passief inkomen, geld verdienen, meer geld verdienen, porterenee, verdienen, inkomen, slapend rijk

Passief inkomen. Zo begin je er vandaag nog mee

Lekker op de bank liggen, terwijl er geld binnenkomt. Hoe lekker zou dat zijn? Passief inkomen wordt dat genoemd. Ik ga op zoek naar manieren om daar vandaag nog mee te beginnen.

Niks mis met hard werken. Ik ben niet lui en ik vind mijn werk geweldig. Maar stel je voor: dat hoeveel je verdient niet meer gelinkt is aan hoeveel je werkt. Bij mij is het bijna altijd: uurtje, factuurtje. Doe ik niks, verdien ik niks. En daar wordt niks doen (hoera voor niks doen, trouwens) best beladen van. Lig ik lekker op het strand te chillen, denk ik: ik zou eigenlijk wat moeten doen, want zo verdien ik geen geld. En ja, de rekeningen moeten wel betaald. Hoe lekker zou het fijn om op datzelfde strand te liggen, wetende dat thuis het verdienen gewoon doorgaat. Niet alleen nu, maar ook voor alle werkende jaren die ik nog voor me heb. Bijvoorbeeld om te gebruiken voor mijn pensioen. Mijn pensioenleeftijd is 70 jaar en 9 maanden (Woppa!) Misschien kan ik, als ik nu begin met het regelen van wat passief inkomen. daar ook nog iets aan doen. Want extra inkomen is voor mij altijd spaargeld. Geen spend-geld.

Jaren geleden las ik het boek de 4-urige werkweek van Timothy Ferris. Hij beschrijft op zijn eigen unieke, vette Amerikaanse wijze hoe hij kan rondkomen van 4 uur werken per week. Lekker met een boekje onder een palmboom de dag doorkomen. Niets moet. Je kent het beeld vast wel. Timothy verdiende zijn geld met online verkopen. Er werd gewoon lekker door besteld terwijl hij aan het relaxen was. De verwerking van de bestellingen was volledig geautomatiseerd. Dichter bij huis vond ik ook een succesverhaal. Namelijk dat van Michel Penterman. Hij begon in 2009 met het filmen van gitaarlessen. Camera op de hoek van de bank en een beetje tokkelen. Dat idee werd zo’n succes dat hij er in goede maanden van kan leven. Hij verkoopt nu online cursussen. Die zet hij één keer in elkaar en kan hij oneindig verkopen. Slim! Slim! Slim! Nu snap ik dat dat niet voor iedereen weg is gelegd. Daar moet je behalve een goede camera, op zijn minst een flinke portie ondernemersgeest voor hebben en wat verkooptalent. Heb je dat? Wat houdt je dan nog tegen? Laat zien hoe je taarten bakt. Of hoe je je hond trucjes leert. Iedereen excelleert wel ergens in. Vraag je af: wat is jouw Unique Selling Point, om er maar eens een dode marketingterm tegenaan te gooien. En deel dat met de wereld. 

Misschien denk je nu: not my cup of tea. Dan zijn er nog genoeg andere manieren om passief inkomen te vergaren, ontdekte ik. Populair is natuurlijk vastgoed. Om daarmee aan de slag te kunnen, zul je meestal een flinke slok eigen geld moeten hebben of een rijke en vooral overleden suikeroom of -tante. Meestal, zeg ik. Want het kan ook op je pad komen zonder al die moeite. Toen mijn man en ik een paar jaar op Curaçao woonden, hadden we een huis met ernaast een klein appartementje. Nou ja, laten we het een studio noemen. Het was ooit bedoeld geweest voor de verzorgster van de oud-bewoonster. Een slaapkamertje, keukentje en douche. Niks mis mee. We maakten het gezellig, budgetstijl. Gordijntjes, wat tweedehands meubeltjes en het zag er superleuk uit. Foto’s gemaakt en op Airbnb gezet. Het liep storm. De ene na de andere vakantieganger trok erin. Het was voor ons een kleine moeite om het te verhuren (een paar emailtjes over en weer) En na iedere gast er even met wat schoonmaakmiddelen doorheen. Dit werkt in Nederland natuurlijk net zo goed. Slaapkamer over? Lege garage? Verhuur de boel. Let wel even op de regels, zowel die van Airbnb, van de gemeente waar je woont en van de Belastingdienst.

En dan zijn er nog genoeg andere manieren om geld te verdienen zonder al teveel inspanning:

= Een blog beginnen met advertenties erop. Kun je vandaag nog mee starten. Op PorteRenee.nl staan ook advertenties. Daar vang ik iedere maand wat voor. Weet wel: je wordt er niet perse rijk van en helemaal passief is het ook niet. Ik tik me een ongeluk. Toch is het best tof dat ik aan het einde van de dag zie dat ik bijvoorbeeld 20 euro heb verdiend zonder daar op dat moment iets voor te hebben gedaan.

= Gebruik je jouw caravan maar twee weken van de zomervakantie? Zonde! Verhuur ‘m dan. Je kunt je beauty natuurlijk op Marktplaats zetten, maar er zijn ook sites gespecialiseerd in de verhuur van caravans, vouwwagens en campers. Bijvoorbeeld Camptoo.nl.

= Koop die ene briljante domeinnaam die nog vrij is en laat ‘m verkopen door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Een beetje inzicht in de markt is hiervoor wel handig. Maar een gemiddelde domeinnaam kost een paar euro, dus je kunt je er ook geen buil aan vallen.

= Ben je een goede fotograaf? Ga je foto’s van verkopen. Hier vind je een lijst van platforms waar je jouw juweeltjes op kunt zetten. Die ene prachtige foto kun je wel duizend keer verkopen. Waarom niet?

= Schrijf een boek. Ook hier geldt: je wordt er niet overnight rijk van. Ik kan het weten 🙂 Je stopt twee maanden lang al je tijd en energie in het schrijven. Daarna de boer op en afwachten wat het doet. Ik ken genoeg mensen die alleen maar geld verloren op een boek (ai!) maar ik ken er ook die er echt wel lekker mee verdienden. Als je denkt dat dit je talent is: go for it!

= Beleggen is ook een soort passief inkomen. Je investeert geld, maakt hopelijk wat winst en hoeft daar in principe niets voor te doen. Behalve je even goed inlezen. Weet wat je doet en doe dit alleen met geld dat je kunt missen. Want de beurs kan omhoog, maar ook zeker naar beneden. Beleggen te ingewikkeld? Je kunt heel laagdrempelig beginnen, bijvoorbeeld met beleggingsapp Peaks. Dat snapt echt iedereen. Je kunt in de app ook zelf aangeven hoeveel risico je wilt nemen. En de rest gaat vanzelf. Mijn rendement is so far heel goed. Ook proberen? Met actiecode RENEEEP51 krijg je je eerste 5 euro cadeau.

= Crowdfunding. Ook hier geldt: alleen doen met geld dat je nu en op iets langere termijn niet nodig hebt. Crowdfunding betekent dat je geld investeert in nieuwe projecten. Dat gaat allemaal digitaal, bijvoorbeeld hier. Je kunt bijvoorbeeld investeren in de realisatie van een nieuw restaurant in jouw stad. Je kunt ook je geld investeren in een app of een product waar je heilig in gelooft. De meeste crowdfundingsprojecten komen met allerlei voorwaarden. Bijvoorbeeld in hoeveel termijnen je je geld terug krijgt, hoeveel rente je vangt, enzovoort. Maar ja, als het restaurant waar jij je geld in stopt over de kop gaat, kun je ook je geld kwijt zijn. Dus even goed de kleine lettertjes lezen!

Je kunt het geld dat je hiermee verdient natuurlijk uitgeven. Niks mis met een beetje spenden, maar het fijne van dit soort extra inkomen is dat je het niet perse nodig hebt. Het is extra. Je kunt het sparen zonder dat je het mist. Als je bij je bank instelt dat je automatisch spaart, heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Misschien leuk: wanneer je uiterlijk 31 januari 2019 een spaarrekening opent, maak je kans op 2.500 euro. Als dat geen passief inkomen is. Gebruik het om de studie van je kinderen te betalen. Zet het apart om je eigen studieschuld af te lossen. Stop het in het gapende gat dat je hypotheek is. Of gebruik het voor je pensioen, misschien kun je dan iets eerder stoppen dan wanneer je al bijna bejaard bent.

Ik ben heel benieuwd naar jullie passieve inkomen. Hebben jullie dat? Misschien heb je plannen? Deel het vooral!

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank. De inhoud is voor 100% van mij.

Share

24 Comments

 1. Kaspar Reply

  Leuk artikel, mooie tips!
  Ikzelf kijk altijd naar manieren om wat bij te verdienen… tijdens mijn studie verkocht ik spullen. Vaak via zogenaamde inkoop acties. Eigenlijk de voorloper van crowdfunding. Ik zocht een leuk product en regelde een goede verkopende partij waar ik een mooie korting bedong bij groot inkopen. Daarna wachten of genoeg mensen mee wilden doen. En zo ja, 1 keer inkopen. Kleine winstmarge erop. Weinig risico, geen investeringen nodig. Leuk mee verdiend. Tegenwoordig werkt het alleen niet meer. Iedereen kan nu via internet goedkoop inkopen (China…).
  Beleggen paar keer geprobeerd, en ook nu wat geld ijjn fondsen staan. Heeft me helaas tot op heden enkel (véél) geld gekost…. dat is nu eenmaal het risico hè.
  Verder heb ik ook een blog. Voor de leuk, maar ik aas op gesponsorde producten… tot op heden nog weinig van de grond gekomen. Maar wat niet is kan nog komen.

 2. Miranda | Taxx Life Blog Reply

  Goed artikel! Wil me toch eens verdiepen in kleinschalig beleggen. Op kleine schaal ben ik bezig met passief inkomen zoals bijvoorbeeld euroclix (in ruim 1 jaar € 150) en tweedehands online verkopen (iets minder passief). Ik schrijf hier ook maandelijks over op mijn blog.

 3. Tom Reply

  Ik beleg in ETF’s (Indexbeleggen) via Meesman, dan kun je iedere maand een klein bedrag inleggen met weinig kosten, risico kun je ook spreiden via de verschillende ETF’s die ze bij Meesman hebben, bevalt prima en hopelijk is het straks genoeg als ik 65 ben, zo dat ik eerder met pensioen kan.

  1. Kaspar Reply

   Precies ook mijn aanpak. Alleen dan via een andere partij. Ongemerkt loopt het best op…. En het gebeurt buiten de bankrekening. Dus ook gemakkelijker om vanaf te blijven. Rendement heb ik alleen helaas nog niet…. mijn gehele leven aan beleggen opgeteld staat de stand nu op circa minus 400 euro ?.
   (Avontuurtje in de cryptocoins niet mee gerekend. Dat was een gok. Hoog rendement, véél risico. Helaas verkeerd uitgepakt… Maar ja, dat dat kon gebeuren wist ik tevoren… dus dat verlies reken ik niet mee! Net als dat ik aankoop van een staatslot niet tot beleggen reken…).

   1. Kaspar Reply

    Nb. Eerder met pensioen is trouwens niet mijn doel…. voorlopig niet reëel. Meer dat ik na mijn pensioen leeftijd niet al te lang door moet blijven werken! Zo het er nu voorstaat zal dat helaas wél moeten… Maar ik heb nog even om daar aan te werken!

 4. R Reply

  Ja! Ik hou van passief inkomen! Student in huis en onze schuur verbouwd voor airBnB en zo lekker geld verdienen! Vrouw kan hierdoor thuis blijven, voor kids zorgen! En ja dat wil ze graag en dus win-wim

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Hier ook een blog en geïnvesteerd in een crowdfunding project. Daarnaast verdien ik nog wat extra’s met diverse sites zoals Euroclix. Dat laatste kan ik niet echt passief noemen, want ik klik me gek elke dag op al die emails 😛 Maar het is wel een leuke manier van extra inkomsten krijgen!

 6. Vera Reply

  Ik beleg voor mijn pensioen als passief inkomen, maar komt nog niet zoveel uit. Gelukkig ben ik pas 30 dus nog even de tijd voordat ik het nodig heb.

  1. Vera Reply

   O en ik speel ook al een tijd met het idee over een blog en mijn foto’s verkopen klinkt ook leuk. Ik heb er thuis al één hele mooie aan de muur hangen.

 7. Bart Reply

  Passief inkomen is heel erg mooi, maar je moet er wel eerst voor werken.
  Zelf heb ik heel veel websites opgezet die maandelijks toch een leuk inkomen opleveren.
  Daarnaast heb ik een webwinkel waar ik alles voor alarmsystemen verkoop. Iedere dag komen er bestellingen op binnen. Zonder er wat voor te doen, passief dus. Het actieve deel is het bestellen, inpakken en verzenden.
  Van de inkomsten heb ik twee vakantiehuizen gekocht die door een vakantiepark verhuurd worden, ook daar komt maandelijks een passief bedrag uit.
  Of ik nu in een hangmat lig?
  Nee! Ik is een continu doorlopend proces. Je bent altijd wel iets aan het verbeteren. En niets doen is eigenlijk niet altijd leuk, dus in monteer door heel het land beveiligingssystemen. Een betaalde hobby eigenlijk.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Goed verhaal! En nee, niks doen is niet leuk. Maar het idee dat het zou kunnen is wel heerlijk. Toch?

 8. Geldover Reply

  Mijn passieve inkomen schiet nog niet zo heel erg op. Op mijn blog haal ik echt een paar cent per dag op waardoor ik bijna twee jaar doe voordat ik 70 euro kan uitbetalen. Op dit moment probeer ik inkomen te halendoor spullen te verkopen via MP. Hierbij moet je dan niet meteen denken aan grote bedragen maar ben echt blij met elke euro die ik verdien. Die zet ik apart en zodra t 100 euro is los ik het af in de hypotheek. Waarbij ik de besparing elke keer weer in een maandelijkse overboeking naar de spaarrekening laat komen zodat de bal gaat rollen zeg maar. Momenteel lukt het me ook om af en toe een paar tientjes of een honderd euro te pakken met mijn aandelen en dus kies ik ervoor om elke keer te kopen en te verkopen. Bedragen die ik hiermee verdien gaan ook als aflossing in de pot. Of als ik verlies had met verkopen maar ze bv voor een 100 euro minder weer kon aankopen dan koop ik weer nieuwe aandelen twv het nieuwe bedrag. Wilde de pot eigenlijk niet groter laten worden dan een 10.000 euro maar dat lukt niet echt. Nou ja zolang het dan maar weer rendeert…

 9. Nouk Reply

  Hoi. Ik volg je blog al een tijd. Het heeft onze mindset over geld, inkomsten en uitgaven beheren veranderd.
  Ik vind je artikelen over ‘passief geld verdienen’ erg leuk en inspirerend. Het hosselen. Geef het een naam..

  In de zoektocht naar meer vrijheid en spreiden van inkomsten ben ik me gaan verdiepen in de Affiliate Marketing.
  Ik vraag me echter wel af: hoeveel verdien jij nu werkelijk gemiddeld per maand met bijvoorbeeld Affiliate Marketing?

  Je hebt een mooi product (blog) neergezet met veel volgers en artikelen die gaan over waar een ieder dagelijks mee te maken heeft. Een goede basis lijkt mij en super gaaf dat je dat gelukt is.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dank Nouk. Ik doe bijna niet aan Affiliate Marketing en zet daar ook niet op in. Dus zeg: 100 euro!?

 10. Jessica Reply

  Via een kennis heb ik mij aangesloten bij een Belgische organisatie die een basisinkomen mogelijk maakt. Ik ben hier erg enthousiast over. Je kunt dit inkomen opbouwen en je kunt zelf kiezen hoe snel je dit wilt doen.

 11. Leontine Reply

  Sinds vorig jaar bezig met futurenet. 10 advertenties per dag klikken in zo’n 10 minuten. 20% rendement op je investering. Ik vind het leuk om te doen, hoop geleerd over money mindset en je hebt er wat extra bij. Ik ben klein begonnen maar na een paar jaar kan je daar maandelijks een leuk inkomen uit halen. Dat is mijn passieve inkomen.

 12. philip Reply

  Lekker op de bank liggen, terwijl er geld binnenkomt. Hoe lekker zou dat zijn? Passief inkomen wordt dat genoemd. Ik ga op zoek naar manieren om daar vandaag nog mee te beginnen.
  Bovenstaand geschreven jullie eerste / zin / uitspraak / regel , als intro van de website !!!!!!!!, ( klantenbinding ? ) klantenwerving hoe moet ik dit lezen ?? , moet men hierdoor getriggerd worden ?? Misschien een leermomentje voor jullie zelf of andere die dit lezen om zo ook deze regel aan te passen of eruit te laten , …….Lekker op de bank liggen hoe lekker zou dat zijn …… wat is dat voor een zin , dat is namelijk geheel niet lekker en te dom voor woorden , simpel gezegd kom van die bank af en ga actief te werk met geld in bv O.G. en andere investeringen en houd alles en maar ook alles bij conform marktontwikkeling etc. doe dagelijks onderzoek en zoek nieuwe kansen , het is niet op de bank liggen zelfs al komen er miljoenen binnen , dat is nog moeilijker om dat te beheren, Passief geld verdienen bestaat simpelweg niet ook al noemen wij het beestje zo….

 13. Wietske Reply

  Ik verhuur een kamer in mijn eigen huis. Toen ik het huis kocht geb ik er al rekening mee gehouden dat ik iets wilde met een verhuurbare ruimte. De huyr spaar ik voor een verbouwing aan het huis waardoor het mogelijk meer waard wordt. Dubbel winst dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *