Hoe uitgeven mij uiteindelijk méér inkomen opleverde

Ik kan best zuinig zijn. Ik blog hier geregeld over hoe ik geld bespaar. Toch is zuinigheid ook een valkuil op weg naar een rijk leven. Ik moest het op sommige vlakken los leren laten, om meer geld te gaan verdienen.

Ik zette deze maand een recordomzet om. Ik zag in mijn superhandige (en gratis) facturenprogramma onder de teller een bedrag staan dat me van mijn eigen sokken blies. My god! Dat had ik gewoon omgezet de afgelopen 30 dagen. Daar had ik jaren geleden niet van durven dromen. Toen ik besloot dat geld mijn core business zou worden (door deze blog te starten) rekende ik eerder op financieel inleveren dan perse op vooruitgang. Daar deed ik het ook niet voor. Ik deed het om mezelf opnieuw uit te dagen en om weer de kick te voelen van iets van de grond af opbouwen.

Het ging meteen al vanaf dag één goed. Ik werkte er keihard voor. Het werd opgepikt. Ik voelde opeens: dit kan wel eens succesvoller gaan worden dan ik zelf had durven dromen. Externe partijen klopten bij me aan en wilden ook met me werken. Ik nam het allemaal dankbaar aan. Het werd meer en meer. Dat hele parttime werken dat ik altijd zo heerlijk had gevonden, was nu ver te zoeken. Ik vond ontspannen lastig worden. Ik voelde zoveel druk. ‘Doe je dit allemaal alleen?’ vroeg iemand me in die tijd. Ik zei trots van ‘ja.’ En toen zei zij: ‘Je bent gek!’ Ik zag dat ze het niet perse positief bedoelde.

Lees ook: Zo begon ik een eigen bedrijf met 7 euro investering

Ik voelde dat ik op een kruispunt stond. Zij bevestigde dat met haar opmerking. Of verzuipen of om hulp vragen. Maar ja, hulp kost geld en ik was gewend dat mijn omzet (-kosten) alleen voor mij was. Alles is voor Bassie, zeg maar. Al deel ik dat ook met mijn Adriaan, hoor 🙂 Na een tijdje zoeken vond ik een paar freelancers die me nu helpt. Een van hen schrijft bijvoorbeeld veel afleveringen van Waar Doet Ze Het Van voor me en daar betaal ik haar voor. En ik ben er zo blij mee. Ik merk ook dat ik sindsdien meer ben gaan verdienen. Dat zou ik vroeger tegenstrijdig hebben gevonden. Nu niet meer. Dankzij die hulp kan ik me focussen op waar ik mezelf het meeste in onderscheid. Waar ik het beste in ben. De andere dingen kan iemand anders ook voor me doen.

Het idee dat geld schaars is, kan positief en negatief werken.

Positief:

Je denkt drie keer na voordat je iets uitgeeft. Je geeft je geld niet uit aan onzin. Je houdt in de gaten waar je geld naartoe geeft. Of te wel: niet meer dat gevoel rond de 10e van de maand dat je geen idee hebt waar je geld aan op is gegaan.

Besparen waar het kan zonder minder leuk te leven, vind ik heerlijk. Ik hang met liefde mijn was even aan de waslijn in plaats van een droger te gebruiken. Dat heeft voor mij niet alleen met een financiële besparing te maken, ook met een besparing voor het milieu trouwens. Ik vergelijk mijn verzekeringen en energiekosten enzo eens in de zoveel tijd via PriceWise en ben blij wanneer ik iedere keer weer iets kan besparen. Want ja, die rekeningen betalen geeft me weinig plezier. Ik vind het ook totaal geen probleem om mijn boodschappen bij de Lidl of Aldi te doen. Mijn moeder zei laatst: ‘Dat vind ik zulke ongezellige winkels.’ Dat zal best. Ik ben niet in de supermarkt voor de gezelligheid of de experience (zo hoorde ik iemand het laatst noemen). Ik haal er brood en melk en alle andere dingend die ik nodig heb, daarna haal ik dat gevoel van gezelligheid wel thuis.

Lees ook: 10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Het belangrijkste negatieve gevolgen van de overtuiging dat geld schaars is.:

Je investeert niet (niet in jezelf, niet in een side hustle, niet letterlijk met je geld) want stel dat je het verliest.

Als ik nooit een website had gekocht, geld had besteed aan hoe die eruit zag en tijd aan het schrijven van blogs en een boek (waar ik in het begin niets mee verdiende) had ik nooit binnen een jaar hiervan kunnen leven. Ik vond het eng, tuurlijk. Maar ik ben nu zo blij dat ik het ooit gedaan heb. Durf te investeren! Dat roep ik (ongevraagd) tegen iedereen. Of je nu geld investeert in een gelikte website, of in inkoop voor een handeltje. Doe het. Ik ben ook wel eens op mijn bek gegaan. Mijn man kocht eens online een gigavoorraad oorbellen voor mannen. De bijbehorende site is er nooit gekomen. Dag paar honderd euro. Ach ja, je moet ook ontdekken wat je niet wilt en kunt, toch? Dus weggegooid geld is het niet. Bovendien: hij heeft nu ongeveer iedere dag een andere oorbel in.

Een gevoel van schaarste kan ook beperken. Als je bijna geen eten meer hebt, dan ga je niet alleen beperkt eten, maar durf je ook geen eten meer aan andere te geven of bijvoorbeeld te ruilen. Dan ga je echt niet investeren om meer eten te kunnen kopen. Want stel je voor dat je erop achteruit gaat? Als je zo denkt over geld, zul je er in ieder geval niet op voorruit gaan. Dan hou je wat je hebt of misschien wat minder.

Als je je financiële leven rooskleuriger wilt maken, kan besparen helpen. Natuurlijk! Ik doe het ook. Maar er valt aan de andere kant veel meer te behalen. Naar die goedkope supermarkt gaan in plaats van naar de Appie, scheelt je misschien overall 25%. Bonnetjes plakken en coupons uitknippen kost tijd en scheelt misschien geld. Een beetje. Maar je inkomen kun je met veel meer verhogen dan dat je met korting bespaart. Daarin is de grens in principe onbegrensd. Als je maar durft te investeren.

4 Comments

 1. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Mooi geschreven en helemaal waar! Ook ik heb in het verleden in dingen geïnvesteerd die niks voor mij blijken te zijn, maar dat weet ik nu wel. Dus prima. Niemand z’n weg gaat recht naar de top. Inmiddels weet ik wel beter en wat mij blij maakt en wat niet.

 2. Pauline Reply

  Ik laat mijn boodschappen juist bezorgen door Appie. Daarmee bespaar ik wekelijks 3 uur (jaarlijks ruim 150!) waarin ik kan werken. Dat weken vind ik leuker en levert ook geld op. Daarbij kom ik nooit in de verleiding om extra mee te nemen omdat ik trek of haast heb, of in de verleiding raak door spulletjes die ik niet nodig heb. Geef nu minder uit dan toen ik nog naar de Lidl en Jumbo ging (Lidl heeft niet alles wat ik nodig heb).

 3. Nicole Reply

  Mooi gezegd! Ik denk dat veel wat je hier noemt over geld sowieso ook relevant is voor ‘ondernemen’ en voor het leven in het algemeen.
  Wanneer je nooit risico’s neemt, maak je je eigen wereld ontzettend klein en door in jezelf/je diensten te investeren lever je juist meer kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *