Een bitcoin kopen. Wel of niet?

Het kriebelt. Eens beetje. De koers van bitcoin gaat alle kanten op, maar vooral omhoog. Ik vind het spannend. Zal ik van een deel van mijn spaargeld een bitcoin kopen? 

Een man in het FD voorspelt dat één bitcoin 5 miljoen waard wordt. Mijn hemel. Vijf miljoen. Heb je dat, dan ben je gewoon echt rijk. Dan zit je de rest van je leven op rozen. Mijn gedachten vliegen jaren vooruit. Stel, dat het echt zo is. Dat waar zoveel mensen om gelachen hebben en ook voor gewaarschuwd hebben, niet zo’n hype en zeepbel blijkt te zijn als we ooit dachten. Dan baal je. Oh, wat baal je dan. Dat je niet gewoon gek hebt gedaan en op een dag dacht: ik ga één bitcoin kopen van het spaargeld dat tegen 0,3% rente op je spaarrekening stond.

Lees ook: Wat doe jij met je spaargeld? Aflossen? Sparen? Beleggen?

Het voelt een beetje alsof de Postcodeloterij in je straat valt en jij geen loten hebt. Daar zou ik eerlijk gezegd nog beter mee kunnen leven. Ik heb ook geen loten. Ik laat me niet gek maken. Waarom kriebelt het dan toch wanneer ik lees over bitcoins? Ik heb er totaal geen verstand van, geen gevoel bij, enzovoorts. En toch ben ik bijna zover dat ik ruim 5.000 euro van mijn spaargeld opneem om bitcoin van te kopen. Dat is wat de cryptomunt op het moment van schrijven waard is. Het is gokken. Misschien niet voor mensen die hier in thuis zijn. Voor mij zou dat het wel zijn. Wel een spannende gok. Ik weet al precies hoe dat gaat als ik het doe. Ik ga erover lezen, ik ga de koers volgen. Ik word een bitcoin-junkie. Dat vind ik eigenlijk wel een leuk vooruitzicht. Al raak ik iedere euro kwijt en blijkt dit wel een zeepbel: dan houd ik er mooie verhalen aan over voor mijn kinderen. (Let wel: ik heb het hier over geld dat op de bank staat te wachten op later. Dit soort geintjes maak je niet wanneer je je spaargeld hard nodig hebt.

De risico’s. Die zijn er zeker. Behalve de koers van bitcoin die in elkaar kan zakken, zijn er er nog een paar. Risico’s waar je misschien niet zo goed bij stilstaat, normaal gesproken. Zo kan je last krijgen van hackers, die je digitale geld stelen. Dan kun je niet even de klantenservice van je bank bellen om dat geld terug te vragen. Weg is weg. Vergeet je je inloggegevens, dan is dat nogal ingewikkeld. Ook hier geen klantenservice die je verder kan helpen. Of een reset-linkje. Het kan gebeuren dat je dan niet meer bij je geld kunt.

Lees ook: Een vermogen opbouwen begint met deze 4 geldgewoontes

Oke, stel dat ik het toch doe. Hoe werkt dat dan? Ik weet hoe je spaart, hoe je belegt, maar hoe koop je een bitcoin? Een rondje Googlen helpt. Je hebt er blijkbaar een bitcoin wallet voor nodig. Lijkt een beetje op een beleggingsrekening. Daarna kun je via wisselkantoren bitcoin kopen. Stukjes, omdat je niet een hele bitcoin wilt kopen. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij duurdere aandelen. Jij bepaalt hoeveel je erin wilt leggen. Je kunt ook een hele kopen, natuurlijk. Ik heb het dus nog niet gedaan, maar lees online dat het supersimpel is. Je kunt op sommige plekken online al betalen met bitcoin. Of je kunt er geld mee geven aan Wikipedia. Dank voor alle gratis informatie, website van de eeuw! Maar dat is natuurlijk niet mijn bedoeling. Ik geef er geen percent van uit. Ik wil die bitcoin laten staan en laten groeien. Naar 5 miljoen als het even kan. Wat denken jullie: gokje wagen?

Hier in het NRC vind je een leuk stuk over hoe je bitcoin koopt. 

18 Comments

 1. Fred Reply

  Ik heb het artikel in FD ook gelezen en dacht precies hetzelfde. Begrijp helemaal niets van die hele bitcoin en heb er ook totaal geen gevoel bij, maar hee so what, we hebben toch al genoeg vermogen in aandelen, vastgoed en spaargeld zitten, dus waarom niet. Heb echter ook geen enkel benul waar ik op moet letten bij het selecteren van die wallet. Tips zijn dus meer dan welkom

 2. FireMe Reply

  Het is jouw geld, je hebt last van fomo denk ik. Mijn crypto-portefeuille was op zijn hoogtepunt 18.000 EUR waard, daar is nu nog +/- 4000 EUR van over en dat verschilt dagelijks +/- 30%. Ik zou er ver van weg blijven.

 3. MsMimi Reply

  Ik vertrouw dit soort berichten nooit zo. Ik denk dan zouden de mensen die vroeg ingezet hebben de hype niet opkloppen om zo hun inleg er weer uit te krijgen? Bij piramidespelen zijn er ook altijd mensen die er heel ergrijk van worden, maar wel altijd ten koste van de mensen die later instappen en veel/alles verliezen…
  ‘If it sounds to good to be true, it probably is.’
  Contrast in je denken is ook er groot: wekelijks proberen van een budget boodschappen te doen en dan 5000 euro de lucht in strooien in de hoop dat er nog meer terugkomt?
  Ik zou het niet doen.

 4. M - TwoPennies Reply

  Ik ga me hier niet aan wagen. De vergelijking die je maakt met de postcodeloterij is precies hoe het voor mij voelt, er is een kans op grote winsten, maarde enige reden waarom ik nu in zou leggen is door wat FireMe hierboven al aangeeft: FOMO. Daarnaast is 5.000 euro voor ons te veel geld om in te leggen in iets waarvan ik me nog niet voldoende in de werking heb verdiept. Mochten we nu al een nettowaarde van meer dan 5 ton hebben zou ik het misschien overwegen om hier wat mee te ‘spelen’ en me er meer in te verdiepen.

 5. Ano Reply

  Wij hebben 3 bitcoins, momenteel dikke winst, maar die is veel hoger geweest. Buy and gold strategie. Je zou ook 1000 kunnen investeren, 1 miljoen is ook voldoende 😉
  Ik vind het zelf ingewikkeld , vriend heeft er meer verstand van.

 6. Anon Reply

  Blockchain wordt door vriend en vijand van btc beschouwd als de belangrijkste ontwikkeling sinds de komst van Internet. Bitcoin is geïntroduceerd als proof of concept van het blockchain protocol. Het is inmiddels 9 jaar oud en wordt als absoluut veilig beschouwd. Ook claims dat het een soort Ponzi scheme zou zijn zijn inmiddels ontkracht. Het heeft het in zich om de gouden standaard van crypto geld te worden. Er kunnen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin in roulatie zijn. Ik denk dat we later met weemoed/spijt op deze periode terugkijken als de tijd waarin je een hele bitcoin kon kopen onder de € 10.000. Als je instapt realiseer je dan wel dat de koers momenteel wordt bepaald door daghandelaars die op zoek zijn naar snelle winst met als gevolg een ontzettend grillig koersverloop. Bovendien gaat de handel 24/7 door. Het beste is voor een bedrag te kopen dat je zonder al te veel pijn kunt missen. Dit kan ook 500 euro zijn. Vervolgens niet meer naar omkijken en vooral niet gaan handelen. Over 10 jaar is er of niks van over of je hebt een mega winst te pakken.

  1. Jan Reply

   Hier sluit ik mij bijna volledig bij aan. Alleen het stukje “vooral niet handelen” is aan een ieder om te bepalen. Als je bekend bent met traden valt er nog een mooi extraatje te verdienen.

 7. Fred Reply

  Nou, ik heb zojuist maar eens mijn eerste 0,0178 Bitcoins gekocht. Kostte 100 euro. Platform: Bitvavo.

  Mijn idee is, net als met de aandelen gewoon periodiek wat bij te kopen. Zeg maandelijks 50 euro. Ik merk dat dit voor mij ook de manier is om erachter te komen wat qua investeringen wel en niet werkt.

  Sparen = check
  Aflossen = check
  Aandelen = check
  Vastgoed = check
  Bitcoins = check
  Eigen bedrijf = running

 8. Miranda Reply

  Oh wat en fijn stuk! Hier ook grote twijfel. Laatst had ik het er met mijn man over en dachten hetzelfde; waarom zouden we geen 1000 euro proberen en dan op lange termijn kijken wat er gebeurd. Ik vind het lastig…mischien is over 10 jaar die 1000 euro foetsie of misschien denk je over 10 jaar had ik maar…..

 9. Miranda | Taxx Life Blog Reply

  Ooh wat een fijn artikel, ik herken het zo! Tijdens de vakantie over gesproken met mijn man. We zouden gewoon voor 1000 euro kunnen kopen en dan kijken wat er gebeurd op de lange termijn. Misschien is het over 10 jaar foetsie en misschien denk je over 10 jaar; had ik toen maar…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+