Voel jij je opgeladen en energiek na een dag werk? Of is al die energie juist uit je weggelopen. In Amerika noemen ze werken en geld verdienen ‘Making a living.’ Maar maakt het ons leven of breekt het ons leven eigenlijk? 

Na een lange dag werken kom je thuis. Doodop. Je schopt je schoenen uit in de gang, loopt naar de bank in de woonkamer en ploft neer. Kapot. Moe. Dan moet je ook nog koken. Zó geen zin in. Iedereen heeft wel eens zo’n dag. Ik ook. Maar wat als je je iedere dag na je werk zo voelt? Wat als je echt ongelukkig met je werk bent? In Amerika hebben ze de uitdrukking: ‘making a living.’ Letterlijk vertaald: ‘Een leven maken.’ Dat leven bouw je op met het geld dat je verdient met je werk. Maar hoeveel lever je eigenlijk in van je leven om te werken? Niet alleen tijd. Als je je werk niet leuk vindt ook plezier, spontaniteit, geluk. Een collega-blogger schreef er een stuk over, dat je aan het denken zet. Zij vraagt zich af: moeten we niet zeggen ‘making a dying?’

Niet dat werken per definitie stom is. Helemaal niet. Maar ik ken wel erg veel mensen die hun werk niet leuk (meer) vinden. En die toch blijven gaan. Iedere ochtend weer. Natuurlijk moeten de rekeningen betaald worden, zo nuchter ben ik ook wel weer. Een quote uit het boek Your Money or Your Life:

‘Do we come home from our ‘making a living’ activity full of more life? … Where’s all the life we supposedly made at work?’ 

Dat is toch de vraag. Een vraag die iedereen zich zou moeten stellen? Heeft je werk misschien zoveel plek ingenomen in je leven, dat dat leven er een beetje bij inschiet? Uiteindelijk heeft het ook allemaal te maken met de vraag: hoeveel heb je nodig? Waar ligt voor jou dat punt waarop je genoeg geld hebt en nog genoeg tijd om te leven?

Lees het hele verhaal van collega-blogger LekkerLevenMetMinder vooral op haar site.