Beleggen met je wisselgeld: over Peaks (en wat het mij tot nu toe opleverde)

Beleggen ingewikkeld? Hoeft niet! Beleggingsapp Peaks is een toffe manier om beleggen te ontdekken. Met je wisselgeld. Ik ben nu vier maanden bezig en laat zien wat het mij opgeleverd heeft.

Beleggen is voor mensen met veel geld.
Beleggen is voor oude, grijze mannen.
Beleggen is superingewikkeld.

NO WAY! Die tijden zijn écht voorbij.

Beleggen kan iedereen. Ook jij en ik. Vier maanden maanden geleden downloadde ik de app Peaks. Een vrolijke app, vol met mijn lievelingskleur roze. Ja, sorry, daar word ik gewoon blij van. Van dat, en van een beetje winst, natuurlijk. Ik had online over de app gelezen en wilde het wel eens proberen. Ik vond andere beleggingsapp zo ingewikkeld. Dividend, sell, hold, benchmark. Een paar van die termen en ik haakte af. Peaks is wat dat betreft top. Geen ingewikkelde beleggers-taal hier. Echt iedereen – zelfs mijn moeder – kan dit. (sorry, mam).

Waar hebben we het nu precies over? Peaks is een beleggingsapp waarbij je belegt met je wisselgeld. Je legt geld in dat anders geheid op was gegaan aan een ijsje, de parkeergarage of was verdwaald in de kieren van je bank. Bij Peaks kun je iedere aankoop die je doet, naar boven af laten ronden. Dus koop je een treinkaartje van 2,60 euro ofzo (nee, daar kom je niet ver mee, I know) Dan gaat de 40 cent die dat een rond getal van 3 euro maakt, als inleg naar je Peaks-account. Zo zet je ongemerkt best een flink bedrag bij elkaar. Dat werkt, helaas, alleen nog met een Rabobank rekening. (Vanaf september werkt dit naar verwachting trouwens voor alle banken. Hoera!) Zit je bij een andere bank dan kun je nu ook al gewoon meedoen. Je kunt per dag een bedrag inleggen of aan het eind van iedere maand. Of allebei, natuurlijk. Hoeveel? Dat bepaal je zelf. De minimale inleg is 1 euro per dag. Dat legde ik in toen ik net begon. Maar, ambitieus als ik ben, heb ik mijn inleg nu verhoogd naar 2 euro per dag. Dat is 14 euro per week. 56 euro ongeveer per maand. Best al een lekker bedrag.

Lees ook: Deze 12 mini-stapjes boosten je financiën

Wat er met dat geld gebeurt, daar ga je zelf over. Het geld beleg je in indexfondsen. Ai, toch op een ingewikkelde term gestuit. Maar simpel uit te leggen. Indexfondsen zijn mandjes vol stukjes aandelen en obligaties. Je koopt dus niet één aandeel maar heel veel kleine delen van aandelen. Zo spreid je het risico en we weten allemaal van die ene reclame dat dat je winkansen vergroot (en ook je verlieskansen verkleint). Want ja, beleggen is wat anders dan sparen. Je loopt kans om (een deel van) je inleg kwijt te raken. Daar staat tegenover dat je als je voor een langere termijn belegt, de kans groot is dat je een hoger rendement hebt (wat je verdient dus) dan wanneer je het op een spaarrekening zet tegen bijna 0% rente. Weet hierbij wel dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst!

Hoeveel geld je kan verdienen op je beleggingen, hangt een beetje af van hoeveel risico je neemt. (Risico houdt in dat de waarde van je beleggingen schommelt, waardoor je verlies kan maken als je beleggingen in waarde dalen) Hoeveel risico je wilt lopen, dat mag je bij Peaks zelf bepalen. Je kunt kiezen uit Mild, Pittig, Scherp of Heet! Mild is vrij safe (verwacht rendement op termijn = 3,2% gemiddeld per jaar). Heet is voor mensen met stalen zenuwen (verwacht rendement = 6,5% gemiddeld per jaar). Ik? Ik ga voor Pittig. Een beetje sambal, oke. Maar ervan wakker liggen: nee, dank je. Dan maar wat minder winst maken.

peaks, porterenee, beleggen, wisselgeld, kleingeld, appIk ben nu vier maanden bezig. Ik legde in totaal €393 in en heb nu €5,21 euro winst. Dat is 2,26%. Eind 2018 zat ik op dik 5% winst, maar daarna deed Trump gekke dingen en daalde de boel weer flink. In die opbrengst zijn de kosten voor het gebruik van Peaks en de indexfondsen waarin je belegt, trouwens al verwerkt. Want beleggen is natuurlijk nooit gratis. Nou ja, bij Peaks is het gebruik van de app de eerste drie maanden voor iedereen (18+) gratis. Daarna zijn de kosten tot een saldo van 2.500 euro, €1 per maand. Heb je meer geld staan? Dan rekent Peaks 0,5% per jaar. Dat is, bij bijvoorbeeld €2500 in kas, €12,50 per jaar. Zeker in het begin, wanneer je bijvoorbeeld pas een tientje ingelegd hebt, zijn de kosten nog relatief hoog. Nu ik €393 heb staan, is dat relatief al een stuk lager. Wel zo handig dus om aan het begin wat meer in te leggen. Ja, beleggen kan via andere kanalen goedkoper. Maar ik vind de app en het gemak daarvan, het geld best waard.

Wat ook hielp om mijn potje te vullen is mijn actiecode. Als je iemand uitnodigt om ook te gaan Peaken met je persoonlijke actiecode, dan krijg je allebei een tientje. Een leuk begin als nieuwe Peaker en fijn voor de al bestaande Peaker. Je vindt je persoonlijke code onder het kopje Actiecode. Zoals de hele app, wijst ook dat zichzelf. Supersimpel.

Nu wij bijna gaan verhuizen en iedere euro telt (al klinkt dat wel heel dramatisch) heb ik mijn inleg bij Peaks even stop gezet. Dat kan gewoon altijd. Er zijn, wat dat betreft, lekker weinig kleine lettertjes. Je kunt je geld opnemen wanneer je wilt, je mag storten wanneer je wilt. En wil je er helemaal mee stoppen? Kan ook. Geen boetes, niks. Wel zo transparant. Het enige risico dat je loopt, is dat je beleggingen lager staan dan toen je ze kocht. Ik zie beleggen als iets voor de langere termijn. Zo verklein je de risico’s ook.. Ook door de app te downloaden en in te stellen (wat serieus leuk is, met een grappig chatsysteem dat mij een glimlach gaf) verplicht je jezelf tot niks. Valt het je tegen? Hou je niet van roze? Dan verwijder je de app gewoon weer. En ook wel fijn: dan ben je niet al uren kwijt aan je door allerlei ingewikkelde belegtermen heen worstelen. Want die kom je bij Peaks gelukkig niet tegen.

Download hier Peaks voor iPhone oAndroid

Ik ben benieuwd wat jij van Peaks vindt. Is het wat voor jou of niet?

Belegse!

Dit artikel is een samenwerking met Peaks. De inhoud is voor 100% van mij.

27 Comments

 1. Kaspar Reply

  “Eind 2018 zat ik op dik 5% winst, maar daarna deed Trump gekke dingen en daalde de boel weer flink”

  Dat is wel raar….? 2018 was qua beleggen een dramatisch jaar, en december helemaal! Daarentegen is 2019 tot zover bizar gunstig voor beleggers. Ik zou het dus andersom verwachten… in 2018 zijn mijn beleggingen met pakweg 10% gekelderd. Sinds 1 januari zijn ze weer met 7 a 8% gestegen… en dat geldt voor de meeste indexfondsen wel. Als ze bij peaks dit kalenderjaar verlies maken tot zover doen ze echt iets héél vreemds…..?

  1. Janneke Reply

   Ik snap die 5% rendement ook niet, ik zat op 31-12-2018 met een rendement van -9,8% bij Peaks. De laatste week van december was dramatisch bij Peaks. Gelukkig trekt het nu bij en ik zit op 2,54%

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Hi Janneke, ik leg gespreid in. misschien kwam het daardoor. Met eind 2018 bedoel ik niet perse december maar richting einde van het jaar.

 2. Erik Reply

  Ik vind het een leuk concept, maar zoals je al aangaf maken de jaarlijkse kosten van €12,50 het beleggen in kleine bedragen best duur! Dat terwijl het idee van ‘beleggen met je wisselgeld’ klinkt alsof je niet zo veel gaat inleggen. Als je €500 hebt belegd dan zijn de beheerkosten van €12,50 omgerekend 2,50%. Vergeet ook niet de bijkomende fondskosten van ongeveer 0,30%. Dat is een flinke hap uit een rendement van 6,5%.

  Zelfs als je €2500+ inlegt is de 0,50%+ 0,30% relatief duur. Die andere goedkopere partijen hebben misschien geen vrolijke app maar het hoeft niet per se veel ingewikkelder te zijn. Verder ben ik het met je eens: je hoeft zeker niet rijk/oud/man te zijn om te gaan beleggen!

 3. Danielle Reply

  Slim bedacht zo’n roze app en inderdaad best leuk om met kleine bedragen te beleggen.
  Is er ook meer info voorhanden over waarin het geld wordt belegd? Ik zou wel zeker willen weten dat dat niet in vervuilende bedrijven, wapenindustrie, kinderarbeid of dat soort zaken gebeurt.

 4. Ingrid Reply

  De beleggingen bij Peaks zijn allemaal duurzaam.
  Eind december zat ik ruim 7% in de min bij Peaks en vandaag 9,3% in de plus.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow, 9,3%. Well done! Beleg je risicovol? Ik durf niet verder dan Pittig 🙂 Mijn man zit in Heet (durf ik niet aan. Al is het ‘maar’ met 500 euro.

 5. Ingrid Reply

  Haha, ja ik zit ook in heet?
  Ik ben nu ruim 1 jaar bezig, loopt best wel lekker op zo.
  Per week leg ik automatisch 7€ in en als ik in de – zou komen of als het rendement erg laag is leg ik extra in.

 6. Manon Reply

  Mijn actiecode is Hé! Ga je ook beleggen met Peaks? Dan krijgen we allebei €10 kado! Download de app en verzilver binnen 48 uur nadat je klant bent geworden deze code: MANONPE4G. ? Veel plezier met beleggen! Meer info: https://peaks.onelink.me/qcVD/4c7bee9b

  Weet dat je met beleggen risico neemt, en dat je (een deel van) je inleg kúnt verliezen ?️

 7. Wendy Reply

  Ik doe dit ook een paar maanden nu en vind het een leuke en laagdrempelige manier om te beleggen.
  Mocht iemand interesse hebben, als je de actie code gebruikt krijgen wij beide € 10 cadeau. Mijn actiecode is: WENDYLYIR.

 8. Karin Reply

  Onder het mom van ‘domme vragen bestaan niet’. Ik ben me sinds kort aan het oriënteren op beleggen. Wat me maar niet duidelijk wordt: stel dat alles ineens keldert en je investering flink in waarde daalt, kan het in theorie gebeuren dat je in de min komt te staan, dat je als het ware schuld hebt? Misschien dat een van de gevorderden dat kan uitleggen 😉

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Karin, het risico van beleggen is dat je je inleg kwijt raakt. Tenzij je misschien gekke andere producten af gaat sluiten, is schulden opbouwen niet een risico.

 9. FireMe Reply

  Je kan niet in de min komen te staan, tenzij je handelt met “riskante” producten waarin hefbomen zitten. Beruchte producten zijn bijvoorbeeld zogenaamde “CFD’s” (Contract For Difference), Opties, Sprinters en Turbo’s. Hiermee kun je contracten kopen op “marge”, dus met geld van je broker, maar doorgaans moet je daar wel wat papieren voor tekenen. Lees ook deze pagina voor een schrijnend verhaal hierover: https://www.marketwatch.com/story/help-my-short-position-got-crushed-and-now-i-owe-e-trade-10644556-2015-11-19

  Voor “normale beleggingen” zoals aandelen, obligaties en ETF’s kun je niet in de min komen.

 10. Marieke Gysemans Reply

  Hii

  Hoe zit het voor belgen? Lijkt me echt fijn om zo inderdaad een kleine spaarpot bij elkaar te hebben. Zowel voor mezelf als een gezamenlijke.

 11. Henk Reply

  Leuk artikel! Ik heb net je site ontdekt en vind het een erg interessant onderwerp waarover je schrijft.
  Ik heb net ook een Peaks account aangemaakt. Voor de liefhebbers: Download de app en verzilver binnen 48 uur nadat je klant bent geworden deze code: HENK8NV4. Dankjewel!:)

 12. Marco de Heer Reply

  Mijn code is MARCOBNI6

  Nog 10 vrije plekken , beide 10 euro kado.

  Ik stort mijn 10 euro door naar een goed doel.
  Alvast bedankt

 13. Ida Windster Reply

  Een hele fijne app inderdaad, overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Een leuke manier om kennis te maken met beleggen, ik ben enthousiast! Mocht iemand starten met Peaks en nog graag € 10,- gratis extra tegoed willen ontvangen (alvast een mooie winst ;)), dan kun je gebruik maken van de code IDAQMWX.

 14. Johan Reply

  Super fijne app. Bij deze ook mijn code om te beginnen met 10 euro extra in je wallet ! Veel plezier met peaks…JOHANV4BL

 15. Michelle Reply

  Kei leuke app. Heel erg leuk om zo met beleggen te beginnen. Dank voor je code Johan. Ik ga die van mij ook delen om anderen te helpen…Have fun y’all.. miche3glk

 16. johan Reply

  Hele fijne app..Echt een aanrader. Dank voor de code..Mijn code is JOHANV4BL Gebruik m gerust en krijg gratis 10 euro bijgestort. Heel veel plezier..

 17. Kim Reply

  Ik was een tijdje aan het twijfelen om het wel of niet te doen. Maar heb zojuist een account aangemaakt bij Peaks! VOor mijzelf… Samen met mn partner hebben we al een account bij Semmie, kan ik eens goed gaan vergelijken 😉 mijn code is trouwen KIMQGTB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *