Had ik niet moeten vertellen wat wij verdienen?

Misschien had ik het niet moeten doen. Op PorteRenee vertellen wat mijn man en ik samen verdienen. Ik kreeg reacties die ik niet aan had zien komen.

Lees ook: Alle antwoorden, ook wat wij verdienen

Ik vertelde het gisteren in een bericht dat in één klap het beste gelezen was. Wat zijn we toch een nieuwsgierig volkje, he? Ik krijg veel reacties. Sommige mensen vonden het tof dat ik zo eerlijk was en dat was de reactie waar ik op had gehoopt. Ik onthulde het eerlijk gezegd ook omdat er veel mensen waren die mijn verhaal niet helemaal geloofden. Die wilden van de hoed en de rand weten. Hoeveel dan? Hoe dan? Ik vond dat zij het recht hadden om ook die details te weten, nu ik ze probeer te inspireren om ook te gaan sparen. Op weg naar een financieel onafhankelijk leven.

Die andere reactie, die had ik niet helemaal zien aankomen. Ze kwamen van mensen die spontaan de handdoek in de ring wilden gooien. Laat maar! ZIj verdienden beduidend minder en raakten gedemotiveerd door mijn inkomen. Dat was natuurlijk helemaal niet mijn bedoeling. Ik wilde juist open kaart spelen en laten zien hoe wij dat deden. Niet dat ik niet had bedacht dat veel mensen minder verdienen. Hallo, ik ben niet van een andere planeet. Toch had ik dit niet aan zien komen.

Het gaat niet om het aantal euro’s dat je spaart. Het gaat niet om die 100.000 euro die wij ooit wisten aan te tikken. Dat is gewoon een mooi getal. Iets wat lekker staat boven een artikel en lezers trekt. Het gaat uiteindelijk veel meer om het percentage dat je kunt sparen. Hoe groot het deel is dat je weg kunt zetten op je spaarrekening of in aandelen kunt stoppen. Dat is voor je financiele toekomst van belang. Minstens zo belangrijk als hoeveel euro er iedere maand binnen komt, is dus hoe hoog je vaste lasten zijn. Ik ken mensen die in hun eentje 100.000 euro binnen slepen, maar bijna dat hele bedrag kwijt zijn aan dure huizen, auto’s en alimentatie.

Wat ik wil zeggen is: laat je niet demotiveren omdat een ander misschien meer verdient. Die mensen zijn er altijd. Voor mij, voor jou en voor ieder ander. Kijk naar je eigen situatie en hoe je daar wijs mee om kunt gaan. Je doet het uiteindelijk voor jezelf en niet voor een ander, right?

Lees ook: Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd

Share

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Renée op Lindanieuws! - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Wat een openbaring: Mentale boekhouding - PorteRenee.nl

7 Comments

 1. Truus Reply

  Zo mee eens. En weet je: je kent vaak de hele situatie van de ander niet. Weet jij waar jouw buurvrouw haar geld van krijgt? Dat ze misschien wel eens een gift krijgt of iets gewonnen heeft? Of dat ze die mooie auto toch echt voor niet al te veel geld heeft kunnen kopen. En of de buurman zijn geld over de balk smijt met dure hobby’s zie je ook niet altijd terug.

  En toch: ik ben vorig jaar als zzp’er begonnen en merk dat ik ook behoefte heb aan vergelijkingsverhalen. Kreeg ik als werknemer nl. iedere maand 3.000 euro op mijn rekening gestart (en ong. 1.700 euro als vakantie en 1.200 euro als eindejaarsuitkering), nu verschilt het per maand van 0 tot 12.000 euro. En ik heb een leuk bedrag al kunnen sparen (44.000), maar hoe reëel is dit? Ik heb dit jaar nog niets met mijn pensioen gedaan en ook niet met mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik heb geen rechtsbijstandsverzekering o.i.d. En is het wel of niet slim om deze aan te schaffen? Ik heb op dit moment geen idee hoe mijn definitieve afrekening van de inkomstenbelasting eruit ziet (gelukkig heb ik wel een administratiekantoor die dit voor mij in de gaten houdt, maar vroeger wist ik het zelf) Kan ik beter zoveel mogelijk sparen, want misschien houden mijn opdrachten ooit op. Door mijn situatie te spiegelen aan andere verhalen word ik steeds wijzer en bewuster van hoe ik om ga met geld en wat gebruikelijk is in de wereld van ‘de zzp’er’.
  Want verwarrend vond/vind ik het wel: ik werd gewaarschuwd dat ik het eerste jaar nog niet veel zou verdienen, dat ik veel aan acquisitie moet doen en dat het heel hard werken was en mijn ervaring is dat ik niet aan acquisitie hoef te doen en toch de leukste opdrachten mag doen en dat harde werken heel wisselend is. Bovendien voelt het niet als hard werken, maar vind ik mijn werk op dit moment een feestje.

  1. Renee Post author Reply

   Nou, Truus. Wat jij moet doen is gewoon blij zijn en je niet druk maken over de negatieve verhalen van anderen. Probeer ik ook te doen!

 2. Truus Reply

  Blij? Ik ben nog steeds in de fase ‘ik snap het niet’, ‘wat doe ik anders dan mijn concullegaas’ en ‘wanneer komt mijn eerste dip’. Heb nog niets eens mijn eerste afgeronde/succesvolle jaar goed gevierd. Mocht je een leuk idee hebben om dit te doen dan hoor ik dit graag! (heb tot zover alleen maar een LinkedIn berichtje eraan besteed)

 3. Marana Reply

  Wat fijn Truus dat het al direct een succes is! En verstandig dat je wel beseft dat spaargeld ook nodig is voor pensioen en AOV en voor tijden dat je even geen opdrachten hebt. Ik weet niet wat voor werk je doet, maar ik zou je die rechtsbijstandsverzekering zeker wel aanraden. Mocht je eens aansprakelijk gesteld worden voor iets mbt je werk dan kan dat namelijk enorm oplopen (afhankelijk van je werk dus). Ben je voor de belastingdienst een eenmanszaak en dus persoonlijk aansprakelijk? Dan zeker doen!

  Renee, ik sloeg persoonlijk niet zo steil achterover van jullie inkomen. Mensen beseffen blijkbaar niet dat 20% daarvan al weg is aan pensioenen en AOV’s (als ik kijk naar wat ik daar zelf aan betaal).
  Soms denk ik wel eens dat ik ook zou kunnen bloggen over hoe ik met geld omga, maar ik schrijf lang zo prettig niet als jij 😉 en ik ben erg terughoudend met het delen van dit soort cijfers, omdat ik me het publieke oordeel wel kan voorstellen. Terwijl ik volgens de belastingdienst mezelf eigenlijk zelfs te weinig loon toeken… Ik vind het heel mooi dat je er zo open over bent! Misschien is dat ook nog eens een idee voor een blog, de kosten waar je als zelfstandige tegenaan loopt en hoeveel je moet reserveren voor je oude dag, perioden met tegenvallende inkomsten en arbeidsongeschiktheid/ziekte, etc.

  1. Renee Post author Reply

   Dank voor je reactie. Ja, ik ben altijd voor openheid. Er zijn dan altijd mensen die oordelen. Het inkomen van een ondernemer is voor iemand in loondienst altijd heel onduidelijk. Ze zien een getal en denken: dat is veel. Niet wetende hoeveel hun baas afdraagt voor hun en wat het kost om dat allemaal zelf te doen. Leuk dat je reageert.

 4. bespaarfreak Reply

  Ik hou ook nog wel even voor me wat ons maandinkomen is, en we hebben ongeveer hetzelfde aan vaste lasten momenteel. Geloof me, we verdienen een stuk minder dan jullie, maar ik ben er toch niet minder gelukkig om? Ik prijs mezelf rijk dat we maandelijks toch nog flink wat opzij kunnen zetten, dat kon een aantal jaar geleden niet. Kortom, we gaan vooruit en dat is nu voor ons het belangrijkste!

 5. Marc Reply

  Quote Bart Simpson: “you’re damned if you do and you’re damned if you don’t”. Het is altijd wat; oordelen blijven mensen toch wel. Goed dat je je eigen koers kiest en zelf bepaalt wat je deelt, hoe en waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *