakantiebudget elk jaar.

  En dan hebben we nog een spaarrekening voor het huis. Op dit moment om te sparen voor isolatie en dubbel glas, maar zodra dat klaar is kunnen we direct weer lekker doorsparen voor de volgende reparaties. Ook hier een oud huis, waar nogal wat aan moet gebeuren.

  Ohja, en omdat m’n vriend helemaal gek werd van mijn potjes en geen overzicht meer had over hoeveel we nu precies spaarden, heb ik 1 potje ‘maandelijks sparen’ gedoopt. Aan het einde van de maand, zodra het salaris is gestort, boek ik X bedrag van het loon weg naar dit potje. Soms moeten we gedurende maand wat terugboeken, soms niet. Aan het einde van de maand kunnen we in 1 oogopslag zien hoeveel we gespaard hebben & verdeel ik het overgebleven bedrag over de potjes. En dan kan het nieuwe spaargeld voor de volgende maand er weer in.

  Met deze constructie zijn we allebei blij. Ik heb iets meer overzicht door de potjes en hij ook, doordat hij nu wel goed kan zien wat we maandelijks sparen.

 7. Sanne Reply

  Sinds een paar weken ben ik ook begonnen met spaarpotjes. Ik ben hard aan het sparen voor een huis en alle bijkomende kosten, maar daarnaast zijn er ook andere dingen (zoals vakanties) waar ik voor wil/moet sparen. Dit resulteert in 9 spaarpotjes, verdeeld over twee rekeningen.

  Op de eerste spaarrekening (vast sparen) stort ik elke maand 900 euro, direct als het salaris binnenkomt. Dit wordt verdeeld over 5 spaarpotjes:
  – kosten koper nieuwe huis (3/4 gevuld)
  – inrichting nieuwe huis (1/10 gevuld)
  – auto (mocht dit nodig zijn door de locatie van het huis heb ik het geld tenminste, 1/2 gevuld)
  – Laos 2020 (in 2020 willen we een grote reis maken waarvoor ik een flink bedrag moet sparen, nog leeg)
  – Eigen risico (net geopend, naar aanleiding van een reactie hierboven, dat vond ik wel een goed idee, nog leeg)

  De tweede spaarrekening is voor variabel sparen; hier wordt elke 24e van de maand het geld op gestort wat dan nog op mijn betaalrekening staat, vlak voordat het nieuwe salaris weer binnenkomt. Dat varieert elke maand van 4 tot 150 euro. Dit wordt verdeeld over 4 spaarpotjes:
  – Kamp 2018 (ik ga elk jaar op kamp met mijn koor, hierin staat dat bedrag vast klaar, kamp 2018 moet nog worden afgeschreven, helemaal gevuld)
  – Kamp 2019 (zie hierboven, helemaal gevuld)
  – Zomervakantie 2019 (nog niks gepland, maar wel vast helemaal gevuld)
  – Interrail 2021 (ik wil heel graag interrailen in 2021 en door een gevuld spaarpotje weet ik dat ik me dit ook kan veroorloven, 2/3 gevuld)

  Ik gebruik deze spaarpotjes dus pas sinds een paar weken, maar ik merk dat het mij wel veel overzicht en daardoor rust geeft. Ik weet dat ik voor bijvoorbeeld vakanties op een gegeven moment het geld bij elkaar heb gespaard en dat goed kan doen, maar ik kan ook duidelijk zien hoeveel geld ik al gespaard heb voor een huis. Zo zie ik precies waar ik sta en wat de mogelijkheden zijn.

 8. San Reply

  Ik heb ook verschillende potjes: grote buffer, vakantie, auto/apk, Disneyland. De laatste vervalt zodra we geweest zijn, hopelijk binnen nu en 2 jaar. Als alleenstaand werkende moeder heb ik geen 2e salaris om op terug te vallen, dus vind ik het fijn iets achter de hand te hebben. Voor de grote buffer is het spaardoel €15.000, maar het kan zijn dat ik die bijstel zodra ik dat bij elkaar gespaard heb. Voor de andere doelen heb ik geen eindbedrag in mijn hoofd, vind ik lastig te bepalen. Naast het gewone sparen gaan ook alle extraatjes naar de spaardoelen: vakantiegeld, 13e maand, teruggave energie, toeslagengeld wat ik te weinig heb gekregen in het vorige jaar, algemene belastingteruggave, bonus ivm 12.5jaar in dienst (dit jaar). Ik ben op de goede weg maar ik ben er nog niet.

 9. Ann Reply

  1 rekening voor vakantie
  1 rekening voor studie kinderen
  1 rekening voor extra aanvulling pensioen
  1 rekening voor voor algemeen (auto/onderhoud woning/etc)
  Op alle rekeningen wordt direct na ontvangst salaris een vast bedrag overgeboekt. Werkt bij ons echt super. Beiden komen we uit een ondernemersgezin en zelf hebben we ook 3 ondernemingen (ik zelf 2 en mijn man 1 naast zijn baan) . Sparen en zuinig op je geld zijn is ons met de paplepel ingegoten en we zijn onze ouders er meer dan dankbaar voor. We leren onze kinderen ook van jongs af aan om direct geld weg te zetten naar de spaarrekening, zelfs van het zakgeld 😉

 10. MB Reply

  Ik heb toevallig vorige week spaarpotjes gemaakt maar niet voor grote doelen. Kleedgeld, verjaardag kids, kadootjes sint /kerst dus 10tjes werk. Vakantie voor vokgend jaar alvast een potje aangemaakt maar die vul ik straks als ik de terruggaaf van de kinderopvang terug krijg ( ik geef minder uren door aan de belasting dan ik daadwerkelijk afneem. Hierdoor krijg ik per maand minder toeslag terug maar wat ik het hele jaar heb misgelopen krijg ik dan met de teruggaaf van de toeslagen in 1x, zo hoef ik nooit extra te betalen. Vorig jaar was dit 1700 euro. Ik heb het niet eens doorgehad in mn maandlasten.) Mijn eigen rekening omgedoopt tot boodschappen rekening waar ik deze maand voor het eerst boodschappengeld op ga zetten. We hebben nog een andere spaarrekening en daar komt het geld wat we overhouden op. Ik heb geen idee of het werkt. Zit te wachten op loon dan kan ik alle potjes vullen! =D

 11. Maartje Reply

  Ik ben ook fan van spaarpotjes! Toen ik ZZP’er was, had ik een soortgelijk systeem. Nu ik in loondienst ben, komt het salaris op een vast moment binnen en ben ik helemaal losgegaan met automatisch sparen. Op mijn persoonlijke rekening spaar ik bijvoorbeeld zonder moeite €25 per maand voor een nieuwe telefoon. En op de gezamenlijke rekeningen met mijn vriend sparen we automatisch voor cadeautjes voor familieleden en nog andere dingen. In totaal heb ik wel 8 spaarpotjes. Het enige bedrag dat ik niet automatisch spaar is het grootste bedrag, dat ik spaar om een huis te kunnen kopen. Het is voor dat doel juist heel motiverend om het elke maand op die rekening te kunnen zetten!

 12. Vera Reply

  Ik ben juist net afgestapt van de potjes/ spaardoelen. Was het overzicht compleet kwijt en werd er onrustig van, en dat met slechts twee potjes (vakantie en tuin).
  Als ik nieuwe plantjes wilde halen moest ik gaan schuiven van tuinpotje naar gewone spaar naar betaalrekening. En dan met het salaris weer al die stappen omgekeerd. Word er alweer moe van om het op te schrijven. 😉

  Misschien werkt het voor mij niet omdat ik 2 deposito’s en 3 gewone spaarrekeningen heb. Eigenlijk zijn er dus al 5 potjes..
  Deposito’s is voor de rente, grootste deel is bij ASN ‘groen’ weggezet en voor lopende zaken een paar duizend bij ING zodat ik er snel mee kan betalen. Werkt voor mij nu het beste!

 13. JP Reply

  Als eerste mijn complimenten voor de blog. Ik bezoek de blog regelmatig.
  Ik ben dol op de digitale spaarpotjes

  1. Spaarpotje om 10% hypo af te lossen ieder jaar
  2.Spaarpotje voor onderhoud huis
  3. Spaarpotje vakantie
  4. Spaarpotje reserve

  En ik heb nog elders een spaarplan wat echt voor langer termijn is.

  Om je doelen te bereiken adviseer ik mensen alleen naar zichzelf te kijken. Want de tip van de dag jezelf met anderen vergelijken wordt je niet altijd gelukkig van. Hiermee bedoel ik mensen die alsmaar winkelen…kleding kopen schoenen. Te materialistische ingesteld.

  Ik hou ook van mooie dingen en nieuwe kleding. Vraag mezelf altijd bij alles af of ik het nodig heb.

  Door zo te denken kom ik vaak met lege handen thuis. Heb gek genoeg toch genoten van middag stad omdat ik het eruit zijn en genieten van de kleine dingen enorm kan genieten en met trots denk ik dan aan mijn spaarpotjes.

  Idee om maandlasten vooruit te plannen. En apart hebben te staan dat vind ik een goede tip. Ik heb dit al eens gelezen op site van Nibud volgens mij dat het verstandig is twee keer je maandlasten als reserve te hebben staan.

  Geld groeit niet op mijn rug alleen door overal bij na te denken wat ik uitgeef en geen impulsieve aankoop te doen lukt het goed.

  Zorgverzekering heb ik via United Consumers waardoor je 10% ervan apart gezet wordt.
  Toen mijn man en ik werkloos waren hebben we dit opgenomen…was zelfs vergeten dat we dat hadden. Dit gaat zo automatisch namelijk.

  En door de crisis veel geleerd. Dan ben je genoodzaakt om ieder dubbeltje on te draaien en koop je alleen het hoog nodige en dat is eten en je rekeningen betalen en genieten van de gratis dingen zoals je achtertuin.

  Veel plezier alvast in je nieuw aangelegde tuin Renée en ga vooral door met het bloggen want het zijn goede tips en het werkt motiverend om te lezen dat er zoveel gelijkgestemden zijn.

  1. Renee Lamboo Reply

   Dank voor je lieve reactie. En jouw persoonlijke tips. Super als mensen die delen. En dat genieten van die tuin gaat zeker lukken. Dank je wel!

 14. Linda Reply

  Welke banken geven de mogelijkheid om digitale spaarpotjes te maken? Bij mijn bank (ABN AMRO) zie ik die mogelijkheid niet. Of ik kijk er overheen, dat kan ook.

  1. Kaspar Reply

   Abn-Amro heeft dit inderdaad niet! Maar dat wil niet zeggen dat je dit niet zelf alsnog kunt regelen, maar dan analoog! 😉
   Ik hou mijn financieën heel strikt bij. Voor mij één van de redenen juist weer om bij Abn-Amro te blijven. De Grip app is hier geweldig voor! Een volwaardig digitaal kasboekje dat automatisch je gegevens bijhoudt (en dankzij PSD2 kun je hier wellicht in de toekomst ook rekeningen van andere banken bij toevoegen! Voor nu is die mogelijkheid nog erg beperkt).

   Het sparen echter hou ik (op aanraden van Renée!) een fysiek overzicht van bij. Gewoon een A3-tje met in mijn geval een getekende thermometer met bedragen die ik gaandeweg steeds verder vul. Omdat ik maar 1 spaarpotje heb is het nu 1 thermometer. Maar als ik een extra spaardoel erbij zou krijgen komt er simpelweg eentje naast! Leuk plaatje erbij van het uiteindelijke doel… Werkt perfect! En (voor mij) een heel stuk beter dan het digitale overzicht. Het is voor mij echt een klein viermomentje als ik eind van de maand weer wat bij mag kleuren op de thermometer!! 😀 En dat motiveert enorm. Digitaal mis ik dat gevoel… Dus geef mij maar fysieke spaarpotjes in plaats van digitale spaarpotjes. Maar buiten dat is het verhaal exact hetzelfde als van de digitale spaarpotjes die Renée hier benoemt!

  2. Thom Reply

   Sinds kort kan dit volgens mij wel!
   Zelf heb ik lang getwijfeld om te wisselen van bank omdat ik echt de digitale spaarpotjes wil die ik wel bij mijn vrienden zie.
   Maar ik ben er achter gekomen dat je tot 10 spaarrekeningen kan openen bij de ABN, is wel een iets andere vorm dan jij noemt maar zelfde effect en kosteloos. Ook kan je deze rekeningen een naam geven.
   https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/direct-sparen/index.html

   1. Kaspar Reply

    Abn-amro heeft de boot gemist wat betreft digitale mogelijkheden. Ze waren één van de eersten met mobiel betalen en de Grip app was fantastisch en zn tijd ver vooruit. Maar de laatste jaren zijn ze gestopt met vernieuwen. Zelfs het mobiel betalen hebben ze weer afgeschaft omdat de overstap naar Android 10 kennelijk te moeilijk voor ze was! Bizarre keuze. Ik ben daarom ook vertrokken bij de Abnamro en ben héél blij dat ik dat gedaan heb…. Bij de huidige bank kan veel meer, is een stuk duurzamer, en nog fors goedkoper ook (bijna de helft gewoon!). Dus, ikzou toch de knoop doorhakken en overstappen naar een fatsoenlijke bank als ik jou was….

 15. Laura Reply

  Ik ben dól op spaarpotjes! Ik heb er tig openstaan, dus de tip van ‘minimaliseer je potjes’ gaat niet op voor mij 😉
  Ik vind het heerlijk om alle uitgaven te budgetteren En te schuiven tussen potjes.
  Ik zet voor alle uitjes, feestjes, evenementen enz. Geld apart. Zo zijn er potjes voor de verjaardagen van de kinderen, kerst, Sinterklaas, sportclubs, weekendjes weg, bruiloften enz.

  Daarnaast potjes voor maandelijkse uitgaven:
  – kapper
  – kleding
  – uitjes/uit eten
  – verzorging/cosmetica
  Elke maand stort ik in deze potjes een bedrag en hier moeten we het deze maand mee doen.

  En tot slot de grotere potjes als ‘noodgevallen’ en ‘vakantie’.

 16. Monique Reply

  Al lang voor de spaarpotjes ingevoerd werden en wij de boel niet onder controle kregen (lees: iedere maand wel een beetje rood voor het salaris weer kwam) heb ik een extra betaalrekening aangevraagd.
  Ok, dit kost wel wat, maar het heeft ons zoveel rust gegeven.
  We hebben nu dus een betaalrekening speciaal voor de vaste lasten (daar wordt het salaris van mijn man naartoe gestort en hier hebben we geen pinpas van) en een betaalrekening voor boodschappen en alle andere variabelen (daar wordt mijn salaris bijgeschreven en hier hebben we beide een pinpas van).
  Dit werkt al jaren prima, we kunnen de vaste lasten altijd betalen en staan nooit meer rood (hmmm, die mogelijkheid moet ik dus ook maar eens op gaan zeggen).

  Voor de kinderen (2 jongens) hebben wij ieder apart een spaarrekening, zodat “hun” geld gescheiden blijft van dat van ons en het niet met de grote hoop mee uitgegeven kan worden.
  Hierop staat geld dat ze zelf sparen, geld voor het rijbewijs en voor studie (dat laatste is vrijgekomen vanuit een levensverzekering toen ze 12 werden).
  Onze oudste (bijna 14 jaar) heeft inmiddels eigen rekeningen, hij krijgt sinds juli ook kleedgeld.
  Een betaalrekening, een spaarrekening door hemzelf te beheren (daar is het deel van zijn oude spaarrekening bij ons dat hij zelf gespaard had heen gegaan, het deel voor rijbewijs en studie staat nog bij ons) en een spaarrekening waar hij niet aan kan en wij elke maand een bedrag heen storten als studiepotje 2.0

  Verder hebben wij zelf 1 spaarrekening en ik denk er nu over om daar toch wat potjes in aan te maken, maar ik weet niet of het voor mij werkt. Je kunt het gewoon proberen en anders weer terugdraaien, toch?

  Hopelijk is mijn verhaal te volgen 😉

 17. Gerdien Reply

  Ik ben geen fan van potjes. Ik heb gewoon een ruime buffer en alles wat ik daarboven kom, los ik af op mijn hypotheek. Alle grote uitgaven worden uit die buffer betaald, die daarna weer aangevuld wordt tot mijn streefbedrag.
  Ik heb alleen een aparte ‘slapende’ rekening waar iedere maand zo’n €70 bij op komt van de belastingdienst, dus die heb ik maar voor m’n garagekosten gereserveerd.
  Daarnaast hou ik een kasboek bij waarin ik alle inkomsten en uitgaven noteer, dus ik blijf iedere maand overzicht houden op mijn financiën.
  Sinds kort heb ik ook een maandelijks boodschappen budget en dat scheelt me ook een hoop geld.
  Kortom, zolang ik overzicht heb, heb ik geen potjes nodig 😉

 18. Laura Reply

  ‘ Sorry voor de Late Reactie ‘
  Ik heb 2 Potjes voor spaardoelen op het Moment , spaarpotje 1. Rijlessen : wil binnen nu en ongeveer 1,5 jaar beginnen . en daar spaar ik elke maand een vast bedrag voor , en spaardoel 2. Een Mini NoodFonds , Verder heb ik nog een potje voor mijn zorgverzekering en Uitvaartverzekering en voor het Boodschappen geld.

  Gr Laura.

 19. Willems Reply

  Wij hebben 1 spaarrekening en omdat wij variabel sparen werken wij met spaar percentages. In een excel houden we dit maandelijks bij zodat we daar kunnen zien hoeveel geld er voor welk doel is.

  5k houden we hier buiten als noodpotje. Deze gaan we in de komende jaren uitbreiden tot 10k.

  Verder hanteren we momenteel de volgende spaarpercentages:
  15% vakantie (ongeveer 3,75k per jaar)
  15% auto (vervanging + onderhoud) (ongeveer 3,75k per jaar)
  30% huis/tuin/onderhoud (ongeveer 7,5k per jaar)
  40% extra aflossing hypotheek (ongeveer 10k per jaar)

  Deze percentages pas ik ongeveer ieder jaar weer aan naar de behoefte op dat moment.

  Verder hebben we wel een aparte spaarrekening voor onze zoon.

 20. Lucinda Reply

  wij hebben ook spaarpotjes, ik heb er 2 voor mijzelf, mijn man heeft er ook 2 voor zichzelf en dan hebben we een gezamelijke spaarpot. Van de gezamelijke hebben we een lijst met waar wij voor sparen, maar alles heeft een prioriteit gekregen, zodat we het kunnen afwerken. Werkt tot nu toe prima.

 21. Amy Reply

  Ik werk ook met potjes, maar dan in Excel (om mijn salaris te verdelen). In mijn bankieren app heb ik wel één potje aangemaakt: bruiloft. Dat voelt ook echt anders als je daar geld naar over maakt, want je wil dat doel halen. Eigenlijk wordt het nu tijd voor een tweede doel, maar dat zijn er 2 (studieschuld versneld aflossen en sparen voor emigratie) en het voelt meteen alsof je dan dingen half doet.

 22. Ilse Reply

  ASN en RegioBank hebben ook spaarpotjes. Ideaal.

  Ik gebruik ze naast de standaard doelen zoals vakanties of reserve geld vooral voor periodieke iets grotere uitgaven die ik een paar keer per jaar heb. Van die bedragen die vaak wel van de lopende rekening af kunnen maar waardoor ik me in het verleden nog wel eens liet overvallen, met als gevolg dat ik soms opeens wat tekort kwam wanneer er bijvoorbeeld twee rekeningen tegelijk kwamen. De driemaandelijkse strippenkaart voor yoga bijvoorbeeld. Of de tandarts rekening. Per potje spaar ik automatisch een klein bedrag per maand zodat ik het geld op het juiste moment paraat heb. Geeft me enorm veel rust.

 23. Angelique Reply

  Ik kreeg laatst melding van moneyou dat ik moest gaan betalen voor de spaarrekening, dus die heb ik meteen opgezegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *