Beginnen met beleggen: stel jezelf eerst deze 3 vragen

Het klinkt goed: nu beginnen met beleggen. De beurzen staan laag: een mooi moment. Maar voordat je instapt, moet je jezelf wel even deze 3 belangrijke vragen stellen.

De hele Westerse wereld lijkt te willen beginnen met beleggen. Ik hoorde van de week dat DEGIRO zo’n 11.000 eager toekomstige beleggers op de wachtlijst heeft staan. Ze kunnen de belangstelling gewoon niet aan. Iedereen wil beginnen met beleggen nu de beurzen zo gigantisch onderuit zijn gegaan door Corona. Ik snap dat wel. Het lijkt een mooi instapmoment. Laag kopen en dan wachten tot we uit deze crisis komen. Ik heb ook wat extra bijgekocht, al doen we verder gewoon wat we altijd deden. Laat je niet gek maken heb ik goed in mijn oren geknoopt, als belangrijkste les voor tijdens het beleggen. Stay cool! 

Ik vind het mooi om te zien dat zoveel mensen interesse krijgen in beleggen. En dat de huidige situatie ze over de streep trekt om daadwerkelijk te beginnen. Ik probeer ze nog een beetje extra aan te moedigen met de gratis beleggingsmails die we maakten, waarin ik de basics van beleggen uitleg. Ik leg uit hoe je kunt bepalen hoeveel je inlegt, hoe je kunt beleggen zonder onnodig veel risico en ook noem ik een paar plekken om een beleggingsrekening te openen, waarmee ik goede ervaringen heb. Maar ik vind ook dat je niet halsoverkop de beurs op moet gaan. Voordat je begint, moet je er even goed over nadenken. Want: het is niet zonder risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Stel jezelf daarom altijd deze 3 vragen:

Vraag 1: Waarom wil je beleggen?

Wil je het omdat de buurman het ook doet? Of omdat een vriend van je broertje er erg rijk mee is geworden? Dat lijkt me niet de beste motivatie. Beleggen is niet een manier om snel rijk te worden. Eigenlijk is beleggen vrij saai. Je doet het iedere maand, houdt zoveel mogelijk vast aan je tactiek en daarna moet de tijd zijn werk doen. Je geld kan er daadwerkelijk door groeien, natuurlijk. Maar dat lukt alleen met een beperkt risico als je de tijd neemt. Dan heb ik het niet over een paar maanden, of zelfs één of twee jaar. Ik denk bij beleggen aan minimaal een horizon van 15 jaar. Wil je alleen even deze golf naar boven meepakken, die je voorziet nadat de Corona-ellende afneemt? Dan zou ik dat eerder gokken dan beleggen noemen. We weten niet wat er gaat gebeuren. Zelfs het CPB weet het niet. Beleggen gaat gewoon gepaard met risico. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Misschien volgt hierna wel een jarenlang economische crisis. Dan zul je vol moeten houden en je geld moeten laten staan. Dus, voordat je begint, moet je je dat wel realiseren. Beleggen is niet perse sexy en snel. Het is langzamerhand rijker worden, met veel geld en weinig emotie. Wil je het dan nog steeds? Stel jezelf dan vraag 2.

Schrijf je via het plaatje hieronder in om 4 mails van mij te ontvangen, waarin ik je de basics van beleggen uitleg.Vraag 2: Hoeveel spaargeld heb je?

Ik vraag dit niet om je zover te krijgen die spaarcenten allemaal naar de beurs te brengen. Nee, juist niet. Ik vraag het omdat je altijd genoeg geld achter de hand moet hebben om kosten op te vangen. Tot voor kort dachten we bij dit soort bufferpotjes altijd dat ze waren voor een auto die het begaf of een kapotte wasmachine. Door Corona weten we nu ook dat je van de één op de andere dag inkomsten kunt verliezen. Zeker als je zzp’er of ondernemer bent. Maar ook in loondienst kan zoiets ingrijpend als een ziekte die rondgaat, het leven van de één op de andere dag veranderen. Dan is het wel fijn als je het met je spaargeld een paar maanden uit kunt zingen. Weten hoeveel buffer voor jou genoeg is? Check de bufferberekenaar van het Nibud dan even. Die vertelt je precies wat een goed bedrag is voor jouw situatie. Blijf wel zelf nadenken. Als zzp’er zou ik bijvoorbeeld een hoger bedrag aanhouden dan in loondienst. En zo zijn er nog meer situaties die vragen om een aanpassing van dat bedrag. Buffer in orde? Door naar vraag 3.

Lees ook: Sparen of beleggen: zo kies je wat voor jou het beste is

Vraag 3: Wat kun je maandelijks inleggen?

Wij zijn hier thuis groot fan van maandelijks inleggen op de beurs. Wij leggen voornamelijk in in indexfondsen, dat zijn een soort mandjes aandelen waarmee je in één keer vrij goed spreidt. Want risico spreiden is the key. We hebben er eerst een beetje mee geëxperimenteerd. Wat werkte goed voor ons? Snapten we het? Bij welke partij gaat beleggen goed en voelen we ons prettig. Beleggingspartij Meesman, Brand New Day en DEGIRO (helaas nu met wachtlijst) kwamen daaruit. Lees hier trouwens meer over de eerste twee als alternatief voor het nu wel erg drukke DEGIRO.Toen dat eenmaal beklonken was, besloten we iedere maand een vast bedrag in te leggen. Dat bedrag was ooit lager, maar nu leggen we iedere maand 800 euro in voor onze eigen toekomst (hallo pensioen!) en 100 euro voor onze kinderen. Dat zijn flinke bedragen, I know. Wij hebben dan ook geen pensioen, dus we moeten wat. Hoe kwam ik tot dit bedrag? Wij hebben een exact overzicht van onze inkomsten en uitgaven. Voor zover we dat iedere maand precies weten als zzp’ers. De laatste jaren hebben we hard gewerkt aan het verlagen van onze vaste lasten. En het onder controle krijgen van kosten voor bijvoorbeeld boodschappen. Hierdoor is er ruimte gekomen in ons budget. Die 900 euro per maand die we inleggen is deels geld dat vroeger op ging aan eten afhalen, ondoordachte boodschappen en nog meer cadeautjes voor de kinderen (geen zorgen, ze krijgen nog wel eens wat, hoor).

We hebben het beleggingsgeld nu in ons budget staan. Het is net zo zeker als dat de hypotheek betaald moet worden en de energierekening. Het is geen optie, het staat in steen geschreven. Bij Meesman wordt het geld ook automatisch van onze rekening geschreven, dus we moeten wel. En dat vind ik alleen maar goed. Dus bij vraag 3 moet jij je ook afvragen: heb ik ruimte om maandelijks in te leggen en zo structureel vermogen op te bouwen? Hoe groot is die ruimte? Ben ik bereid me daaraan te houden. En: hoe kan ik die ruimte (op een comfortabele manier) groter maken. Ik vind het een geweldig gevoel dat wij iedere maand rijker worden. Dat we iedere maand werken aan vermogensopbouw.

Alle drie de vragen doorlopen? Nog altijd een positief gevoel? Dan zou ik er gewoon voor gaan.

Beleg jij eigenlijk al? En op welke manier heb jij besloten om te beginnen met beleggen?

11 Comments

 1. Tessa Reply

  Leuk artikel! Ik was al bezig bij deGiro maar ben overgestapt naar Meesman en daar wordt eind deze maand de eerste keer afgeschreven.

  Hoe beleggen jullie voor pensioen, gewoon in KLM aandelen 😉 of via een speciale pensioenregeling bij BND bijvoorbeeld? Hoe zit dat met jaarruimte, hebben mensen in loondienst dat ook?

  1. Renee Lamboo Reply

   Ah bij Meesman zitten wij ook.
   Die aandelen KLM kochten we gewoon via degiro nog. Ik beleg sindskort een maandelijks bedrag via een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day (daarover binnenkort op de site meer)
   Daarin ga ik ook schrijven over jaarruimte. Dat kunnen mensen in loondienst namelijk ook gewoon hebben.

 2. Energiepionier Reply

  Ik beleg alweer 10 jaar. Eerst zelf een en ander kopen maar toen kwam Binck Fundcoach waar je gratis maandelijks in kunt leggen. Beleg nu in zo’n 10-15 SRI trackers en fondsen want het geld moet ook wat duurzaams doen.

 3. Jan Reply

  Ik heb me ook een beetje verdiept in beleggen en deze maand wordt het eerste bedrag afgeschreven. We beginnen klein want hypotheek aflossen heeft de komende jaren prioriteit. Maar daarnaast willen ik ook voorzichtig wat opbouwen met de beleggingen. In indexfondsen en wat obligaties. Echt bedoeld voor een leuke extra pot voor over een jaar of 20:-)

 4. Mr FireMe Reply

  Goeie blog! Ik beleg ook maandelijks een vast bedrag (al heb ik daar de afgelopen maanden wel een beetje gesmokkeld), maar daarnaast maak ik ook gebruik van de jaar- en reserveringsruimte waarmee een significant belastingvoordeel wordt behaald als Zzper. Er stroomt maandelijks een flink bedrag naar diverse rekeningen en het vermogen groeit gestaag, het is een lange zit, maar werkt o-zo-verslavend en voelt goed

 5. Kaspar Reply

  Ik beleg inmiddels ook alweer een jaar of 7 a 8. Maar helaas veel pech gehad met de momenten dat ik er wel- en niet geld voor over had (en in het begin te enthousiast begonnen met te veel geld dat ik dus niet over had). Mijn gokje met bitcoin (want dat zag ik echt als pure gok en dat was het ook, bijna alle inleg verloren) niet mee gerekend sta ik nog altijd enkele honderden euro’s in de rode cijfers met mijn beleggingen (negatief rendement) op een inleg van enkele duizenden euro’s…. Dus tja: behaalde resultaten uit het verleden bieden inderdaad geen garanties! Ik heb het geld waarschijnlijk over een jaar nodig, dus vrees dat mijn beleggingsavontuur dan in de min gaat ophouden. Jammer, helaas! Tot die tijd leg ik iedere maand gewoon nog een bedragje in. We zullen zien!

 6. Thomas Reply

  Ik heb verschillende beleggingsrekeningen gehad. Zowel bij Binck, DeGiro en Lynx. Op mijn rekening bij Binck staat nu niks, aangezien je daar tegenwoordig maandelijks moet betalen voor het aanhouden van je portefeuille. DeGiro is een stuk goedkoper, maar ze doen aan ‘securities lending’: https://www.fininfo.nl/2020/05/18/beginnen-met-beleggen/ of https://www.finner.nl/nieuws/worden-uw-effecten-uitgeleend-het-risico-van-securties-lending. Ik weet niet of dit uiteindelijk mis kan gaan, Bijvoorbeeld bij een erg volatiele markt.

  Ik durf daardoor niet te veel geld bij DeGiro aan te houden Ik heb dus uiteindelijk maar voor Lynx gekozen. Dit is een goede broker met goede klantenservice.

  Qua boek over beleggen is ‘beleggen voor dummies’ zeker een aanrader!

 7. Tom Reply

  Ik beleg in fysiek goud via GoldRepublic (aanrader!) en daarnaast verwacht ik dat Bitcoin binnen een halfjaar een zeer interessante bullmarkt gaat starten, dus die houd ik in de gaten voor een relatief veilig instapmoment. Ik zou zeker niet aanraden om te beleggen in aandelen of onroerend goed, want ik verwacht een tweede crash als gevolg van het uitblijven van een goedwerkend coronavaccin en als gevolg van de aanhoudende social distancing wereldwijd. Fysiek goud en misschien ook Bitcoin kunnen een veilige haven zijn voor beleggers als die crash komt.

  1. Kaspar Reply

   Goud is altijd redelijk veilig. Laag risico, laag rendement. Bitcoin daarentegen is gewoon puur gokken. Gigantische risico’s, en als je mazzel hebt dus ook veel rendement. Maar bitcoin een veilige haven? Absoluut niet! Heb dat eerder heel veel mensen horen roepen die er zogenaamd verstand van hadden… vlak voordat die koers met zo’n 80% instortte…. Sindsdien neem ik bitcoin evenals andere cryptovaluta niet echt meer serieus (en daarvoor ook al niet zo). Ik heb het gokspelletje één keer meegespeeld en verkeerd gegokt. Jammer, maar geen ramp aangezien ik wist dat het een gok was. De technologie achter cryptovaluta is briljant, maar ik verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat deze valuta geen cent meer waard zijn… Er staat immers geen enkele fysieke waarde tegenover. (en nee, ik ben geen anti-crypto).

   Maar goud en ook zilver, daar zitten nu zeker mogelijkheden! Zelf ook een tijd in fysiek zilver belegd. Voor de lange termijn een top investering. Voor de korte termijn zal je er niet heel snel (veel) winst mee maken. Maar mocht de boel inderdaad crashen (denk dat het wel mee gaat vallen eerlijk gezegd), dan zijn het veilige investeringen die dus ineens relatief fors in waarde stijgen wanneer de rest inzakt.

   1. Tom Reply

    Ik snap uw reactie over Bitcoin volledig. Ik heb precies hetzelfde meegemaakt. Echter geef ik de volatiliteit van Bitcoin niet de schuld, maar mijn eigen hebzucht. Ik heb daar veel en hard van geleerd en gebruik dat inzicht nu om succesvol te traden. Mocht u crypto’s een tweede kans willen geven, dan kan ik u het boek “The Crypto Trader” van Glen Goodman aanbevelen. Daar staan zeer nuttige tips in voor iedereen die in crypto’s wilt beleggen of traden of gewoon geïnteresseerd is…

    1. Kaspar Reply

     Mijn scepsis m.b.t. de bitcoin is geen gevolg van hebzucht. Ik beschouwde het als gok. Als ik met gevulde zakken naar het casino ga en ik loop zonder geld naar buiten zal ik ook niet zeggen dat het aan hebzucht ligt, maar dat geld in het casino investeren écht een veilige investering is… Het grootste probleem met crypto valuta is dat het door de aanhangers als bijna een religie beschouwd wordt en zij de behoefte voelen te evangeliseren. Er worden allerlei fabeltjes en boeken van zogenaamde goeroe’s bij gehaald om anderen te overtuigen dat crypto’s echt de toekomst zijn en een veilige haven in tijden van financiële onzekerheid. Ik heb er destijds aardig wat tijd in gestopt om te onderzoeken hoe het nu zat en daaruit vooraf (nog ten zijde van de snelle stijging van bitcoin) al geconcludeerd dat het 100% een sprookje was, maar ik alsnog de gok bereid was te nemen in de hoop nog een staartje mee te pakken van de snelle stijgingen als gevolg van de massa’s mensen die in het sprookje geloofden en er massaal geld in staken. De timing was helaas ongelukkig, het sprookje viel namelijk exact twee dagen na mijn investering in duigen en mijn geld was weg. Als u datzelfde had meegemaakt zou u niet nu alsnog bitcoin op lopen hemelen 😉 Het was een sprookje en dat is het nog steeds. Ik raad een ieder dan ook met klem af om in crypto te investeren tenzij het als een bewuste gok is (en niet als een serieuze investering). De technologie (blockhain) geloof ik absoluut wél in, de cryptovaluta absoluut niet… Zoals gezegd is het een kwestie van tijd voordat iedereen inziet dat er geen fysieke waarde achter zit en dan klapt de hele crypto markt in. De technologie erachter blijft, de valuta wordt een mooi stukje geschiedenis.

     Verstandig investeren nu is zilver, goud of beleggen in een fonds / aandelen waarbij voor de laatste zeker geldt dat er waarschijnlijk binnenkort nog een tweede dip aan zal gaan komen. Kwestie van strategie kiezen hoe je daar mee om wilt gaan. Nu nog relatief goedkoop kopen, of wachten op die dip. Of gewoon iedere maand iets investeren zodat je mee kunt surfen op pieken, maar ook de dalen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+