leven van een inkomen, een inkomen, een inkomen sparen, een salaris, porterenee

Rondkomen van één inkomen. Ken (vaak) best.

Hallo tweeverdieners. Wist je dat jullie het hoogstwaarschijnlijk ook van één inkomen zouden kunnen doen? Zo doen wij het thuis. Dat andere salaris gaat, hup, zo naar de spaarrekening iedere maand.

Toen ik nog in de Randstad woonde, kende ik bijna geen stellen waarbij niet allebei de partners werkte. Vaak allebei fulltime en wanneer er kinderen kwamen gingen één van de twee, soms allebei, minder werken. Maar ze bleven werken. Ik hoop dat ze dat deden omdat ze hun werk leuk vinden, ik vrees een beetje dat ze het ook deden omdat het nodig was. Want leven van één inkomen, dat was toch iets uit de jaren ‘50. Toen éénverdieners nog de norm waren, omdat moeders de vrouw het druk had aan het aanrecht.

Dat vrouwen zijn gaan werken vind ik, persoonlijk, een van de belangrijkste ontwikkelingen in Nederland van de laatste decennia. Het heeft alles veranderd. Het heeft vrouwen vooral ook veel meer vrijheid gegeven. Even een disclaimer. Ik ben dus vooral vóór werken, voor allebei de sekse. Toen wij verhuisden naar een dorpje in de polder, waar de emancipatie nog wat minder ver doorgedrongen is, ontmoette ik veel vrouwen die niet werkten. Zeker niet tijdens de jonge jaren van hun kinderen. Ze konden dat bekostigen omdat de huizenprijzen hier een stuk lager liggen. En, vermoed ik, omdat dat gevoel van alles willen en moeten hier wat minder is. Wanneer er minder uitgaat, hoeft er ook minder binnen te komen. Zo simpel is het.

Wij werkten nog allebei en wilden dat zo houden. Werk is voor zowel mijn man als voor mij iets belangrijks. Het draagt bij aan ons zelfrespect, aan onze sociale contacten, aan het gevoel dat je uit jezelf haalt wat erin zit. Maar.. zo dacht ik. Wat nu als we zouden gaan leven van één inkomen. Dan komen we het andere in zijn geheel, hup, naar de spaarrekening overboeken. Het idee viel goed bij mijn man. Zo was hij in een klap verlost van het gedoe iedere maand met het overmaken van de helft van de vaste lasten. Hij een wandelde wiskunde-ramp en dus zorgde dat iedere maand weer voor verwarring. Alles wat hij binnenkreeg zette hij op een spaarrekening. Dat was voortaan alles wat hij hoefde te doen. Ik betaalde met mijn inkomen alle rekeningen. Daarnaast betaalde ik ook alle uitjes en extra’s. Zo had ik er ook beter inzicht in. We begonnen hier een half jaar geleden mee. En het lukt. Het lukt me zelfs om alle rekeningen te betalen, leuke dingen te doen én nog een beetje te sparen. Hoe cool is dat? De spaarrekening is door de stortingen van mijn man ook flink gegroeid. Voor ons werkt dit heel goed.

Nog even een rekensom. Stel, je werkt allebei. Jullie verdienen allebei rond de 1700 euro netto per maand. Dan probeer je van die 1700 euro netto alles te betalen. Afhankelijk van hoe hoog je vaste lasten zijn, zul je moeten schrappen in je uitgavepatroon. Omdat de grens van wat je uit kunt en mag geven nu opeens zo scherp is, lukt dat vaak makkelijker. Het is een uitdaging, met als beloning dat je nooit meer het gevoel hebt dat het geld tussen je vingers doorglipt. Je weet dat je iedere maand goed spaart. En, wat ook fijn is, je weet dat als je er ooit alleen voor komt te staan, je het financieel ook redt. Eigenlijk zouden je vaste lasten nooit hoger moeten zijn dan het hoogste inkomen dat er binnenkomt. In een ideale wereld niet hoger dan het laagste inkomen dat er binnenkomt. Voor ons werkt het. Het zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Maar als je allebei een net salaris verdient, is dit haalbaar. En nog even om je iets enthousiaster te maken. Stel je zet die 1700 euro iedere maand weg. Dan heb je aan het einde van het jaar, zelfs nog zonder rente, ruim 20.000 euro gespaard. Nice, toch?

Share

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Wat als je er alleen voor komt te staan? - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Kill die vaste lasten (en die van ons onthuld) - PorteRenee.nl

5 Comments

 1. Diane Reply

  Leuke blog en wat goed dat het jullie lukt om van één salaris te leven! Super fijn dat de spaarrekening dan ook zo hard groeit.
  Vorig jaar heb ik ontslag genomen om uit te gaan zoeken wat ik nu precies wil(de) en daardoor ook een tijdlang noodgedwongen op één salaris geleefd. Nu komt er van mij nog steeds niet veel binnen. Het lukt ons ook, maar een extra salaris wat naar de spaarrekening kan zou wel heel mooi meegenomen zijn!

 2. Nikkie Reply

  Leuk artikel.
  Het zal niet voor iedereen haalbaar, maar je kunt natuurlijk altijd nog een deel sparen als een volledig salaris niet lukt. Of het laagste salaris sparen als er een fiks verschil is.

 3. Gerlinde Reply

  Leuk om te lezen. Een paar jaar geleden zaten wij in de situatie waar jullie in zitten. We werkten allebei en losten heel veel af. Verbazingwekkend en een leuke tijd want ik heb toen zo veel geleerd over geld, wat we zelf konden en wat we wel en niet wilden.

  We bleken makkelijk zonder mijn inkomen te kunnen. Dat maakte de keuze tussen stoppen met werken of (verder) overspannen door mijn werk vrij makkelijk.

  Onze lasten vlogen daarna nog steeds omlaag omdat we elke maand een paarhonderd euro aflosten- Daardoor konden wij in 2014 ons huis verkopen en naar Noorwegen verhuizen, een lang gekoesterde wens. Nog steeds is het voor ons de beste keuze.

 4. dertigermetkids Reply

  we sparen een flink deel van mijn inkomen maar echt niet alles. dat redden we niet/willen we niet.. (willen ook nog leuke dingen doen en de spaarpotjes raken aardig vol dus volgens mij zijn we goed bezig :p) wij zijn iig erg blij met hoe het nu gaat en nog mere sparen hoeft voor ons zeker niet (we denken dan eerder aan minder werken :p)

  onze vasten zijn net wat hoger.. komt ook omdat ik een deel boodschappen zakelijk doe voor mn opvang (en later wel aftrek bij de belastingaangifte als kosten) en ik omdat ik fulltime thuis werk een huishoudelijke hulp heb (scheelt me 3 u poetsen per weekend…) en nog wat extra uitgaven zoals investeren bij binck en extra aflossen bij duo etc wat we stop kunnen zetten mocht er inkomen wegvallen, maar waardoor we nu wel iets hogere vaste lasten hebben.. bevalt ons prima 😉 dus ga t niet veranderen naar leven van 1 inkomen 😉

 5. T 'joen gerda Reply

  Wij allebei op rust ‘ jonge senioren’ man 65 jaar ‘ vrouw 61 jaar al 5 jaar op pensioen, sparen inkomen ‘ leven heel prijsbewust ‘opdat ons doel is iedere 3 maand verre reis maken ‘ het is een bewuste keuze ‘ en wij doen dat al gans ons leven’ hebben mooi vrijstaand huis ‘ mooie buffer en een leuk leven ‘ in het leven moet je nu eenmaal keuze maken,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *