In loondienst en werken als zzp’er: hoe werkt dat?

Klinkt goed, naast je baan extra geld verdienen als zelfstandige. Let dan wel goed op een aantal zaken, zoals de belasting. Werken in loondienst en als zzp’er? Ik leg je uit hoe dat zit.

Door Saskia

Overweeg je om voor jezelf te beginnen? Maar wil je je salaris uit loondienst (nog) niet opgeven? Dan kun je parttime zzp’er worden. Maar voordat je vol enthousiasme je eigen bedrijf begint, is het slim om wat punten op een rij te zetten. Wat vindt je baas er bijvoorbeeld van? Hoe zit het met de belasting? En moet je een boekhouding bijhouden? Met andere woorden: waar let je allemaal op?

Zzp’er en in loondienst tegelijk

Het klinkt zo makkelijk: even naast je baan wat extra uren maken als zzp’er. Dat is fijn, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Overleg altijd eerst met je werkgever wat hij of zij ervan vindt. In een contract staan vaak strenge regels. Zoals een verbod op nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding. Ga je zonder overleg aan de slag als zzp’er? Dan loop je het risico op een hoge boete. Bespreek je plannen met je baas en maak duidelijke afspraken. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.

Daarnaast ben je als zzp’er niet standaard verzekerd en bouw je geen pensioen op. Dit geldt alleen voor de uren die je in loondienst werkt. Ga je minder uren voor je baas werken? Houd er dan rekening mee dat dit ook invloed heeft op je pensioenopbouw.

Voorkom chaos op je bankrekening

Gooi je salaris uit loondienst en je zzp-inkomsten niet zomaar op één hoop. Maar houd het gescheiden. Laat je salaris storten op je privérekening en zet je inkomen als zzp’er op een zakelijke rekening. Dit scheelt enorm veel gedoe tijdens je belastingaangiftes.

Het salaris uit loondienst is netto. Je werkgever heeft de voorheffing al van je bruto inkomen ingehouden. Maar je zzp-inkomsten zijn bruto. Hier moet je dus nog inkomstenbelasting over betalen. Het is daarom belangrijk om alvast een deel van je inkomsten te reserveren voor de belasting. Ook zet je direct de ontvangen btw apart.

Loonheffing en loonheffingskorting

Werk je in loondienst? Dan houdt je werkgever automatisch loonheffing in. Dit is de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Iedereen die in loondienst werkt mag loonheffingskorting toepassen, waardoor je minder belasting betaald. De loonheffingskorting mag je bij één werkgever toepassen, maar deze korting geldt niet voor je werkzaamheden als zzp’er. Het is bedoeld voor je baan in loondienst.

Extra belasting betalen

Ga je meer verdienen? Dan ga je ook meer belasting betalen. De extra inkomsten als zzp’er moet je opgeven bij de belastingaangifte. En dit heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Hoeveel dit precies is, hangt af van je totale inkomen (= salaris uit loondienst + zzp-inkomsten).

Houd dit goed in de gaten. Want het kan zo zijn dat je door je extra inkomsten als zzp’er in een hogere belastingschijf terechtkomt. Tot €68.507 betaal je 37,05% belasting. Kom je hierboven uit? Dan ga je 49,50% belasting betalen.

Daarnaast krijg je als zzp’er te maken met de omzetbelasting. Beter bekend als de btw. Ben je ondernemer voor de belasting? Dan moet je btw heffen en afdragen. Je ontvangt de btw van je klanten en betaalt dit vervolgens door aan de Belastingdienst. Dit doe je eens in het kwartaal via de omzetbelasting.

Aftrekposten voor zzp’ers

Als zzp’er krijg je belastingvoordeel. Maar niet zomaar. De Belastingdienst bepaalt of je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Een papiertje van de KvK is dus niet altijd genoeg. Het gaat erom dat je een zelfstandige ondernemer bent, die voldoet aan het urencriterium. Af en toe bijklussen voor vrienden en familie telt dus niet mee. Hier kun je de ondernemerscheck doen.

Ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dan mag je een aantal aftrekposten toepassen, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling. Dit noemen we de ondernemersaftrek. Hierdoor betaal je onder aan de streep minder belasting.

Hoeveel uur ga je aan de slag?

Niet iedere zzp’er heeft automatisch recht op de ondernemersaftrek. Je moet onder andere aan het urencriterium voldoen. Dit houdt in dat je ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf moet besteden. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week (vakanties niet meegerekend). Je moet dit zelf goed bijhouden. Bovendien moet je je administratie ten minste 7 jaar bewaren. Werk je als parttime zzp’er? Dan zal je minder snel aan deze 1.225 uren komen.

Na 5 jaar werken als zzp’er geldt er een extra voorwaarde. Vanaf dan mag je alleen de zelfstandigenaftrek toepassen als je in verhouding méér tijd besteedt aan je eigen bedrijf dan aan je baan in loondienst.

CHECK OOK:  Janke: "Het romantische plaatje van freelancen valt tegen"

Goed om te weten, de MKB winstvrijstelling van 14% mag je altijd toepassen. Ook als je niet aan die 1.225 uren per jaar komt.

Voor de kleine ondernemers

Verwacht je als zzp’er een omzet van minder dan €20.000 per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Met deze regeling hoef je geen BTW te heffen en af te dragen.

Wil je af en toe als zzp’er werken? Maar niet direct een eigen bedrijf starten? Dan kun je ook gaan werken onder de noemer ‘inkomen uit overig werk’. Dit zijn extra bijverdiensten. Je hoeft in dat geval geen facturen te sturen of btw te heffen, maar je betaalt hier wel inkomstenbelasting over.

Wil je weten wat het voor jou betekent om naast je baan als zzp’er aan de slag te gaan? Laat je altijd goed adviseren. Een adviseur kan jou precies vertellen wat wel en niet handig is.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.