De regel van 72 en waarom je deze wilt kennen

Hoe lang duurt het voor je je inleg hebt verdubbeld? Bijvoorbeeld bij beleggen of investeren. Met de regel van 72 reken je het zo uit.

Door Esmée

Mijn vriend en ik willen volgend jaar investeren in een pand. Hij werkt zelf bij een vastgoedbedrijf en weet hier dus wat meer over dan ik. Tijd om mijn eigen kennis bij te spijkeren. Ik stuitte tijdens mijn research op De regel van 72. Na het lezen van een paar stukken hierover, duizelde het me. Dus ik richtte mijn pijlen op Youtube. En daar werd ik inderdaad een stuk wijzer.

Sidenote: YouTube is altijd een goed idee wanneer je duidelijkheid wilt over moeilijke begrippen of onderwerpen waar je (nog) niet veel over weet. Tijdens mijn masteropleiding waarbij zelfstudie ongeveer 90% van je tijd opneemt, was YouTube mijn beste vriend voor extra uitleg! Maar goed, terug naar de regel van 72. Ik snap het inmiddels helemaal en leg jou uit hoe het werkt en wat je ermee kunt!

regel van 72

De regel van 72 helpt je uitrekenen hoe lang het duurt voordat je je inleg hebt verdubbeld. Bijvoorbeeld wanneer je belegt of geld investeert in een appartement of kantoor dat je wilt verhuren. Op deze manier heb je heel snel een beeld van de waarde van je investering. Deze berekening zal niet 100% exact antwoord geven, tot op de dag precies, maar het gaat dan ook om een schatting. Handig wanneer je even snel een beeld wilt hebben van of die investering die je van plan bent, wel interessant is.

Hoe werkt het nou?

Eigenlijk is het heel simpel.


Stel, je ziet een investering die een rendement heeft van 4%. Hoeveel jaar gaat het dan duren voordat je je inleg verdubbeld hebt? Deel 72 door 4 en je krijgt 18. Het zou dus 18 jaar duren voordat je je inleg verdubbeld. Vergelijk dit eens met een winstmarge van 3%. Deel 72 door 3 en je krijgt 24. Met 3% winst zal het je dus 24 jaar kosten om je inleg te verdubbelen. 

Je kunt deze rekensom ook andersom gebruiken.

Stel dat je wilt gaan investeren om te zorgen dat je kinderen kunnen studeren. Pak de regel van 72 er weer bij en draai ‘m om. We doen even alsof je baby net geboren is en hij of zij op zijn of haar 18e gaat studeren. Je hebt dus 18 jaar de tijd. Deel 72 dan door 18 en je krijgt 4. Je investering moet dus minimaal 4% winst hebben om binnen 18 jaar te verdubbelen.

LEES OOK: 3 redenen dat je niet onder beleggen uit kunt

Nu zijn de percentages in deze voorbeelden vrij laag (en realistisch). Stel nou dat je naar wat hogere percentages kijkt, dan zal je zien dat het aantal benodigde jaren snel terugloopt. Daarom is een procentje verschil in rendement ook zo belangrijk. Wanneer je 72 door 9 (procent) deelt, krijg je 8 (jaar). Maar deel je 72 door 12 (procent) is het nog maar 6 (jaar). Logisch natuurlijk, want hoe hoger het rendement, des te korter het duurt om je inleg te verdubbelen. 

Onthoud dus, dit is niet een exacte berekening. Het is een vuistregel, een trucje. Het is puur om snel te kunnen checken hoe snel je geld zich verdubbeld heeft en of het die tijd waard is. Het rekent ook met een rendement dat ieder jaar hetzelfde is, wat natuurlijk niet helemaal realistisch is. Maar toch: onthoud de regel van 72 voor een snelle check: is dit een interessante investering/belegging of niet?

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: