Misschien had ik het niet moeten doen. Op PorteRenee vertellen wat mijn man en ik samen verdienen. Ik kreeg reacties die ik niet aan had zien komen.

Lees ook: Alle antwoorden, ook wat wij verdienen

Ik vertelde het gisteren in een bericht dat in één klap het beste gelezen was. Wat zijn we toch een nieuwsgierig volkje, he? Ik krijg veel reacties. Sommige mensen vonden het tof dat ik zo eerlijk was en dat was de reactie waar ik op had gehoopt. Ik onthulde het eerlijk gezegd ook omdat er veel mensen waren die mijn verhaal niet helemaal geloofden. Die wilden van de hoed en de rand weten. Hoeveel dan? Hoe dan? Ik vond dat zij het recht hadden om ook die details te weten, nu ik ze probeer te inspireren om ook te gaan sparen. Op weg naar een financieel onafhankelijk leven.

Die andere reactie, die had ik niet helemaal zien aankomen. Ze kwamen van mensen die spontaan de handdoek in de ring wilden gooien. Laat maar! ZIj verdienden beduidend minder en raakten gedemotiveerd door mijn inkomen. Dat was natuurlijk helemaal niet mijn bedoeling. Ik wilde juist open kaart spelen en laten zien hoe wij dat deden. Niet dat ik niet had bedacht dat veel mensen minder verdienen. Hallo, ik ben niet van een andere planeet. Toch had ik dit niet aan zien komen.

Het gaat niet om het aantal euro’s dat je spaart. Het gaat niet om die 100.000 euro die wij ooit wisten aan te tikken. Dat is gewoon een mooi getal. Iets wat lekker staat boven een artikel en lezers trekt. Het gaat uiteindelijk veel meer om het percentage dat je kunt sparen. Hoe groot het deel is dat je weg kunt zetten op je spaarrekening of in aandelen kunt stoppen. Dat is voor je financiele toekomst van belang. Minstens zo belangrijk als hoeveel euro er iedere maand binnen komt, is dus hoe hoog je vaste lasten zijn. Ik ken mensen die in hun eentje 100.000 euro binnen slepen, maar bijna dat hele bedrag kwijt zijn aan dure huizen, auto’s en alimentatie.

Wat ik wil zeggen is: laat je niet demotiveren omdat een ander misschien meer verdient. Die mensen zijn er altijd. Voor mij, voor jou en voor ieder ander. Kijk naar je eigen situatie en hoe je daar wijs mee om kunt gaan. Je doet het uiteindelijk voor jezelf en niet voor een ander, right?

Lees ook: Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd