Creëer meerdere stromen van inkomen

Een vast contract betekent zekerheid. Dat denken veel mensen. Daar ben ik het niet mee eens. Meerdere stromen van inkomen. Daar probeer ik aan te bouwen en dat is een stuk zekerder dan een baas.

Je hebt een vast contract en hebt daar misschien zelfs met je partner een glaasje op gedronken. Want met dat contract op zak zit je echt geramd. Ja? Is dat zo? Ik ken genoeg mensen die ook met dat papiertje in bezit, gewoon op straat zijn gezet. Met een zak geld, dat wel. Maar toch. Dat raakt ook op. En dan krijg je een uitkering, ook waar, al ken ik weinig mensen die daar een leuker leven van kregen.

Lees ook: Kill die vaste lasten en de onze onthuld

Ik hoor van veel mensen dat freelancen, wat ik doe, maar onzeker is. Of ik dat niet eng vind. Hoe ik met die onzekerheid omga. Nou mensen, ik lig er wakker van. Open ogen naar het plafond staren. Nee, niet dus. Ik had die angst nooit ervaren tot mensen in loondienst me erop wezen. Mijn antwoord nu is dat mijn werk minder onzeker is dan dat van hen.

Zo gingen de laatste jaren meerdere keren opdrachtgevers van mij failliet. Een paar jaar geleden verloor ik een opdrachtgever die me zo’n 1000 euro per maand opleverde. Ja, toen schrok ik ook even. Maar als freelancer wed je nooit op één paard. Je hebt meerdere opdrachtgevers en bent als vanzelf voortdurend aan het netwerken omdat je met zoveel mensen contact hebt. Deze situatie loste zich als vanzelf op. De chef van het blad dat ermee stopte, ging naar een ander mooi blad en huurde me gewoon weer in. Zo makkelijk is het soms. Toch zette het me aan het denken. Eigenlijk wil ik nog minder van één soort werken (mijn schrijven) afhankelijk zijn.

In Amerika zijn er mensen die wel 15 verschillende stromen van inkomen hebben. Ze verhuren een kamer via Airbnb, ze verhuren een appartement dat ze speciaal hiervoor aankochten, ze ontvangen dividend uit aandelen, rente over spaargeld, ze hebben een blog, ze werken als freelancer, en ga zo maar door. Zo hoef je nooit wakker te liggen wanneer er iets wegvalt, omdat je zoveel hebt om op terug te vallen. Nu hebben ze in Amerika ook een minder goed sociaal vangnet, waardoor dit nog belangrijker is.

In navolging hiervan probeer ik dit ook op te zetten. Maar hoe te beginnen? Dit kan zijn dat je Franse les gaat geven, twee uurtjes per uur. Of pianoles aan kinderen. Nu is mijn pianospel nog slechter dan mijn Frans, dus allebei geen optie. Ik ben een maand geleden deze website begonnen. In eerste instantie uit liefde maar nu het zo goed gelezen wordt (hoera) krijg ik er ook een kleine beetje inkomen uit via de advertenties. Mijn eerste side hustle is geboren.

We hebben ook eens bij ons financieel adviseur gezeten om te praten over het kopen van een klein appartement in een upcoming stad buiten de Randstad. Voor de verhuur. Passief inkomen, noem je dat. Inkomen waar je niet direct voor hoeft te werken iedere maand. We besloten dat toen nog niet te doen en staken al ons spaargeld in ons eigen huis. Maar zoiets hopen we ooit te realiseren. Hierover nadenken maakt mij in ieder geval blij. Het maakt inkomen genereren zoveel leuker als je het kunt doen met alle verschillende dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Eén baas, één baan, van 9 tot 5, dat is zo jaren ’90.

Lees ook: Leer dit en sparen gaat als vanzelf

Share

8 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Zo verslavend is aflossen (vergeet je buffer niet!) - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Inspiratie: Zij spaarden 10 jaar en hoeven nu nooit meer te werken - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Inspiratie: Zij spaarden 10 jaar en hoeven nu nooit meer te werken – Lelystad Airport Nieuws

 4. Pingback: Zo verslavend is aflossen (vergeet je buffer niet!) – Lelystad Airport Nieuws

 5. Pingback: Word je eigen Annemarie van Gaal - PorteRenee.nl

 6. Pingback: Eén baan? Zo 2017! Hussel je inkomen bij elkaar -

 7. Pingback: Hoe ik geld ga verdienen terwijl ik slaap -

 8. Pingback: Waarom iedereen moet vertellen wat ie verdient - en ik begin -

5 Comments

 1. dertigermetkids Reply

  voor extra geldstromen heb ik met mn fulltime baan niet echt tijd en ook echt geen ambitie voor (al is t bloggen leuk maar dat levert nog niet echt wat op haha. maar ook die ambitie heb ik niet echt ???? )
  iets verhuren (auto, huis, whatever) kost ook weer tijd.. en laat ik die tijd nou niet echt hebben omdat ik gewoon veel uren maak als gastouder. maar idd ik ben ook zzper, heb 5 opvangkinderen uit 4 gezinnen, ook een soort risicospreiding.. ???? bevalt me erg goed idd. als er 1 gezin stopt, ben ik niet gelijk al mn inkomen kwijt. heerlijk is dat. (net als dat er 1 gezin vakantie heeft oid heb ik nog wel inkomen van de andere gezinnen)

 2. Meneer en Mevrouw Reply

  Hier ook voornamelijk inkomen uit loondienst, inmiddels met wat investeren beginnen er hele (héle) kleine stroompjes andere inkomsten te onstaan maar een beetje diversificatie zou geen kwaad kunnen. Punt is alleen dat extra tijd voor m’n baas meestal meer oplevert dan een side hustle. Luxeproblemen zijn ook problemen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *