Om me heen dromen zoveel mensen van het winnen van de loterij. Ze weten al precies wat ze dan zouden doen. Nou, aan mij niet besteed. Het lijkt me doodeng om opeens steenrijk te zijn. 

Een groter huis kopen. Een dikke auto. En natuurlijk die vakantie naar Thailand, die altijd al op het lijstje stond. Vrienden van mij weten wel wat ze gaan doen als ze opeens de loterij winnen. Die kans is kleiner dan door de bliksem te worden geraakt, en daar zijn ze nooit bang voor. Maar over de loterij winnen wordt volop gepraat. Ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Wij spelen niet mee. Met niks. Dus als er in onze straat een prijs valt, zijn wij die losers die niets winnen. So be it. Ik zal er wel even flink chagrijnig om zijn, maar ik voel me nu ook al rijk. Dus geen klagen. Vooralsnog ben ik degene die 15 euro per maand ‘verdient’ door niet mee te spelen. Stel, je speelt vanaf je 20e tot je 80e mee, dan kost je dat ruim 10.000 euro. Grappig dat mensen dan staan te gillen van geluk als ze op hun 80e een prijs van 10.000 euro winnen. Terwijl ze die prijs ook hadden gewonnen als ze niet meespeelden, door wat ze bespaarden op hun loten.

Lees ook: ‘Veel geld hebben went snel’

Ik wil het feestje niet verpesten. Van mij mag je lekker dromen over die grote geldprijs. Whatever keeps you happy. Al lijkt het me ook knap ingewikkeld. Je komt opeens voor situaties te staan waar je eerder nooit mee te maken had. Bijvoorbeeld:

  • Iedereen wil wat van je. En als je met vrienden uit eten gaat, verwachten ze allemaal dat jij de rekening bepaalt.
  • Het geld dat je verdient met je werk voelt nu als een druppel op de gloeiende plaat. Jij verdient 2000 euro per maand, terwijl er 2 miljoen op je bankrekening staat. Lijkt me weird.
  • Wat doe je met dat geld? Beleggen? Investeren? Ingewikkeld.
  • Je hebt vanaf nu iets te verliezen. Namelijk dat enorme geldbedrag. Ik zou er wakker van liggen, terwijl ik dat nu niet lig.
  • Hoe geef je je kinderen mee dat zoveel geld niet de norm is? Hoe geef je ze de waarde van geld mee als er zoveel overvloed is?
  • Aan wie laat je het na? Je kinderen? Goede doelen?Medelijden hebben met de rijken onder ons is wat overdreven. Maar zó rijk zijn, lijkt me knap lastig.

In het FD van dit weekend een groot stuk over wat er gebeurt wanneer je opeens heel rijk bent, bijvoorbeeld door het winnen van de loterij. En hoe mensen worstelen met hun nieuwe situatie. .