Hoeveel betaal je de oppas?

Een goede oppas is natuurlijk onbetaalbaar. Maar welk tarief is nou reëel? Waar houd je rekening mee? Gelukkig zijn er richtlijnen. Wij zochten voor je uit wat een goed bedrag is om je oppas te betalen.

Door Chantal

Een betrouwbare oppas is goud waard. Jij blij, de kinderen blij en, ook belangrijk, de oppas blij. Hoeveel betaal je de oppas eigenlijk? En ga je voor een vast bedrag of een uurprijs? Tijd voor een onderzoek.

Hoeveel je de babysitter betaalt hangt af van wat je van hem of haar verwacht, de leeftijd en ervaring. Ken je de oppas via via, is het een bekende, bijvoorbeeld een buurmeisje of heb je contact gelegd via een bemiddelingsbureau? Houd ook rekening met wat je de oppas laat doen. Als de kinderen bijvoorbeeld al in bed liggen en het vooral een avondje bankzitten wordt met een bak chips erbij, dan hangt daar een ander tarief aan dan wanneer de oppas met de kinderen eet en ze in bed stopt. Allemaal zaken om rekening mee te houden. Trouwens, ik heb grootouders als oppas in dit verhaal niet meegenomen.

Gemiddelde uurtarief


Oppasbemiddelingsbureau sitly.nl deed onderzoek naar het gemiddelde oppastarief in Nederland. Dat is €7,40 per uur. Bedragen liggen over het algemeen tussen de €4 tot meer dan €10 per uur. Gelukkig bestaan er wat richtlijnen. Volgens het Nibud betaal je een scholier tussen de 15 en 18 jaar tussen de €3,20 en €4,80 per uur. Het gemiddelde oppastarief van een 14-jarige ziet er ongeveer zo uit: voor één kind betaal je rond de €3,50 per uur. Voor twee kinderen komt er ongeveer een euro bij. Bij drie of meer kinderen wordt vaak een bedrag van rond de €5 per uur gerekend. Je kunt ook uitgaan van het minimumloon. Dat is per 1 januari 2021 voor een 15-jarige €3,25 en €10,80 voor iemand van 21 of ouder.

Vaste prijs of uurprijs

Ook niet ongewoon: een vast bedrag afspreken als je een avondje weggaat. Vooral als de kinderen op bed liggen en er eigenlijk alleen tv wordt gekeken. Je kunt dat het beste zelf inschatten. Toen ik nog in de stad woonde, gaf ik een 13-jarig buurmeisje voor een avond meestal 20 euro (ik gaf haar omgerekend 5 euro per uur). Gewoon, omdat ik dat een makkelijk en mooi bedrag vind en ik dolblij was dat ik in Amsterdam zo’n leuke oppas had gevonden. Wellicht is dat volgens bovenstaande richtlijnen niet helemaal juist. Het is meer een gevoelskwestie. Wat ook weleens voorkomt, is dat de oppas blijft slapen. Een hele nacht per uur doorbetalen wordt dan misschien iets teveel van het goede. Ik zou wel van tevoren een prijs afspreken, zodat je dat soms ongemakkelijke ‘En hoeveel krijg je van me-momentje’ skipt.

LEES OOK: 33 x snel en makkelijk geld besparen

Vriendendienst

Zelf maak ik naast het buurmeisje veel gebruik van een ruildienst. Noem het een vriendendienst. De ene keer komen de kids bij mij, neem ik ze mee uit school of mag een vriendje komen logeren. De andere keer mag het dan weer bij de ander. Dat regelt zich eigenlijk vanzelf. Kost je niks!

Babysitbureaus

Kun je geen oppas in de buurt vinden? Dan zijn er genoeg bemiddelaars, zoals oppas.nl, sitly.nl (voorheen oudermatch.nl) of babysit.nl. Een rondje googelen levert nog veel meer bureaus op. Je betaalt een vast bedrag om gebruik maken te maken van het aanbod aan babysitters, een fee. Die ligt tussen de €5 en €15 (weer afhankelijk van leeftijd en ervaring). Een soort makelaar voor babysitters eigenlijk! Bij babysit.nl is dat bijvoorbeeld €14,99 per maand, bij sitly.nl €14,95 en voor 3 maanden €29,85 (€9,95 per maand). Kijken kan kosteloos, je betaalt het maandbedrag dus om contact te kunnen leggen. Meestal werken deze babysitters al met een vaste uurprijs, die enorm variëren. Ze staan veelal bij het profiel vermeld. Aan jou of je dat wilt betalen. Het loont de moeite om eens goed rond te kijken.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: