Hoeveel geld heb je echt nodig?

Ter inspiratie volg ik veel andere blogs over financiën. Op één hiervan vond ik een vraag die me al een tijdje bezig houdt: Hoeveel heb je echt nodig? Naast een dak boven je hoofd.

Het is een simpele vraag, maar ik had ‘m mezelf tot voor kort nooit gesteld. En veel mensen niet, denk ik. Dit gaat niet om hoeveel je verdient of hoeveel je wilt sparen. Het gaat niet om hoe hoog je rekeningen zijn of hoe hoog je hypotheek is. Hoeveel heb je echt nodig? Die vraag gaat over wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Het woord ‘nodig’ kun je natuurlijk heel verschillend interpreteren. Je kunt zeggen: ik heb alleen eten, drinken en een dak boven mijn hoofd nodig. De die-hard-methode, noem ik die. Dat is niet de mijne. Ik kan wel heel verlicht en verheven doen, maar ik heb meer nodig om gelukkig te zijn. Ik heb ook nodig: de verwarming op 20 graden, een goed bed, een goed boek, af en toe een etentje. In de strikte zin van het woord misschien niet écht nodig. Voor mij persoonlijk wel.

Lees meer: Kunnen wij 64% van ons inkomen sparen?

Ik draaide de vraag eerst eens om voor mezelf. Wat heb ik niet nodig? Ik heb geen mooie en snelle auto nodig. Dat scheelt al een hoop. Ik heb geen nieuwe smartphone met duur abonnement nodig. Ook niet nodig: hapjes van de traiteur op zaterdagavond of spijkerbroeken van 150 euro. Wat ik niet nodig heb is alles voor de bühne. Ik woon in een dorp waar de bühne niet eens bestaat, denk ik. Scheelt een hoop geld, trouwens. Niemand doet hier alsof hij heel belangrijk is. Op het schoolplein stikt het van de moeders in joggingbroeken. Kinderen ook, trouwens. Ik hoef echt mijn beurs niet kapot te slaan op merkschoenen voor mijn kind. Niemand die het zal zijn. Helemaal prima.

Wat doet er nu wel toe voor mij? Om eerlijk te zijn, niet zoveel. Ik werk vanuit huis, meestal aan mijn keukentafel. Op mijn nieuwe laptop van nog geen 300 euro. (Serieus, gouden tip: een Chromebook. Scheelt je paar honderd euro, alleen omdat er geen Word en andere onnodige programma’s opstaan. Iedereen doet toch alles online, tegenwoordig. Maar dat terzijde.) Ik vind het belangrijk dat we af en toe wat leuks kunnen doen. Dat daar geld voor is. Een nachtje in een hotel, een dagje dierentuin, een spontane lunch wanneer we daar zin in hebben. Ik wil mijn kinderen af en toe kunnen verwennen met een pakketje met nieuw speelgoed. Niet omdat ze jarig zijn, maar gewoon omdat ik dat leuk vind. Oke, mijn man ook af en toe een pakketje, dan. Voor mezelf? Geef mij maar een paar uurtjes alleen in een koffietentje met mijn computer. In alle rust nadenken, plannen bedenken, het opzetten. Behalve het kopje thee dat ik erbij drink, is dat geen dure grap.

Lees meer: Meer verdienen, niet meer uitgeven

En nu in cijfers. Wat heb ik nodig? Getallen willen jullie natuurlijk horen. Ik denk zo’n 2200 euro netto per maand. Daar kan ik alle rekeningen van betalen en ook af en toe nog iets spontaans van doen. Ik vind dat ook genoeg. Er zijn volop mensen die minder verdienen dan wij en die – ook met twee kleine kinderen – daarvan rond moeten komen. Ik zou met gemak alles wat binnenkomt uit kunnen geven. Of ik er gelukkiger van zou worden? Ik ben ervan overtuigd van niet. Dit bedrag, die 2200 euro, houdt me alert. Er slipt geen geld door mijn vingers weg. En het houdt me tevreden met de extra dingen die we wel doen. Vier keer in de week uit eten (ja, ik deed dat ooit) wordt ook saai. Ik herinner me nog hoe ik met mijn ex op het horecaplein stond en we elkaar aankeken: ‘Waar moeten we nu weer gaan eten?’ We waren overal al zo vaak geweest. Ik ben benieuwd naar jullie antwoord op de vraag: ‘Wat heb ik nodig?’

Oh, en hieronder nog het linkje naar het artikel dat over deze vraag gaat. 

HUMO – Op je 40ste met pensioen!

16 Comments

 1. Dertiger met kids Reply

  Zoals t nu bij ons gaat is t goed, fijn behaaglijk. Op dit moment betekent dat 3000per maand (is inclusief beleggen, sparen voor zorgpremie jaarlijks betalen, huishoudelijke hulp en duo aflossing etc dus zou minder kunnen maar juist fijn zo!)
  Hiervan kan ik idd gewoon wat shoppen of eens wat leuks doen met t gezin etc

  1. dertigermetkids Reply

   voor mn werk mobiel etc wel nodig, tv in principe dan weer niet.. dus als je gaat kijken wat echt t minimale is om echt te kunnen leven, in dit huis, zou veel minder zijn idd. hoe je wil leven of echt nodig hebben is een groot verschil idd.

 2. Bouk Reply

  Wij zitten ook ongeveer op het bedrag wat jij noemt, wat voor ons het minimum is om alles te kunnen blijven doen waar wij blij van worden. Natuurlijk kan het met minder, want wat hebben we nu écht nodig? Wij houden van vakanties, weekendje weg samen met de kinderen en met ons 2tjes. We willen zo ff langs de chinees kunnen als we daar zin aan hebben….maar écht nodig nee dat niet, wel fijn dat het kan!

 3. Truus Reply

  Als het moet kunnen wij rondkomen met een inkomen van 1700 euro, dan hoeven we niet te verhuizen, maar de auto/vakanties/uit eten moeten dan wel worden wegbezuinigd. Op dit moment komen we rond van 4000 euro inkomen. Dat voelt heel luxe. We lossen onze hypotheek sneller af, bouwen een mooie buffer op en kunnen alles doen/kopen wat we willen. Maar we moeten er ook 3 dagen opvang van betalen en hebben een huishoudster. Op dit moment past dit bedrag bij ons, omdat ik veel werk heb (Ik ben zzp er). Als ik minder werk geven we ook minder geld uit omdat ik dan weer meer dingen zelf doe. En met periodes word ik daar ook gelukkig van. Maar wij bekijken eigenlijk alles per fase. Wat verandert er?(dochter naar school, nieuwe opdracht, opdracht afgerond, starten met studie etc.) En hoe gaan we daar mee om qua geld, tijd en praktische inrichting.

 4. Lele Reply

  Ik denk dat mensen de vraag niet helemaal begrijpen. Strikt genomen heb je je noodzakelijke vaste lasten (dus geen Netflix, Spotify en fitness) en de boodschappen nodig. Dus als je een tijd werkloos bent en je moet interen op spaargeld dan kom je erachter wat je echt nodig hebt. Vraag het anders aan mensen in de bijstand of schuldsanering wat het verschil tussen nodig en extra is.

  1. Lele Reply

   Edit: Dus dat bedrag als zijnde noodzakelijk en dan plusminus honderd euro voor ‘geluk’. In mijn geval (alleenstaand, geen kids) maakt dat een totaal van 1100 euro.

  2. Renee Post author Reply

   Dat is helemaal waar Lele. Daarom schrijf ik ook: het woord nodig kun je op verschillende manieren interpreteren.

  3. Truus Reply

   O maar dat is wel wat ik ook bedoelde hoor. Die 1700 euro hebben wij echt nodig om de hypotheek van dit huis te kunnen betalen, de overige vaste lasten zoals gas/water/licht en verzekeringen en boodschappen. Als we minder dan 1700 euro inkomsten hebben zullen we eerst ons spaargeld moeten aanspreken en daarna moeten verhuizen omdat in die 1700 euro voor een groot deel ons huis zit met aanverwante kosten! Als ik op een kamertje zou zitten zouden de kosten inderdaad veel lager kunnen zijn, maar ik ben voor het gemak maar even uitgegaan van het huidig huis. Mocht ik het huis met verlies moeten verkopen dan zouden we trouwens nog minder uit te geven hebben en mogelijk in de schuldsanering terecht komen, maar daar ben ik op dit moment maar niet vanuit gegaan. Ik heb op dit moment trouwens ook al geen netflix, spotify en fitness trouwens… ook geen andere dure vaste lasten trouwens, maar wel een heerlijk huis met een grote tuin…. De meerkosten gaan op dit moment naar mensen die wij betalen om dingen te doen die wij niet zo leuk vinden (huis schoonmaken, hele dagen thuis zitten met kind, auto wassen, koken etc.) en ook gaat er veel naar persoonlijke ontwikkeling/scholing etc.

 5. Truus Reply

  Wat ik trouwens merk, is dat op een gegeven moment er verzadiging is. ‘Ik zou met gemak alles kunnen uitgeven wat binnenkomt’ past helemaal niet bij mij.. Toen ik nog veeeel minder verdiende dan nu kon ik het geld dat er extra binnen kwam met gemak kwijt: een keer een etentje, een avondje uit, een nieuw meubelstuk o.i.d. Nu er genoeg (teveel om op te maken) binnenkomt merk ik dat een aantal dingen niet verandert. Ik koop nog steeds geen auto duurder dan € 7.500, omdat ik dat er niet voor over heb. Ik ga niet vaker dan 4x per jaar naar de sauna, want dan geniet ik er veel minder van. Ik koop geen prulletjes meer. Sterker nog: ik ben veel minder gaan kopen voor in mijn huis, omdat ik nu kan kopen wat ik wil en blijkbaar wil ik dat niet meer. Toen ik nog niet genoeg verdiende vond ik het heerlijk om met 20 euro naar de action te gaan om prulletjes te kopen, ook al wist ik dat het binnen een halfjaar mijn huis weer uit was. Maar wat is het heerlijk om meteen een boek/vakliteratuur te kunnen kopen als hij uitkomt zodat ik mijn klanten snel informatie kan geven over actuele ontwikkelingen. Of om zomaar spontaan een dagje met dochter naar de Efteling te gaan, omdat het mooi weer is en we beide niets te doen hebben. Of om in een week tussen 2 opdrachten in een grauwe en grijze wintermaand een weekje naar de zon te gaan….
  Gewoon omdat het kan en ik dit als er geld is het er graag voor over heb, maar als ik het niet heb absoluut niet doe.

  1. Renee Post author Reply

   Hi Truus, heel herkenbaar, dit. Ik vind sommige dingen ook gewoon te duur, dat zou ik ook nog vinden als ik een miljoen verdiende (denk ik)

 6. Esther Reply

  Als ik alles optel waar we bewust voor kiezen om geld aan uit te geven maandelijks geld aan uit te geven kom ik ook op 2200 euro en als ik de reserveringen vakantie, studie kinderen etc erbij optel aan 2500 euro. Als het moet kunnen we het met veel minder, dat hebben we ook een aantal jaar gedaan toen we van 1 inkomen moesten leven.

 7. anoniem Reply

  Ik ben 26 en alleenstaand. Ik heb geen kinderen en woon op kamers. Ik verdien per maand netto 2115 EUR. Vaste lasten incl voedingsmiddelen en onvoorziene uitgaven zit ik op 480 EUR. Ik hou zo een 1630 EUR over die spaar ik op, op jaarbasis excl vakantiegeld is dat ongeveer 20.000 EUR.

  Ik wil dat 5 jaar lang volhouden zodat ik mijn eerste investering kan gaan doen in een woning of appartement en die verhuur ik dan weer door zodat ik een passief inkomen genereer, als ik dit verdubbel met meerdere panden dan heb ik over 20 jaar een passief inkomen en kan ik zeggen dat ik financieel onafhankelijk ben.

  Ik hoef dan ook niet te wachten op de staat die mij een kale pensioen uitkeert of een kale AOW. Ik ben dan eigen baas en hoef mij voor niemand te verantwoorden. Naar schatting zou ik dan zo een 5000 EUR netto verdienen pm. Dit vanwege de vastgoed stijgingen, als je een woning of appartement koopt en 20 jaar ermee wacht dan is de waarde gestegen met het dubbele dus dat betekent A: woningen verkopen of B huurprijzen verhogen.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wat een stoer verhaal. Wil je me eens mailen? HIer wil ik wel meer van weten voor Waar Doet Ze Het Van en voor PorteRenee.nl 🙂 info (at) reneelamboo.nl

 8. amber Reply

  De meeste artikelen op deze website heb ik helaas niet veel aan. Een bedrag van €2200,00 per maand is voor mij enorm veel. Ik heb een uitkering en krijg iets meer dan €900,00 per maand om van rond te komen. Alle luxe en spontane dingen doen kan niet. Ik leef op het minimum met alles en kijk ook overal waar ik (extreem) op kan besparen.

 9. John Reply

  Haha het stoere verhaal van anoniem,, maakt mijn dag goed,, houd geen rekening met vermogensbelasting en dergelijke 5 Jaar 20.000 € per jaar sparen en dan investeren in een woning,, vind maar eens een woning/huis voor om en nabij de ton anders zit je met een schuld komt nog bij dat je situatie in de loop der tijd kan veranderen,, liefje ,kids, andere duurdere woning enz. ik had ook zoiets in gedachten voor mijn dochter helaas het liep niet zoals het hoorde,, maar wat betreft het onderwerp/topic ik denk een bedrag van om en nabij de 1800 € als men alleen het hoogstnoodzakelijke aanhoud zou het nog met minder kunnen

 10. Anoniem Reply

  Op deze pagina beland vanwege zorgen om een inkomensterugval van 4100€ netto naar 3700€ netto, omdat ik bij mijn kind wil zijn dat in het najaar geboren wordt. Die 2200€ geeft rust. Zelfs nu we net een huis in de randstad hebben gekocht. Tel er eens 400€ bij op omdat er wellicht met lagere woonlasten is gerekend en het zou nog prima te doen moeten zijn. Bedankt :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+