Baan kwijt? Zoveel geld kun je verwachten aan uitkering

Niemand zit erop te wachten: je baan verliezen. Maar in deze tijd is het goed om even na te denken over wat de (financiële) gevolgen zouden zijn. Hoeveel van je salaris houd je over wanneer je je baan verliest? We zochten het voor je uit.

Door Esmée

In maart van 2020 overkwam het mij. Ik was net gestart met mijn nieuwe baan toen corona insloeg als een bom. Na twee weken van mijn proefperiode kreeg ik te horen dat mijn werkgever niet wist of hij me nog kon betalen en ik werd ontslagen. Per direct. Ik liet mijn laptop achter, stapte in mijn auto (die ik gekocht had voor deze job) en reed verbaasd weg. Onderweg naar huis werd ik overspoeld met gevoelens van ongeloof en paniek, er maalde van alles door mijn hoofd. Hoe ga ik het nu financieel doen? Als er overal banen geschrapt worden, word ik dan nog wel ergens aangenomen? Hoe betaal ik de huur in de aankomende maanden? En hoe gaat mijn vriend reageren die mij midden op de dag thuis ziet komen?

baan verlies salaris

Wat wil ik nou zeggen met dit treurige verhaal? Ik ken het gevoel, I’ve been there. Het is zwaar kut. Maar aan de positieve kant, gelukkig bestaat er zoiets als het UWV. Een instantie waarvan ik nooit gedacht had ooit beroep op te moeten doen, want ik heb mijn zaakjes altijd wel op orde. Zo ben ik. Maar als je geen keus hebt, dan zal je wel moeten en dan is het ontzettend fijn dat je dit vangnet hebt. 

Hoe werkt het?


Je moet aan een paar eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een uitkering. Deze kun je allemaal vinden op de website van het UWV. Denk hierbij aan voorwaarden zoals dat je niet door je eigen schuld werkloos bent geworden, dat je per direct beschikbaar bent voor betaald werk en dat je in de laatste 36 weken, minimaal 26 weken gewerkt hebt. Je kunt je direct aanmelden bij het UWV wanneer je weet dat je werkloos zult worden. Vervolgens ontvang je een stappenplan, dat je zult moeten doorlopen in de daarop volgende tijd. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. 

Je krijgt helaas niet oneindig een uitkering. Voordat deze van start gaat wordt er berekend hoeveel maanden je recht hebt op een uitkering. Dit wordt gebaseerd op hoeveel jaren je al aan het werk bent. In mijn geval had ik al flink wat uren gewerkt waardoor ik recht had op zeven maanden. Dit gaf mij wat tijd om mezelf bij elkaar te rapen (onderschat de impact van ontslag krijgen niet!) en vervolgens te kunnen solliciteren. Daarnaast moet je, zolang je een uitkering krijgt, aan enkele plichten voldoen. Denk hierbij aan het updaten van je CV, het melden van je sollicitaties bij het UWV en soms moet je ook langskomen voor een adviesgesprek. Zorg dat je voldoet aan deze plicht, anders wordt het bedrag van je uitkering verminderd.

LEES OOK: Wat is jouw crisisbudget?

Hoe hoog wordt de uitkering? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Er wordt namelijk gekeken naar je salaris van het afgelopen jaar. In de eerste twee maanden ontvang je 75% van je voorgaande salaris en vanaf de derde maand 70%. Met de rekentool van het UWV kun je dit gemakkelijk uitrekenen. Stel, je verdiende voor je ontslag €2500 bruto per maand. In de eerste twee maanden zal je dan €1875 ontvangen en vanaf de derde maand €1750. Let wel op, dit is bruto en inclusief vakantiegeld. Hier gaat dus nog belasting vanaf, net zoals je belasting betaalt over je salaris. Daarnaast ontvang je dit alleen als je voldoet aan de gestelde voorwaarden en wanneer je geen andere inkomstenbronnen hebt. 

Aan de slag

Het is echt onwijs balen: je baan verliezen. Maar je komt er bovenop, echt waar. Neem de tijd om het nieuws te verwerken, vind jezelf even ontzettend zielig, maar raap jezelf hierna weer bij elkaar en ga aan de slag. Struin het internet af naar vacatures, doe een oproep op LinkedIn en meld je aan voor vacature-alerts. Zo heb jij vast snel weer een nieuwe baan. Succes!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: