Doe dit met je salaris zodra het binnen is

Zodra je salaris gestort wordt, moet je eigenlijk meteen deze 5 dingen doen. Ik deel ze met je, zodat jij er ook rijk(er) mee kunt worden.

Op de dag dat je salaris of andere inkomsten binnenkomen, zou je er eigenlijk al een plan voor moeten hebben. Een plan beter dan het allemaal uitgeven. Ik vertel je welke 5 stappen ik neem, wanneer ik maandelijks mijn inkomen gestort krijg. 

1

Ik zorg dat ik een overzicht heb van wat er die maand binnen gaat komt en wat er uit zal gaan. Ik maak ook een potje ‘onvoorzien’ want het leven loopt nu eenmaal altijd anders dan je hoopt of denkt. Uit dat potje kan ik de kosten die daarbij komen kijken betalen.

2

Ik spaar nu eerst. Ja, klinkt misschien gek, maar sparen lukt de meeste mensen alleen wanneer je het meteen doen nadat je geld ontvangen hebt. Ik stel een realistisch doch ambitieus spaarbedrag vast en maak dit geld over naar mijn spaarrekening. Liever nog stel je een automatische overboeking in zodat dit vanzelf gaat.

3

Nu ga ik de rekeningen die ik heb liggen betalen. Weg is maar weg, toch? 4

Op één rekening zet ik nu het geld klaar voor de automatische afschrijven van de komende maand. Mijn vaste lasten dus. Dankzij mijn overzicht in stap 1 weet ik precies hoeveel dat is. Dit doe ik op een aparte rekening die alleen voor afschrijvingen is. Ik heb hier dan ook geen pinpas van. 

5

Als het goed is, heb je nu nog een bedrag over voor variabele kosten zoals boodschappen, benzine, cadeautjes of onvoorziene kosten. Het bedrag dat je daarvoor hebt voor een maand, deel ik altijd door het aantal dagen in die maand. Dan zet ik het per week op een aparte bankrekening. Zo weet ik precies wat ik voor de komende week te besteden heb. Ik kan zo ook niet al het te besteden geld voor die maand er in één keer doorheen jassen. Want geloof me: ook ik vind dat verleidelijk.

Wat doe jij met je salaris zodra dat binnen is? Deel vooral in de comments. Vinden we leuk om te lezen!

8 Comments

 1. Robin Demey Reply

  Ik heb gewoon uitgerekend welke kosten regelmatig terugkeren (3-maandelijks, jaarlijks…) zoals elek, water, verzekeringen… Dat samengeteld voor het ganse jaar, delen door 12 en gewoon een rekening maken voor de “vaste rekeningen” waar je maandelijks dat bedrag op stort. Telkens van die rekening de facturen betalen en je hebt nooit geen zorgen. Misschien de eerste keer een extra buffer van €500 op zetten en weg zorgen.

  1. Ilona Reply

   Ja, die werkt hartstikke goed, die ik ook zo, dan heb je eigenlijk iedere maand dezelfde lasten

 2. Erik Reply

  Wij hebben bij KNAB 1 betaalrekening en 2 spaarrekeningen.

  Er gaat een vast bedrag naar spaarrekening 1 elke maand, het overige gaat naar spaarrekening 2. Dit is voor alle maandelijkse betalingen, vaste lasten en boodschappen e.d.

  Bij KNAB heb ik ingesteld zodra de betaalrekening onder € 0,00 komt deze automatisch, indien nodig, elke avond wordt aangevuld vanuit spaarrekening 2 tot + € 250,00.

  Bij KNAB betaal je pas na 30 dagen rente wegens roodstand. Vul je elke keer je betaalrekening aan naar een positief saldo binnen deze 30 dagen betaal je niets voor de eventuele roodstand!

  Het geldverkeer tussen betaalrekening en spaarrekening 2 houd ik bij in een Excel bestand wat mij vertelt wat ik de lopende maand nog kan uitgeven per dag/week/maand.

  Alles wat overblijft gaat eind van de maand alsnog als extra naar spaarrekening 1

 3. Lydia Reply

  Ik heb een lopende, een spaar en een vaste lasten rekening. Van de lopende gaat automatisch een (iets hoger bedrag dan de daadwerkelijke lasten) naar de vaste lasten. Zo staat daar bijna altijd voldoende op voor een onverwachte rekening. Sparen gaat op dit moment bijna niet vanwege een lager inkomen dan ik had maar ik heb geen geldstress.

 4. Laura Reply

  Ik heb verschillende Spaarpotjes bij de Rabobank , voor de boodschappen , Zorgverzekering, uitvaartverzekering,Mobiel abonnement,en een Financielen bijdrage voor mijn Partner die hoofdverdiener is. het bedragje dat overblijft zet ik Apart.

  Gr Laura.

  1. Laura Reply

   Ik heb verschillende Spaarpotjes bij de Rabobank , en daar zet ik gelijk op de dag dat alles binnenkomt de bedrage in de Spaarpotjes : voor de boodschappen , Zorgverzekering, uitvaartverzekering,Mobiel abonnement,en een Financielen bijdrage voor mijn Partner die hoofdverdiener is. het bedragje dat overblijft zet ik Apart.

   Gr Laura.

 5. Ray Reply

  Ik doe het echt precies zoals jij Renee, dat werkt voor mij heel goed.
  De spaarrekening is wel echt bij een andere bank (NN tegen Rabo voor lopende rekeningen). Dit omdat het spaargeld dan echt weg is en impulsaankopen voorkomt.

  Op deze manier ervaar ik geen geldstress en weet ik precies hoe of wat.

 6. Amy Reply

  Goede tip om je besteedbaar bedrag per week op een aparte rekening te zetten! Ik heb in de basis hetzelfde gedaan als Erik noemt in zijn reactie. Terugrekenen van wat er op jaar- of kwartaalbasis wordt afgeschreven naar maandbedragen. Verder heb ik mijn salaris helemaal opgedeeld in ‘potjes’, het sparen zit daar standaard in. Ook een gedeelte open gelaten voor onvoorzien of extra kleine uitgaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+