Investeren met een goed gevoel: zo doe ik dat

Op een spaarrekening krijg je amper rente over je spaargeld. Dus zoek ik altijd naar andere manieren om geld te investeren. Ik ontdekte Lendahand. Een platform waar je geld uitleent aan projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Jij krijgt gemiddeld zo’n 3 á 4% rente. En je helpt de wereld een beetje mooier maken.

Crowdfunding? Ooit van gehoord? Vroeger gingen bedrijven naar de bank om geld te lenen. Bijvoorbeeld als een bedrijf een nieuwe vestiging wilde openen of inkoop moest doen. Dat gebeurt nog steeds, maar een lening krijgen is niet altijd makkelijk. De laatste jaren ontstond daardoor crowdfunding. Je kent het misschien wel van startups. Jonge gasten hebben een idee maar geen geld om dat uit te voeren. Ze zetten een crowdfundactie online. Mensen die in het idee geloven leggen een klein bedrag in en voila: zo is het plan gefinancierd. 

Een tof idee, maar ik vind het fijn als mijn investering een verschil maakt voor andere mensen. Dat doet het financieren van een nieuwe gadget uit Silicon Valley niet. Ik wil dat iemand aan de andere kant van de wereld (of dichter bij huis natuurlijk) met het geleende geld een mooier leven kan creëren. Ik kan natuurlijk gewoon lid worden van Artsen zonder Grenzen of Unicef. En ik geef ook geld aan goede doelen. Maar dit geld uitlenen zie ik niet perse als ontwikkelingshulp. Ik zie het als een investering. Voor de meeste projecten op Lendahand ontvang je zo’n 3 á 4% rente. Dat is flink hoger dan op mijn spaarrekening.

Op een druilerige woensdagochtend besluit ik er eens in te duiken.
Want ik heb veel vragen, zoals:

 • Wat kost investeren via Lendahand?
  Nou niks, dus. Lendahand krijg een vergoeding voor het verstrekken van de lening. Vanaf de kant van de lener dus, niet van mij als investeerder.

   

 • Hoe steek ik geld in een project?
  Dat gaat dus gewoon via iDeal. Dat kan ik 🙂

   

 • Hoeveel moet ik minimaal investeren?
  Minimaal 50 euro. En als je meer inlegt, gaat dat steeds met 50 euro meer. Dus 50, 100, 150. You know the drill.

   

 • Hoeveel rente krijg ik?
  Tussen de 3% en 6% per jaar, afhankelijk van het project. Als ik direct investeer bij de ontvanger krijg ik een wat hogere rente. Kies ik voor een project met een tussenpersoon (vaak een lokale bank) dan dekken zij een deel van de risico’s af (bijvoorbeeld wanbetaling) maar ontvang ik minder rente. Ik kies persoonlijk niet voor directe projecten. Dat extra risico vind ik niet zo fijn. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

   

 • Wat gebeurt er als het bedrijf waar je in investeert, of de mensen, niet terug kunnen betalen?
  Dat kan gebeuren. Dan is er de kans dat ik (een deel van) het door mij uitgeleende geld kwijt ben. Ik bel oprichter Peter er even over, gewoon om te horen hoe vaak dat voorkomt. Hij vertelt dat het bij een indirecte investering, dus met een lokale partners nog nooit gebeurd is. Wel bij een directe investering. Dus direct jouw geld naar de mensen. Op die leningen krijg je ook een hoger rendement, omdat je meer risico loopt. Ik kies voor nu voor indirecte investeringen. En al is het nog nooit gebeurd, ik kan geld kwijt raken. Goed om even bij stil te staan. 

Ik besluit me in te schrijven. Wat super easy blijkt. Ik vul mijn gegevens in en moet een investeerderstoets doen. Dit is wettelijk verplicht. Zo toetsen ze of ik wel weet wat ik doe. Of ik bijvoorbeeld niet al mijn spaargeld in één project ga steken. Niet zo handig. Maximaal 10% van spaarcenten in crowdfunding stoppen, wordt geadviseerd. Daarna duurt het twee dagen voordat ik mag gaan beleggen. Lendahand checkt ondertussen mijn gegevens. Ik kan alvast rondsnuffelen tussen de openstaande projecten. Ik zie veel vrouwen. Vaak in kleurrijke jurken. Ik hoorde eerder al van baas Peter Heijnen dat vrouwen in landen als Kenia en Oeganda heel ondernemend zijn en vaak bedrijven runnen. Dat vind ik als vrouwelijke ondernemer natuurlijk mooi om te horen.

Ik investeer uiteindelijk 3x 100 euro. Om zo een beetje risico te spreiden. Ik kies voor drie verschillende projecten. Het eerste is een project in Mongolië.  Een supermarkteigenaar wil een nieuwe vestiging openen en zo heeft daar 32.000 euro voor nodig. Van mij krijgt hij 100 euro. Nou ja, hij mag het lenen. Het project levert lokaal 4 nieuwe banen op. Mijn tweede 100 euro gaat naar  India. Naar het Gujarat om precies te zijn. Het wordt gebruikt om vrouwen te helpen hun landbouw- en naaibedrijven uit te breiden.  Mijn laatste inleg leg ik in op een project in Oeganda. Waar een groep vrouwen het geld gebruikt om hun winkels en kapsalons te professionaliseren. Dat levert 4 nieuwe banen op.  Er staan veel projecten op de site van Lendahand waarbij uitbreiding van bedrijven het doel is. Wat dat de wereld mooier maakt? Nou, dat betekent dat er extra mensen aangenomen zullen worden. Wat vervolgens betekent dat ze geld verdienen en beter voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen.

Je krijgt nu exclusief via PorteRenee 25 euro gratis inleg. Dus wil je 100 euro investeren, dan betaal je maar 75 euro. Minimale inleg hierbij is 50 euro. Dit aanbod geldt voor heel 2020.  Gebruik hiervoor deze link en voer bij je eerste investering de volgende code in: PORTERENEE2020.
Voorwaarden:
= Minimale inleg is €50

= Alleen geldig bij een 1e investering.
= Bestaande investeerders zijn dus uitgesloten.
Code is geldig in heel 2020.

In mijn Financieel Dashboard, zoals Lendahand het noemt, kan ik precies zien hoe ik ervoor sta. Wat ik geïnvesteerd heb. Wanneer ik terugbetalingen mag verwachten. En hoe het met de projecten gaat. Ik zal jullie de komende tijd op de hoogte houden.

Ik word wel blij van Lendahand. Ze zijn eerlijk, transparant en hebben een positief doel. De wereld voor zoveel mogelijk mensen een beetje mooier maken. Daar is nu eenmaal (vaak) geld voor nodig. Ik beleg hiernaast ook en heb gewoon nog ouderwets spaargeld staan. Ik zie Lendahand als een fijne aanvulling, omdat het impact heeft op de levens van deze mensen. Je helpt en wordt er zelf ook niet slechter van. Daar lijkt me niks mis mee. 

En? Wat vinden jullie? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Misschien investeer je al via Lendahand, misschien vind je het interessant of juist niet? Deel je mening vooral in de comments

Dit is een artikel is een samenwerking met Lendahand. De inhoud is voor 100% van mij.

 

Share

39 Comments

 1. Melissa Reply

  Dank voor dit artikel. Beleggen vind ik zo eng maar ik besef ook dat hoe hard ik ook spaar zonder iets extra gaat mijn geld niet groeien. Het klinkt alleszins heel goed. En zo goed om die mensen te kunnen helpen. Ik ben heel benieuwd naar je updates hiervan. Vooral op welke termijn je dan je geld zal terug krijgen en de uiteindelijke winst dan.

 2. Kelly Vermeer Reply

  is dit artikel gesponsord door Lendehand?
  Klinkt het niet té mooi om waar te zijn?

  begrijp me niet verkeerd. Als het allemaal waar is, is het een super initiatief en doe ik ook graag mee. Ben alleen een beetje huiverig voor de terugbetaling…

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Het is een samenwerking maar het is verder mijn verhaal. En mijn beeld van het initiatief. Heb er zelf ook geld ingestoken. Zou ik ook niet doen als ik het initiatief niet steunde.

 3. Wies Reply

  Dit klinkt leuk! Ik zou graag willen beleggen, maar voor mijn gevoel past dat niet zo goed bij het streven naar een duurzame wereld, dus kan ik het niet rijmen voor mezelf. Lendahand klinkt als een systeem dat ook iets oplevert en daarnaast ook goed is voor de wereld.

 4. Kelly Vermeer Reply

  Raar… mijn reactie van net wordt niet geplaatst…

  Is het niet iets te mooi om waar te zijn? Mooi rendement, en als we de CEO moeten geloven, is het al die keren nog uitgekeerd.

  Begrijp me niet verkeerd, super mooi als het allemaal waar is, maar ik twijfel

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Er zijn bij directe investeringen wel eens partijen failliet gegaan. Bij indirecte investeringen, dus met een lokale partner, nog niet.

 5. Ted Reply

  Het zijn mooie initiatieven, maar ik zou adviseren om in crowdfunding alleen te investeren als je het niet erg zou vinden om het geld nooit meer terug te zien. Het is vanuit het oogpunt van mee willen werken aan een betere wereld goed en nobel, maar onderaan de streep is het een erg risicovolle manier om je geld te beleggen. Hier had je van mij je lezers wel wat beter over kunnen informeren. De opmerking dat het sinds 2014 nooit verkeerd is gegaan vind ik veel te gemakkelijk: toevallig zit de hele wereldeconomie al die tijd in een mooie opwaartse lijn. Als er weer een wereldwijde financiele crisis uitbreekt zullen de statistieken denk ik al snel niet zo rooskleurig meer zijn..

 6. Grace Reply

  Investeer sinds 2017 in LendaHand en heb tot nu toe alle uitbetalingen op tijd ontvangen: 3. Heb er nu nog 9 uitstaan. Ik investeer 50 euri per project. Mijn redenen om te investeren: 1. rendement 2. zorgen dat we minder economische vluchtelingen creeëren. Op deze manier kunnen mensen in hun eigen land een bestaan opbouwen.

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Heb het aangepast. Het gaat om verschil tussen directe en indirecte leningen. Zo duidelijker denk ik

 7. Helma Reply

  Heel mooi concept. Investeer al jaren bij Lendahand en al jaren gewoon mijn geld weer terug gekregen met rente. Duidelijke site en werkt makkelijk.

 8. Marlies Reply

  Ik vind het fijn om op zo’n manier bij te dragen aan een betere wereld. Beleggen in of via commerciële bedrijven of banken is niet mijn ding. Het systeem is concreet, transparant en eenvoudig: je kiest zelf en project dat je aanspreekt, looptijd enz. Meedoen kan al vanaf 50 euro per project. Het is slechts een keer gebeurd dat lening paar dagen werd terugbetaald. Werd ook netjes gecommuniceerd.

  1. Linda Reply

   Natuurlijk gaan ze geen 25 euro geven als je niet zelf geld inlegt. 😉 Maar je kunt al investeren vanaf 50 euro, dus met 25 euro er bovenop heb je toch al 50% winst. 😀

 9. Magriet Reply

  Nav jou verhaal over de oprichter peter afgelopen week georiënteerd in lendahand. Ik ben begonnen met 50 euro en ben van plan dit maandelijks te gaan doen..
  Het is een investering/belegging en ik ben van mening dat je dit alleen moet doen als je het kunt missen en er vanuit gaat dat het niet terugkomt. Alles wat wél terugbetaald word is mooi meegenomen.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Margriet, wat leuk zo’n reactie. Hoop dat het jou ook wat oplevert natuurlijk maar je instelling vind ik sowieso prachtig.

 10. Willemijn Reply

  Ik lees….
  En al is het nog nooit gebeurt,……en dat maar liefs twee keer!!
  Ik ben geen taalvvvouten van jou gewenttttt

 11. Mareike Reply

  Klinkt eigenlijk als een mooi verhaal, maar wat ik me afvroeg, zijn dit niet heel dure leningen voor de ondernemers? Als je uitgaat van 6%-12% rente per jaar (de helft voor de investeerder, de andere helft voor Lendahand).

 12. Erik Reply

  Lendahand is handig, overzichtelijk en het grote voordeel van crowdfunding is dat mensen op eigen kracht een bedrijf kunnen runnen, weliswaar via een lening, maar ik geloof stellig dat je daar op termijn meer gelijkwaardigheid mee krijgt dan bij simpelweg geld geven uit liefdadigheid. Dat helpt ongelijkheid en afhankelijkheid niet weg.
  En ja, het levert meer risico op dan sparen. Dat doet beleggen ook. Vandaar de hogere rendementen.

 13. Vita Reply

  Lendahand is idd een mooi feelgoodproject. Ik probeer mijn peer to peer investeringen een beetje te spreiden en ben ook erg tevreden over Mintos. Opbrengst is mooi, ook al wordt dit de laatste tijd wat minder. Was vorig jaar 12,5 % nog prima te halen, nu zit ik op 11%. Voordeel is wel dat een lening die niet terugbetaald wordt na 60 dagen opgekocht wordt door de leningverstrekker en dat je dus je geinvestesteerde geld terugkrijgt (alhoewel znder rente). Risico dat blijft is dat de leningverstrekker belly up gaat, maar dat effect verklein je door over verschillende leningverstrekkers te spreiden. Ik ben er erg content mee.

  Ook mintos werkt met een referralprogramma, dus mocht je geinteresseerd zijn; als je je aanmeldt via
  http://www.mintos.com/en/l/ref/CVVJFE krijg je een bonus (10 euro bij inleg van 500 euro, 20 euro bij 1000 en zo verder).

 14. Niels Reply

  Wordt er ook aan dividend-investeren gedacht? Aandelen kopen die dividend uitkeren, en dat steeds weer investeren, en steeds meer aandelen bijkopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *