investeren

Investeren kun je leren (+ 4 laagdrempelige manieren om te starten)

Wat is investeren eigenlijk? En kan iedereen dat? Ik zocht het voor je uit.

Door Janke Verhagen

Investeren is een term die we vaak gebruiken. En vaak gebruiken we dit woord om aan te geven dat we ergens geld aan uitgeven, met de bedoeling er daarna beter van te worden. Ik zeg wel eens dat ik investeer in goede schoenen. Maar volgens het woordenboek klopt dat niet helemaal. Daar staat achter het woord investering:

Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald.

Bron: Wikipedia

Een opoffering dus met het oog op de toekomst. Voor nu houden we alleen de factor ‘geld’ even aan. Want daar draait PorteRenee tenslotte om. Mijn theorie over mijn nieuwe schoenen gaat dus niet op. Weliswaar gaan ze misschien lang mee. Maar als ik ze draag, worden ze in ieder geval niet meer waard. Geen investering dus, maar gewoon kosten.

Kort door de bocht is investeren dus geld opofferen. Je steekt nu geld in iets, om er op een later moment financieel beter van te worden. Dat kan van alles zijn. Heb je een groot budget dan kun je investeren in vastgoed. Je koopt een appartement wat je, na wat geklus, verhuurt. Zo krijg je je investering weer terug en hopelijk een beetje meer. Er zijn ook mensen die investeren in een exclusieve sneaker. Die dragen ze niet. Ze wachten af tot de exclusiviteit nog hoger is, om deze dan met winst te verkopen. En zo gaat dat bijvoorbeeld ook met kunst.

Lees ook: Die gekke investeringen leveren wel 570 euro per maand op.

Investeren kun je leren. Een bekende manier is natuurlijk beleggen. Je legt nu geld in, met het idee dat je beleggingen op termijn meer waard worden. Maar daar blijft het niet bij. Op internet kun je talloze manieren vinden om je eigen geld te investeren. Allemaal met als doel, om van dat geld meer geld te maken. En het leuke is: om te beginnen met investeren hoef je helemaal niet een extreem hoog budget te hebben. Hierbij een aantal leuke en laagdrempelige manieren om te starten met investeren:

 • Lego of Playmobil. Van deze twee soorten speelgoed staat vast dat de waarde nog altijd stijgt. Koop je dus een nieuw setje voor je kind of voor jezelf. Bewaar dan de doos en instructie goed. En hou het een beetje netjes. Complete sets leveren veel geld op.

 • Zonnepanelen. Wek zelf je energie op. Vaak heb je je aanschaf er na een aantal jaar uit. Wek je meer energie op dan je zelf verbruikt. Dan kun je die in veel gevallen verkopen aan je leverancier.

 • Heb je al eens gedacht aan het kopen van een camper of caravan, die op te knappen en te verhuren? Kost je geen enorme bak met geld. Als je het huisje op wielen leuk en gezellig weet te maken, wordt er grof geld betaald voor een weekendje on tour ermee.

 • Verzamelingen. Vroeger verzamelde ik me suf. Postzegels. Suikerzakjes. Flippo’s. En deel van dit soort verzamelingen levert nu echt serieus veel geld op. Zo zag ik laatst de waarde van een bepaalde Pokemon-kaart van mijn zoon op internet terug. Die kaart ligt nu in het plastic te wachten tot het moment van verkopen. En misschien heb ik zelfs al een zakje met nieuwe kaarten gekocht. Misschien..

Zo zie je maar. Ondanks dat de term investeren vrij zwaar klinkt, kun je dat stiekem al best makkelijk en snel doen. Al is het maar om te leren hoe het moet. En om het enthousiasme te voelen van meer geld maken van geld.

Investeer jij je geld ergens in? En belangrijker nog: ben je tevreden met het resultaat? Deel vooral je tips en tricks hieronder. Investeren kun je leren.

Share

8 Comments

 1. Kaspar Reply

  Postzegels zijn nu niet echt een goed voorbeeld van verzamelingen die geld waard worden, haha…. (zeg je ook niet hoor). Als er iets in waarde gedaald is! Wow…. boeken die ooit honderden of duizenden guldens waard waren raak je nu aan de straatstenen niet kwijt… op enkele héél bijzondere dingen na niks meer waard en twijfelachtig of het ooit weer aantrekt! (Heb het uitgezocht, om te kijken of ik mijn oude verzameling nog moest bewaren of gewoon verkopen voor een paar tientjes…).
  En dat is wel belangrijk en mis ik in dit verhaal: je eerst héél goed verdiepen in de materie… wat het ook is! Veel kennis opdoen, ervaring opdoen, dan pas echt investeren. Anders is het vaak toch gewoon geld weggooien…

 2. San Reply

  ik ben begonnen met investeren in mezelf. Ik ga deze week een seminar bezoeken over persoonlijk leiderschap, om uit te zoeken wat ik wil en daar ook de handvatten voor te krijgen om er iets mee te gaan doen. Dit seminar kost geld, maar het is wel een goede investering denk ik. Daarbij heb ik een gesprek aangevraagd met een loopbaancoach, via mijn werk. Daar hoef ik (voor nu) niks voor te betalen, maar hoop daar wel input voor mezelf te vinden (naast het seminar) mbt welke kant ik op wil qua werk. Ik hoop dan daadwerkelijk stappen te kunnen gaan zetten richting een opleiding en/of ander werk.

 3. Kaspar Reply

  Heb zelf trouwens in veel dingen geïnvesteerd, soms succesvol. Ooit is investeren in een hobby uit de hand gelopen. Kom spullen enkel groot inkopen, dus wat ik over had verkocht ik. Uiteindelijk deed ik niks meer aan de hobby en ging alle tijd in de verkoop zitten. Onbedoeld goede investering geweest. Op die manier wel vaker dingen groot ingekocht en klein verkocht… (de gekste dingen, zeker in mijn studententijd, toen ik nog tijd zat had…. hele kamer vol accu’s voor pc’s gehad, opslagruimte vol met oude computerspullen , webwinkeltje gehad in stress putty, filmspullen gekocht en verkocht (maar uiteindelijk meer gekocht dan verkocht… vond het zelf veel te leuk!), handeltje in magneten gehad (sommigen waren zo eng sterk dat ik gestopt ben), glow in the dark pigment, …. )

  Ook geïnvesteerd in zilver, in de vorm van munten. Veel plezier mee gehad, maar als investering was het weinig succesvol. Uiteindelijk verlies op gehad. Idem dito met coincards. Bitcoin nog op gegokt, fout gegokt… en beleggingsfondsen. Dit jaar mooie rendementen, maar over het hele avontuur bekeken ook nog altijd in de min… dus vooral verdiend aan investeringen waar ik veel tijd in had gestopt aan uitzoekwerk (vaak vanuit eigen interesse), geld verloren aan de meer ‘traditionele’ beleggingsmethoden waar ik wellicht toch wat te snel ingedoken ben zonder eerst goed te kijken hoe en wat…

 4. Bas Reply

  Investeren in speciaal bieren die je jaren weglegt om te rijpen. Natuurlijk is kennis wel belangrijk. Ik heb een aantal merken die ik voor 4 tot 6 euro koop en 3 jaar laat liggen en dan voor het 3 dubbele verkoop. Dit schijnt ook goed te gaan met whisky maar ben dit aan het uitzoeken.
  Verder zit handel in me bloed. Heb al allerlei partijen gekocht op marktplaats en dan zelf los weer op marktplaats zetten. Van boeken tot babykleding tot tassen.

  1. Susie Reply

   Wat slim Bas! En heb je thuis de ruimte om de spullen te stallen? Zelf ben ik momenteel aan het onderzoeken of veilingsites een goede optie zijn. Daar worden allerlei artikelen geveild voor een flinke korting en deze zou ik misschien wel op marktplaats weer kunnen verkopen. Heb je tips voor mij over hoe te beginnen? 😀

   1. Noor Reply

    Het kopen op faillisements sites en verkopen op MP, heb ik in en vlak na de financiële crisis met veel succes gedaan. Dat was een leuke side hussle. Mijn ervaring momenteel is dat er veel minder goede deals te behalen zijn op veilingsites en dat met winst verkopen op MP vele malen lastiger is geworden (minder geïnteresseerden). Ik waag me er niet meer aan.

 5. Lanki Reply

  We sparen al jaren de speciale 2 & 5 euro munten uit heel Europa. Alleen degenen waarmee je kunt betalen. Ze behouden hun intrinsieke waarde, en de verkoopwaarde stijgt. We doen er nu niets mee, maar dit spaarpotje stijgt zo ongemerkt wel behoorlijk.

  1. Kaspar Reply

   Wat grappig. Heb ik ook jaren gedaan! Alleen betaal je vaak wel verzendkosten erbij. Uiteindelijk heb ik het met moeite kunnen verkopen tegen net iets meer dan de intrinsieke waarde, dus verlies op gemaakt. Maar was alsnog een leuk spaarpotje voor een tijdje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *