Loterij winnen? Nee, dank je!

Om me heen dromen zoveel mensen van het winnen van de loterij. Ze weten al precies wat ze dan zouden doen. Nou, aan mij niet besteed. Het lijkt me doodeng om opeens steenrijk te zijn. 

Een groter huis kopen. Een dikke auto. En natuurlijk die vakantie naar Thailand, die altijd al op het lijstje stond. Vrienden van mij weten wel wat ze gaan doen als ze opeens de loterij winnen. Die kans is kleiner dan door de bliksem te worden geraakt, en daar zijn ze nooit bang voor. Maar over de loterij winnen wordt volop gepraat. Ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Wij spelen niet mee. Met niks. Dus als er in onze straat een prijs valt, zijn wij die losers die niets winnen. So be it. Ik zal er wel even flink chagrijnig om zijn, maar ik voel me nu ook al rijk. Dus geen klagen. Vooralsnog ben ik degene die 15 euro per maand ‘verdient’ door niet mee te spelen. Stel, je speelt vanaf je 20e tot je 80e mee, dan kost je dat ruim 10.000 euro. Grappig dat mensen dan staan te gillen van geluk als ze op hun 80e een prijs van 10.000 euro winnen. Terwijl ze die prijs ook hadden gewonnen als ze niet meespeelden, door wat ze bespaarden op hun loten.

Lees ook: ‘Veel geld hebben went snel’

Ik wil het feestje niet verpesten. Van mij mag je lekker dromen over die grote geldprijs. Whatever keeps you happy. Al lijkt het me ook knap ingewikkeld. Je komt opeens voor situaties te staan waar je eerder nooit mee te maken had. Bijvoorbeeld:

 • Iedereen wil wat van je. En als je met vrienden uit eten gaat, verwachten ze allemaal dat jij de rekening bepaalt.
 • Het geld dat je verdient met je werk voelt nu als een druppel op de gloeiende plaat. Jij verdient 2000 euro per maand, terwijl er 2 miljoen op je bankrekening staat. Lijkt me weird.
 • Wat doe je met dat geld? Beleggen? Investeren? Ingewikkeld.
 • Je hebt vanaf nu iets te verliezen. Namelijk dat enorme geldbedrag. Ik zou er wakker van liggen, terwijl ik dat nu niet lig.
 • Hoe geef je je kinderen mee dat zoveel geld niet de norm is? Hoe geef je ze de waarde van geld mee als er zoveel overvloed is?
 • Aan wie laat je het na? Je kinderen? Goede doelen?Medelijden hebben met de rijken onder ons is wat overdreven. Maar zó rijk zijn, lijkt me knap lastig.

In het FD van dit weekend een groot stuk over wat er gebeurt wanneer je opeens heel rijk bent, bijvoorbeeld door het winnen van de loterij. En hoe mensen worstelen met hun nieuwe situatie. . 

 

Share

6 Comments

 1. Hans Reply

  Twee maanden geleden toch maar mooi € 255 gewonnen bij de s.taatsloterij ???? Het hoeven niet altijd grote bedragen te zijn. Maar met een ton zou het wel heel verleidelijk worden om te stoppen met werken of in ieder geval minder. Ook zonder die ton is dat iets voor over een paar jaar. Met vele miljoenen euro’s in 1 keer zou ik meer moeite hebben. Maar dromen erover blijft leuk ????

 2. Anna Reply

  Is dit niet een soort drogreden om het niet erg te vinden als je geen miljoen wint? Van de zorgen die je beschrijft denk ik namelijk: nou nou, daar kun je toch gewoon goed over nadenken, een plan voor verzinnen en dat in uitvoering brengen? Het zijn andere uitdagingen dan financieel onafhankelijk worden, maar het lijkt me dat jij ook financieel onafhankelijk zijn toch ook prima onder de knie zou moeten krijgen, afgaand op al je blogs…

  1. Renee Post author Reply

   Heb je het stuk van FD eronder gelezen? Experts zeggen dus dat dat knap ingewikkeld is.

   1. Anna Reply

    Ah, die had ik inderdaad nog niet gelezen. Nu wel, en wat een medelijden heb ik ineens met al die rijken;)

    Ingewikkeld zal het inderdaad zijn, maar als je de juiste hulp weet te vinden ben je toch al een heel eind? Zoals het met zoveel ingewikkelde dingen in het leven goed is om om raad te vragen, het niet in je eentje te doen?

    Ik geloof wel dat het je leven op z’n kop kan zetten hoor, als je ineens miljonair wordt, en dat dat ook negatief kan zijn. Ach, misschien bevind ik me op het moment te ver aan het andere eind van het financiële spectrum om te willen accepteren dat een onverwachte meevaller van een paar miljoen nog kan gaan tegenvallen. Ik bedacht me namelijk wel dat ik het toch liever even geheim houd als ik dan toch miljonair zou worden. Dat zegt ook wel weer wat natuurlijk.

 3. Financefitgirl Reply

  Ik doe ook mee, ondanks dat ik weet dat het weggegooid geld is. Ik zeg altijd: “ik betaal €15 per maand om te kunnen fantaseren wat ik met het geld zou doen”. €100.000 lijkt mij trouwens het perfecte bedrag om te winnen: het aflossingsdoel van de hypotheek komt in 1 klap dichterbij, maar verder beinvloed het niet je complete leven. Ik zou ook niet weten wat je met €20 miljoen zou moeten doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *