degiro beleggen

Beginnen met beleggen bij DEGIRO: een stappenplan

DEGIRO is een van de goedkoopste brokers van Nederland. Beginnen met beleggen bij DEGIRO kan best even ingewikkeld zijn. Daar helpen wij je doorheen met een uitgebreid stappenplan.

Grafiekjes, cijfers, percentages. Wat mensen zien van beleggen is vaak best ingewikkeld. Nu de spaarrente zo extreem laag staat, willen ze wel beginnen met beleggen, maar doen het toch niet. Het voelt te complex. Waar moet je beginnen? Nou, bijvoorbeeld hier. Bij PorteRenee zijn we groot fan van beleggen via DEGIRO. Dus willen we die drempel bij jou wegnemen. We nemen je aan de hand mee door een stappenplan zodat jij vandaag nog kunt beginnen met beleggen en bouwen aan vermogen.

Het is druk bij de beleggingspartij waar wij bij beleggen, DEGIRO. Dus werken ze vanwege het grote animo nu met een wachtlijst. Je kunt je gewoon registreren, waarna je even moet wachten op een mail van DEGIRO om de beleggingsrekening definitief te openen en te kunnen gaan gebruiken.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.Stap 1: Een account aanmaken

Als je nog geen klant bent bij DEGIRO, zul je eerst een account moeten aanmaken. Dat spreekt allemaal vrij voor zich. Via de website van DEGIRO zie je vrijwel direct de button “Open een rekening.”

Je moet dan kiezen uit welk land je komt. Nederland of België. Daarna geef jij je e-mailadres op en je kiest een gebruikersnaam en een wachtwoord. DEGIRO stuurt je dan een activatielink per mail. Even klikken en je mailadres is geverifieerd.

Stap 2: Account Controle

We beginnen met inloggen. Je vult hier de gegevens in zoals je die eerder hebt ingevuld toen jij je account aanmaakte.

DEGIRO loodst je nu door een aantal vragen heen, waarbij jij je gegevens moet doorgeven. Let er hierbij goed op dat deze gegevens overeenkomen met de gegevens in je paspoort of ID-bewijs. Omdat DEGIRO werkt op financiële markten, zijn ze verplicht om je identiteit te controleren. Uiteraard zijn jouw gegevens goed beschermd.

Per vraag leggen ze uit waarom je deze gegevens moet aanleveren. Als ik iets nieuws ga doen, wil ik het graag begrijpen. DEGIRO snapt dit, en legt dus precies uit wat je moet doen en waarom. Wel zo prettig als je binnenkort geld gaat overmaken naar ze.

Naast alle vragen over wie je bent, wordt je ook gevraagd om een bankrekening te koppelen. Een belangrijke stap. Via deze rekening stort je namelijk geld op je DEGIRO-account. Dit is ook de rekening die wordt gebruikt om je geld op te storten als je besluit om geld op te nemen. Later in het proces zul je deze bankrekening moeten bevestigen door een betaling van €0,01 te doen.

Tot slot wordt je gevraagd om een paspoort of ID-bewijs te scannen en te uploaden. Dit kan gewoon met een foto die je maakt met je telefoon. Wel zo handig.

En dan is je account bijna klaar. DEGIRO controleert deze automatisch. Mochten er zaken onduidelijk zijn, dan kan het tot twee werkdagen duren. In mijn geval was mijn account binnen twee minuten gecontroleerd en ready to go.

DEGIRO heeft nog een aantal vragen voor je. Ook hierbij geldt dat ze per vraag goed uitleggen wat ze willen weten en waarom ze dit willen weten. beetje spannend vinden.

Dit gedeelte gaat voornamelijk over belastingen. Niet het leukste onderwerp, maar wel belangrijk. Ook moet ik een verklaring aanvinken waarin staat dat ik alles naar waarheid heb ingevuld en dat mijn gegevens gedeeld mogen worden met de Belastingdienst.

Daarna is het tijd om een profiel te kiezen. Je kunt kiezen tussen een Basic en een Custody profiel. Op de site staat precies uitgelegd wat het verschil is. Ik heb zelf een basic account, maar de keuze is natuurlijk persoonlijk.

Je bent bijna klaar met het aanmaken van mijn account. Het lijkt allemaal erg veel werk, maar door de manier waarop je door de vragen heen gaat, is het eigenlijk zo gepiept. DEGIRO en jij gaan een soort samenwerking met elkaar aan. Daar hoort een overeenkomst bij. Die overeenkomst krijg je vanzelf in beeld. Je kunt deze meteen downloaden, maar deze wordt ook naar je gemaild.

Ondertekenen doe je via de code die je krijgt per sms. Snel en efficiënt.

En tadaaaaa. Je account is gemaakt.

Stap 3: Rekening koppelen

Voor je kunt starten met beleggen, moet je je bankrekening koppelen. DEGIRO loodst je er doorheen. Om je bankrekening te koppelen kun je ervoor kiezen om een Ideal betaling te doen of zelf geld over te schrijven. In beide gevallen is €0,01 voldoende. Kies je voor een bankoverschrijving, dan duurt het één tot twee werkdagen voor je aan de slag kunt. Kies je voor een Ideal betaling, dan kun je daarna meteen verder.

Stap 4: Passendheidstoets

DeGiro wil nog even toetsen of beleggen wel bij je past. Of je begrijpt dat er risico’s kleven aan beleggen. Want je kunt natuurlijk altijd een deel van je inleg verliezen. Zo vragen ze je bijvoorbeeld of je bekend ben met handelen in obligaties. Zeg je nee, dan noemt DEGIRO kort de risico’s, waarna je een button moet klikken waarop staat: “Ik begrijp het”.

Neem even de tijd voor deze vragen. Ze worden je niet voor niets gesteld. Maar laat je er ook niet door afschrikken. DEGIRO heeft (bij wet) de plicht om je deze vragen te stellen. Net als elke andere broker.

En dan is het zover: Je kunt gaan beleggen! Yes!

Stap 5: Je eerste belegging

Wanneer je voor het eerst inlogt op het dashboard, krijg je de optie om een virtuele tour te volgen. Doe dat vooral. De tour is superduidelijk en binnen een paar minuten weet je precies waar je moet zijn. Een aanrader. Na de tour opent vanzelf je persoonlijke dashboard. Eerlijk is eerlijk: veel mensen schrikken van zoveel cijfers, grafiekjes en knipperende dingen.

Dit is echt heel veel informatie op één scherm. Cijfers verspringen, kleuren veranderen, de grafiek beweegt. Er gebeurt echt van alles. Laat je niet gek maken door dit scherm! Je hoeft niet alles te gebruiken. En along the way leer je vanzelf meer over wat je hier allemaal ziet.

Voor je kunt gaan beleggen, zal je ervoor moeten zorgen dat er ook daadwerkelijk geld is om mee te beleggen. Anders wordt het lastig. Via de knop “geld in- & uitboeken” regel je dit.

Via Ideal maak je geld over naar DEGIRO. Dit wordt je allereerste belegging. Hoe gaaf is dat? Je kunt zelf bepalen hoeveel je inlegt. Bovenaan in je scherm kun je meteen zien dat de betaling verwerkt is.

Oké, tijd om te gaan beleggen en een order te kopen. Ik beleg in ETF’s, ook wel trackers genoemd of indexfondsen.

Een indexfonds is een mandje van aandelen, precies dezelfde als je vindt op een bepaalde index. Een index is bijvoorbeeld in Nederland de AEX (die ken je vast wel). Een indexfonds bevat dezelfde aandelen als die in de index. Dus bijvoorbeeld alle 25 aandelen van de AEX. Maar dan allemaal kleine deeltjes daarvan in een mandje verzameld. Mensen kiezen voor indexfondsen omdat het vrij veilig is. Het ene aandeel zakt, het ander stijgt. Dat kan elkaar opvangen. Je beweegt mee met de markt en hebt je inleg in één klap heel makkelijk gespreid ingelegd.

Maar welke kies je nou? Google is your friend. Verdiep je er eens in, dan kan je veel makkelijker een keuze maken tussen de verschillende opties. Ook handig om te weten is dat DEGIRO kernselectie bestaat. Alle ETF’s in deze selectie kun je (één keer per maand) kosteloos aankopen of verkopen. Geen transactiekosten dus. Wel zo prettig. 

Via de grote blauwe plus in je beginscherm kan je nu je eerste order kopen. Je komt dan in het order aankoop scherm. In de zoekbalk typ je de naam van hetgeen je wilt kopen in. Bijvoorbeeld ‘Vanguard.’ Er komen dan verschillende mogelijkheden in beeld. Ik check via de DEGIRO kernselectie welke daaronder valt en kies uit eindelijk voor Vanguard S&P 500.

Dan is er nog een aantal zaken dat je moet invullen. In de afbeelding zijn deze rood omcirkeld.

Limit Order: Je kunt kopen volgens de tactiek Limit Order. Daar staat DEGIRO standaard op wanneer je wilt gaan kopen. In het vakje Limiet vul je het bedrag in waarvoor je maximaal jouw (in dit geval) tracker voor wilt kopen. In het voorbeeld is dat €50. Dat ben je max bereid te betalen. Wanneer de prijs jouw gewenste prijs raakt, wordt de order voor je uitgevoerd. Gebeurt dat niet, dan wordt deze order niet uitgevoerd. 

Market Order: Ik kies liever voor Market Order. Klik op Limit Order en een rijtje klapt uit waar je de optie Market Order ook tussen vindt. Market Order betekent dat je direct koopt tegen de prijs die nu actueel is.

Aantal: Hoeveel wil je kopen? In het voorbeeld starten we met één. Handig dat DEGIRO dan zelf uitrekent voor welk bedrag je nou precies totaal koopt.

Dagorder of doorlopend: Koop je via Market Order dan kun je dit gewoon zo laten staan. Koop je via Limit Order dan moet je hier wel even over nadenken. Als je kiest voor Dagorder, dan wacht DEGIRO die ene dag af of je de prijs haalt die jij graag wilt betalen. Haal je die niet op die dag, dan vervalt de order. Kies je voor doorlopend, dan blijft jouw wens om tegen de ingevulde prijs doorlopen tot het uiteindelijk bereikt wordt. En dan wordt je order dus uitgevoerd. 

Alles ingevuld? Dan is de knop ‘plaats order’ aan de beurt. Je krijgt een samenvatting te zien van alles wat je hebt ingevuld. Kwestie van bevestigen.

Stap 6: Feliciteer jezelf!

Je bent nu officieel belegger! Zo. You did it.

Ook handig: DEGIRO heeft een app. In de app kun je alles in de gaten houden. Zo heb je je beleggingsoverzicht altijd bij je.

Nu is het wel zaak om niet uit emotie te gaan handelen, je kop erbij te houden en je vooral niet gek te laten maken door cijfertjes. Ik zelf beleg met de strategie Buy & Hold. Dat is precies zo passief als het klinkt. Je koopt en je laat staan. Natuurlijk kijk ik geregeld hoe het gaat en of ik iets bij moet sturen. Maar beleggen doe je niet voor vandaag of morgen. Dat is echt voor de lange termijn.

Share

30 Comments

   1. Eric Reply

    Een limiet hoeft niet precies overeen te komen, het is een maximum dat je wil betalen of minimum dat je wil ontvangen.
    Het stuk over de index is verwijderd.

 1. Koen Reply

  Heel mooi stuk Renée, alleen je stapt wel heel snel over de keuze heen voor welk account je gaat. Waarom zou ik normaal moeten nemen?

  1. Renee Lamboo Reply

   Wij hebben basic en daar onze redenen voor. Ik heb inmiddels het bestand toegevoegd met alle informatie over de verschillende profielen. Dan kunnen mensen zelf een keuze maken wat het beste bij hen past. Dat lijkt me beter.

 2. Christa Reply

  Er ontbreekt een stukje tekst na: Wij zijn zelf bijvoorbeeld fan van…

  En ik krijg de vraag bij formulier W8BEN. Of ik het verlaagde brontarief op inkomsten uit de VS wil toepassen. Geen idee waar dat over gaat? Hopelijk weet jij meer?

  Alvast bedankt voor je duidelijke uitleg.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi christa, ik herken de vraag niet. Ik zou even DEGIRO klantenservice bellen. Die kunnen je dat zeker uitleggen/toelichten.

 3. Erik Reply

  Nette uiteenzetting en service verlenend maar denk dat de site ook zichzelf wel had uitgewezen.

  Bedenk wel dat de kosten ve basic account lager zijn doordat jouw aandelen worden uitgeleend. Dat is op zich niet vreemd onder de brokers maar als je je daar niet fijn bij voelt moet je voor t custody account gaan. Nadeel vd laatste is echter wel dat je bij elke dividend uitbetaling extra kosten hebt, die relatief zwaar wegen als je net begint met dividend ontvangen dus lage bedragen ontvang zoals ik geregeld tegenkom op dit soort blogs. Als dividend belegger zou ik daar dus niet voor kiezen. Nadeel v beide accounts is trouwens ook dat je niet short kunt gaan en altijd long moet zitten (tenzij je cash aanhouden om later goedkoper in te slaan als short wilt zien :-)) of met derivaten kunt gaan handelen, maar ik denk dat de lezers v deze blog daar verre van moeten blijven. Zeker als dit de eerste aanraking met beleggen is!

  Ik vraag me wel af hoe t nu zit met t 1x per maand kostenloos aan-/verkopen in de kernselectie. Betekent deze 1x dat je 1x per maand iets (één fonds) kunt kopen óf verkopen of toch wel 1x per maand Meerdere fondsen (om te spreiden) naast elkaar. Bij binckfundcoach kun je nl op 4e én 28e vd maand met meerdere periodieke orders kostenloos aankopen.

  Ikzelf zit naar volle tevredenheid bij Binck met meerdere fundcoach accounts (ook voor de kinderen met de kinderbijslag) en een zelf beleggen blue account (en alles overzichtelijk in 1 startpagina op de site en in 1 app!). Daarnaast ook brand new day accounts. Het is waarvoor je hebt gekozen en wat je fijn vindt werken.

  1. SB Reply

   Je kan 1 keer per maand 1 transactie (aan- of verkoop) per ETF/aandeel/etc. (ISIN code) zonder transactiekosten uitvoeren op ETF’s die in de kernselectie van DEGIRO vallen. Elke volgende transactie voor dezelfde ISIN code en richting (aan- of verkoop) wordt op voorwaarde dat de waarde € 1.000 EUR/USD of meer (niet in de tegengestelde richting) ook zonder transactiekosten uitgevoerd.

 4. Merle Reply

  Hi, ergens in de aanmelding staat naam, achternaam en geboortedatum van Janke. Wellicht wil je die ook nog even zwart maken 🙂

 5. Evelien Reply

  Dat gaat inderdaad snel. Ik wilde het artikel van Peaks nog terug lezen maar is niet meer online. Kan je deze weer plaatsen?

 6. S Reply

  Hoi Renée,

  Heb je ook tips waar je een goede beleggingscursus kunt volgen? Wat meer basis kennis lijkt me fijn alvorens ik begin met beleggen

 7. SB Reply

  Even een leuke meevaller:
  DEGIRO heeft vanaf vandaag ook een actie lopen waarbij je € 1.000,- transactietegoed krijgt (kijk op https://www.degiro.nl/1000 voor de voorwaarden.).

  Voor als je wilt gaan beleggen in Amerikaanse aandelen is het handig om het W-8BEN document in te vullen. Over het dividendinkomen van Amerikaanse aandelen moet je belasting betalen. Door het invullen van dit formulier heb je recht op een lager belastingtarief dat vastgelegd is in een belastingafspraak tussen Amerika en Nederland.

  BTW. Het is trouwens ETF (Exchange Traded Funds) en niet EFT.

 8. Elsemiek Reply

  Bij mij wordt bij het aanmaken van een account de volgende vraag gesteld:

  Bent u een “US person” (citizen of resident)?
  U dient aan te geven of u een “US Person bent”. U bent een “US Person” in de volgende gevallen:
  Nee, Ik ben geen US Person
  Ja, Ik ben mogelijk US Person

  Kan iemand me dit uitleggen?

 9. Marie-Loes Reply

  Als bestaande klant heb je niets aan deze laatste actie? Het is onduidelijk hoe de Giro overname door Flatex gaat uitpakken en per wanneer precies. M.a.w. hoe ‘voordelig’ wordt het om hiervoor eerst bij de Giro te starten, met aankopen waarmee je later moet overstappen naar Flatex, wellicht kun je dan beter meteen via laatstgenoemde starten? Ik heb gelezen, dat Flatex in Duitsland wel transactiekosten berekend (https://www.finner.nl/nieuws/de-prijs-van-gratis-beleggen), in NL wellicht later ook.

 10. Maarten Reply

  Ik heb eens gekeken welke rendementen ik heb gemaakt afgelopen jaren. In 2014 heb ik al mijn aandelen verkocht ivm aankoop huis. Sinds 1-1-2015 stort ik weer elke maand een X bedrag in 5 verschillende fondsen (elk fonds evenveel X/5 euro).
  De meeste jaren levert dat een redelijk goed rendement, behalve 2015 en 2018:

  Periode: Rendement
  2015: -2,50%
  2016: 8,40%
  2017: 15,70%
  2018: -18,90%
  2019: 23,40%
  Over de hele periode (2015-2019): 22,40%

   1. Maarten Reply

    Ja, elke maand vast bedrag kopen… daaar krijg je dan meer of minder aandelen voor (afhankelijk van de koers).
    Deze methode wordt veel aanbevolen voor de lange termijn – hij werkt zolang
    1) De trend op lange termijn is dat koersen stijgen ipv dalen (tot op heden is dat altijd zo geweest)
    Omdat je maandelijks koopt is er geen sprake van net op verkeerde moment instappen.
    2) Je in een goede wereldwijde mix belegt (minder gevoelig voor de grillen van een specifiek bedrijf, sector, land)
    Uiteraard kun je met weer een deel in bijv een China fund beleggen wel weer accenten aanbrengen..

    koersen laag = voor bedrag veel aandelen kunnen kopen.
    koersen hoog = duur kopen, maar je hele pakket stijgt wel in waarde.

    Eens in de zoveel tijd evalueer ik mijn fondsen wel, ik heb daar echter sinds 1-1-2015 geen veranderingen in aangebracht..
    Maar heb dus bijv een Afrika en een China fonds waar ik in beleg…Die hebben me veel opgeleverd, vraag is of dat in de toekomst zo blijft.. (voorlopig blijf ik daar echter nog inzitten).

 11. Ben Reply

  Wat ook wel verstandig is om te doen naast het instellen van een wachtwoord is het aanzetten van de twee stapsverificatie. Hierdoor wordt een stuk moeilijk voor anderen om misbruik te maken van je account bij DeGiro. Voor het aanzetten hiervan ga je naar je Profiel en dan naar Beveiliging. Wel eerst goed lezen hoe het werkt voordat je het aanzet.

 12. Maarten Reply

  en voor de volledigheid, omdat ik toch redelijk in China/Asia zit en Corana virus nu voor best wat onzekerheid zorgt heb ik vrijdag alles verkocht en min winst gepakt. In mijn hypotheek gestopt… Even aankijken wat de markten nu doen en dan stap ik later dit jaar met dezelfde methode weer in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *