Zo stel je financiële goede doelen

Een nieuw jaar! Voor mij horen daar goede voornemens bij. Ook op financieel gebied. Zo stel jij ze ook voor jezelf.

Ik vind een nieuw jaar heerlijk voelen. Als een aantekenblokje waar nog niets in is geschreven. Of een nieuwe agenda, nog helemaal netjes en zonder gekalk erin. Een nieuw jaar vraagt om goede voornemens. En dan bedoel ik niet alleen 5 kilo afvallen (wat ik ook zou moeten doen) en meer bewegen (check, dit ook) maar ook op geldgebied.

Ik geloof dat je pas dingen bereikt wanneer je jezelf doelen stelt. Anders dobber je maar een beetje mee op de golven van het leven. Aan het einde van het jaar kijk je terug en denk je: ‘Tja, het is zo gelopen.’ Terwijl je zou willen voelen: ‘Yes! Ik heb het gewoon gedaan.’ Doelen stellen en ze behalen. Dat is toch het lekkerste gevoel ooit?

Dit jaar stel ik mezelf een aantal doelen, waarvan meerdere niets met geld te maken hebben. Sommige zijn zelfs slecht voor mijn portemonnee. Zoals lekker vaak uit eten gaan met mijn man en in alle rust bijkletsen zonder dat er twee kakelende kleuters tussendoor komen. Dat is belangrijk!

Mijn gelddoel kennen trouwe lezers al:

Mijn man en ik willen €100.000,- sparen. Een gigantisch bedrag. Bijna onrealistisch, zou je zeggen. Het is ook geen doel alleen voor 2020. Nee, was het maar zo’n feestje. Dat het zo hard ging. Dit is een langetermijndoel, verspreid over meerdere jaren. Maar in 2020 willen we wel een deuk in een pakje boter slaan, zeg maar. Ik hou jullie daarvan op de hoogte.

Lees ook: 100.000 euro sparen, we gaan het weer doen.

Wat zouden jouw financiële doelen voor 2020 kunnen zijn? Ik geef je hieronder een paar tips om die vast te stellen. Want er zijn meer financiële doelen te stellen dan alleen spaardoelen. Go for it, zou ik zeggen.

 • Is je geld rond de 5e van de maand altijd al op? Ga dan vanaf 1 januari je te besteden geld per week op je rekening zetten. Maak je alles op? Dan komt er de week erop gewoon weer nieuw geld aan. Dit trucje helpt je om je uitgaven onder controle te houden én het geeft je veel meer inzicht in hoeveel je uitgeeft.

 • Stel jezelf een spaardoel. Hoeveel geld wil jij in 2020 bij elkaar sparen? Schrijf het op een groot papier en hang het op in je huis. Op de eerste van de maand schrijf je de tussenstand erbij. Dit doel ga je in 2020 gewoon halen.

 • Stel een automatische overboeking in. Bijvoorbeeld naar je spaarrekening of naar een schuldeiser. Iedere maand bouw je nu automatisch aan een financieel florissantere situatie.

 • Neem iedere maand een vaste last onder de loep. Vergelijk, zeg op of vergelijk. Door iedere maand iets te doen heb je aan het einde van 2020 heel wat geld bespaard. Zet het in je agenda en houd je eraan. Aan het einde van het jaar zijn je financiën picobello op orde.

 • Probeer in 2020 geld als iets positiefs te gaan zien. Niet als iets waar je altijd tekort aan hebt. Maar als iets waar je aan werkt. Focus op je eigen vooruitgang, niet op waar anderen al zijn.

Ik ben benieuwd wat jouw goede-geld-voornemen is. Laat je het me weten in de comments?

16 Comments

 1. Bouk Reply

  Ons spaardoel is om eindelijk per maand het bedrag te reserveren om uiteindelijk mee extra af te gaan lossen op de hypotheek! 300 per maand, 3600 per jaar, dat 17 jaar aflossen en we zijn hypotheekvrij! Dat is ons korte termijn en lange termijn doel.
  Daarnaast gaat onze tuin op de kop volgend jaar, zowiezo weten we al dat we 5000 kwijt zijn voor schutting en een overkapping. De offerte voor het leggen van de stenen is onderweg, maar denk wel dat we al met al richting de 10 gaan hoor…En dat gaan we zekers halen, de helft is er al bijna namelijk en dat scheelt al een heel stuk!
  Verder vul ik mijn “toekomstpotje” weer aan met 3000 zodat daar over nu 4 jaar een lekker bedrag staat om mee te doen wat we dan willen; het zij een mega vette luxe reis, een andere auto, wat op dat moment maar nodig is! Voor de rest sparen we gewoon wat we willen missen en dan staat de teller op een voor mij gewenst bedrag aan het eind van 2020!

 2. Sandy Reply

  Zonet weer een bedrag van mijn spaarrekening naar de lopende rekening overgeboekt om per 1 januari 2020 wederom 20% boetevrij af te lossen op mijn hypotheek.

  Mijn spaardoel voor 2020 is om de €20.000,- aan te tikken zodat ik per 1 januari 2021 wederom 20% kan aflossen en wellicht wel mijn hele hypotheekschuld afhankelijk hoe hoog de boete is als ik meer dan 20% wil aflossen. Als die te hoog is, wacht ik dan nog een jaartje, zodat ik per 1 januari 2022 hypotheekvrij ben!!! En dat is mijn grootste doel waar ik vanaf mijn 13e al met bezig ben … sparen voor een eigen huis zonder hypotheek … Ik ben overigens nu 31.

  1. Alisa Reply

   Lekker bezig!

   Wel een vraagje: zou je niet beter voor het einde van het jaar dat bedrag aflossen, zodat je daar minder belasting over betaalt? Want ik gok dat je een buffer over laat en dus wel boven het belasting vrije deel aan spaargeld zit?

   1. Juul Reply

    Ik gok dat ze voor 2019 al het maximale boete vrije bedrag heeft afgelost als ik het berichtje zo lees! Super goed bezig Sandy, het lijkt me leuk een keer meer over jou te lezen in een verhaal op Porterenee. Of is dat er toevallig al?

 3. joke Reply

  2019 : financiën nog beter inzichtelijk gemaakt en doelen gesteld . en me daar aan gehouden ( oa vakantiegeld en 13e maand grotendeels hier voor gebruikt) . het resultaat is dat ik € 2.800 heb afgelost aan schulden . Daar ben ik best tevreden over !!!
  In juli ben ik gestart met wekelijks een bedrag overmaken naar een andere ( huishoud-) rekening . Dat werkt voor mij erg goed en daar ga ik in 2020 mee door :
  Op donderdag gaat er € 100 voor alle boodschappen naar een rekening .
  Op donderdag gaat er € 50 voor benzine naar een rekening .
  De opmerking : zie geld als iets positiefs en niet iets waar je altijd te kort van hebt ….. dat heeft mij wel geholpen een paar jaar geleden om orde op zaken te gaan stellen .

 4. Sandy Reply

  Hoi Alisa,

  Mijn totale spaarpot is na de extra aflossing volgende week €6.500,-. Dus ik kom bij lange na nog niet boven het belastingvrije vermogen aan spaargeld :).

  Zodoende mijn doel om eind 2020 de €20.000,- aan te tikken en dus minimaal €13.500,- te sparen.

 5. Baukje Reply

  Renée ik heb je website pas recent ontdekt en heb nu álles gelezen. Ik kijk elke dag of er al weer iets nieuws online staat🙂 Je hebt een leuke schrijfstijl en inhoudelijk is het heel leerzaam. Bedankt!
  Mooi stuk over doelen voor het nieuwe jaar. Succes met je bedrijf in 2020!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wat leuk, Baukje. Dank je wel voor je lieve reactie. Veel leesplezier en we gaan weer veel toffe dingen doen in 2020!

 6. DutchRN Reply

  Mijn extra aflossing voor 2021 weer bij elkaar sparen: 6300 euro. Ik los dat in januari ieder jaar af sinds 2013. Bijna klaar.
  Mijn buffer opbouwen tot 20.000 euro, dat gaat niet in 1 jaar lukken, maar hopelijk red ik dit jaar 11000, ik denk het wel.
  Wanneer mijn huis eindelijk is afbetaald zal dat sneller gaan.
  Ik krijg loonsverhoging en ga die sparen. Dus 1200 p maand sparen verdeeld over 3 potjes: buffer, huis, en andere auto, 400 per doel voor het gehele jaar. ik spaar dit jaar ongeveer 50% van mijn netto salaris.
  Ik verdien een modaal salaris in de zorg.

 7. ria Reply

  Dit jaar is net als vorig jaar het doel om te leven van het inkomen wat ik heb als ik niet meer werk plus de kosten van het werk ( reizen extra kleding). Het overige geld spaar ik voor buffer. Omdat het inkomen straks behoorlijk gaat terugvallen. Andere doelen heb ik op dit moment niet. Hypotheek is dusdanig laag dat het laatste stukje voor ons geen zin heeft. Leeftijd en leeftijdsverwachting en de hoeveelheid geld wat dan niet meer vrij is. Dus we gaan voor een buffer.

 8. Dio Reply

  Interessant om te lezen. Mijn doel voor 2020 is om een omzet van €100.000,- euro te draaien en mijzelf weinig geld uit te betalen, weinig vaste lasten en vervolgens sparen als een malle. Iets waar ik dit jaar al mee begonnen ben en dat bevalt eigenlijk best goed.

 9. Audrey Reply

  Ik heb hetzelfde spaardoel/aflosdoel als ik dit jaar heb gehaald. En verder wil ik ook lekker in mezelf investeren door genoeg geld uit te geven aan dingen waar ik van geniet!

 10. Sophie Reply

  Mijn financiële goede doel was om een blog te starten over persoonlijke financiën en dat heb ik gedaan op 1 januari. Ik heb inmiddels ook al een paar honderd lezers gehad dus ik ben wel een klein beetje trots 🙂

 11. Mr. Dutch Millennial Reply

  Handige tips! Ik neem ze zeker ter harte. Nadat ik aan het begin van het jaar al mijn financiën in kaart bracht, ben ik nu aan het doelen stellen. Ik zal de resultaten delen op mijn blog, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+