Hoe time management me rijk maakt

Alle trucs om efficiënter met tijd om te gaan, ken ik wel. Daardoor werk ik inmiddels razendsnel, en, fijne bijkomstigheid, verdien ik fulltime geld in een parttime baan. Ik vertel precies hoe ik dat doe.

Op mijn nachtkastje vind je bijna alleen maar time management boeken. Ik ben er verslaafd aan en geef dat eerlijk toe. Laatst had mijn man een cadeau voor me. Mooi ingepakt en alles. Een vriendin was erbij toen ik het opgewonden open maakte. Het was het boek No B.S. Time Management van de Amerikaanse Dan S. Kennedy (ik wil óók zo’n tussenletter, trouwens!) Ik was er superblij mee en gaf mijn man een kus. Mijn vriendin stond erbij te kijken alsof ze water zag branden. Ik reageerde volgens haar alsof ik zojuist diamanten had gekregen. Heerlijk toch, zo’n man die weet waar je blij van wordt. Ik ben meteen die avond begonnen met lezen.

Ook beginnen met lezen over time management, lees dan bijvoorbeeld:
Eat that Frog – Brian Tracy. Deze is vooral voor mensen die een handje hebben van uitstellen. Brian leert je om vandaag nog meer uit je handen te laten komen. 
Getting Things Done – David Allen. David heeft een vrij specifieke techniek die veel mensen top vinden. Heel goed toe te passen in je dagelijks leven, ook thuis. 
Nooit meer te druk – Tony Crabbe. Dit is eigenlijk geen time management-boek. Dit gaat meer over waarom we ons altijd druk, druk, druk voelen. Wat dat met ons doet en hoe we omgaan met de wereld vol prikkels. Anders dan de andere boeken, maar ook écht boeiend.

Anyway. Gedurende de jaren heb ik her en der opgepikt wat voor mij werkt. Ik heb nu echt het idee dat ik in de parttime uren die ik werk, evenveel werk verzet als ik vroeger fulltime deed. Hoe dan? Nou, bijvoorbeeld hiervoor:

  • Ik begin iedere werkochtend met een planning. Daarin staan eventuele afspraken, telefonische interviews, maar ook de tijd die nog niet vastligt plan ik in. Dus bijvoorbeeld van 9 tot 11 werk ik aan een project voor klant A. Ik weet precies wat ik dan af wil hebben en red dat ook altijd. Dat is een kwestie van je eigen tempo goed leren kennen.
  • Bijna iedere afspraak die ik maak heeft een begin- en eindtijd. Heb ik een telefonische afspraak, dan zeg ik bijvoorbeeld: We bellen van 11 tot 12 uur. Dan weet de andere kant ook waar ze aan toe zijn. Vinden mensen alleen maar fijn.
  • De hele ochtend laat ik mijn telefoon in mijn jaszak zitten. Pas rond het middaguur, wanneer mijn man klaar is met werken en meestal even belt dat hij onderweg naar huis is, pak ik ‘m erbij. Het geluid blijft erna ook uit. Als de telefoon toch in de buurt ligt, is de verleiding minimaal, omdat ik met de app GreyScale de kleuren uit heb geschakeld. Het scherm is helemaal zwart-wit, ook de icoontjes van de apps. Ik merk dat het de afleiding vermindert. Al stop ik ‘m liever nog helemaal weg.
  • Mijn werkuren zijn me heilig. Je moet van goede huizen komen om me in mijn werkuren zover te krijgen dat ik iets niet werk-gerelateerds doe. Ik werk natuurlijk voor mezelf en heb geen directe collega’s, dat scheelt afleiding. Maar ook hier komt er tussen een werkdag soms iemand aan de deur of belt er iemand. Wil je bellen? Dan mail je me maar om een afspraak te maken. Heb je een vraag, stuur me dan vooral een mail die ik beantwoord wanneer ik er tijd voor maak. Vroeger liet ik mijn tijd door een ander indelen. Wat spontaan ontstond ging voor. Inmiddels heb ik mijn tijd weer teruggenomen. Het is van mij en waardevol, dus bepaal ik zelf bewust wat ik ermee doe.

Lees ook: Minder werken. Wat ik dan doe met mijn tijd

  • Mijn eerste antwoord is ‘nee.’ Vroeger was mijn eerste antwoord altijd ‘ja.’ Ik paste op iedereens kinderen, want ik ‘was toch thuis.’ Ik nam werk van een ander over, want die was zo druk. Ik kwam nergens meer aan toe. Dus heb ik dat veranderd. Natuurlijk help ik waar ik kan en nodig ben. Maar ik zeg niet meer overal ja op omdat ik me anders schuldig voel. Ik hoef ook niet meer het mooiste eten mee te nemen voor de kerstbrunch op school, bijvoorbeeld. Mijn kinderen houden toch wel van me. En wat anderen vinden? Ach. Zoals John Mayer het verwoordt: ‘Who cares what other people say, anyway?’
  • Ik (probeer) geen dingen meer tussendoor te doen. Een mail openen terwijl ik op dat moment toch geen tijd of rust heb om ‘m te beantwoorden, bijvoorbeeld. Daar raakte ik alleen maar gefrustreerd van. Mail beantwoord ik zittend achter mijn computer. Op bed even laptoppen is de enige uitzondering die ik nog maak. Maar eigenlijk vind ik van mezelf dat ik daarmee ook moet stoppen. Noem het een guilty pleasure.
  • Deel je dag in zoals voor jou werkt (als je die vrijheid op je werk hebt.) Ik schrijf bijvoorbeeld het makkelijkst in de ochtend en plan afspraken dan ook zoveel mogelijk in de middag. Voor iedereen ligt dat anders. Waarschijnlijk zit je wel vast aan werktijden, maar misschien kun je binnen je dag wel zelf bepalen wanneer je wat doet. Luister vooral naar je eigen bioritme. Dat maakt dat je effectiever werkt.
  • Ik heb wel twintig planningsapps op mijn telefoon gehad. In een poging met mijn tijd mee te gaan. Het werkt voor mij niet. Ik plan het beste op papier. Ik heb in Google Drive een bestand waarin staat welk werk wanneer gedaan moet zijn. Zwart = nog doen. Groen = af. Die apps kostte me meer tijd dan ze opleverden. En had ik mijn telefoon niet bij de hand (want in mijn jaszak) dan kon ik er niet bij. Ik kreeg bovendien een zere pink van het telefonen. Niet mijn manier. Misschien werkt het voor jou wel. Wat ik probeer te zeggen is dat technologie niet altijd maakt dat je sneller of efficiënter werkt. Kies de applicaties die jou helpen en laat de rest lekker voor een ander.
  • Draai klassieke muziek tijdens het werken. Thuis lekker door je woonkamer of op een koptelefoontje op je werk. Op Youtube staan prachtige sessies met muziek speciaal voor werken, schrijven, studeren en andere doelen. Het leidt niet af zoals liedjes met tekst wel kunnen doen. Het juiste tempo zweept je een beetje op en dat helpt je door te werken. Ik ben op zich geen Mozart-lover, maar voor tijdens het werk love ik hem wel.

Tot slot nog een bericht aan alle bazen van Nederland. Ik zou zeggen: kijk niet meer zo strak naar de gewerkte uren van je medewerkers (zó jaren ’90) maar naar de gedane arbeid. Dan hoeven we niet meer massaal van 4 tot 5 uur ‘s middags achter het bureau te Facebooken om de tijd te verdrijven. Dan kunnen we in plaats daarvan lekker op tijd naar huis om een gezonde maaltijd te koken. Iedereen blij.

3 Comments

 1. Kaspar Reply

  “Tot slot nog een bericht aan alle bazen van Nederland. Ik zou zeggen: kijk niet meer zo strak naar de gewerkte uren van je medewerkers (zó jaren ’90) maar naar de gedane arbeid. ”

  Roep ik ook al jaaaaren. Maar helaas, de meeste bazen zien nog steeds enkel uurtjes… helaas!
  En dus is mijn fulltime baan 40 uur (Plus reistijd, plus extra werk), ongeacht hoe hard ik werk in die tijd… blijft jammer!

 2. Alpha Reply

  Ik werk in het onderwijs: MBO, dus lesuren gepland en al het andere moet er tussendoor en omheen. Gelukkig hebben we wel een kantoor met werkplekken (zeker geen gegeven in het onderwijs) dus zou ik in die tussenuren mijn eigen tijd kunnen indelen. Maar ik en mijn collega’s zijn er niet zo goed in en hebben nog teveel en te vaak sociale gesprekken terwijl we eigenlijk moeten werken. Gevolg: ik zit van 7:45 tot 17:45 uur op school. Ik neem niks mee naar huis, dus dat valt mee. Volgend schooljaar zal ik in ieder geval tijdvakken in gaan plannen zoals je schrijft. En betere lijstjes bijhouden. Ik merk dat ik nu vaak als kip zonder kop doe wat op mijn pad kom en kleine dingen vergeet. Here’s to hoping!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+