Meer salaris? Deze drie gouden tips helpen je

Voor een goed salaris zul je toch echt moeten onderhandelen. Of je nu al werk hebt of net een nieuwe baan hebt gevonden. We geven drie tips die écht het verschil kunnen maken en die je hopelijk naar meer salaris helpen.

Ik herinner me mijn eerste salarisonderhandeling nog. Die was kort en krachtig. De dame van HR vertelde me wat ik zou gaan verdienen. Ik knikte, gaf haar een hand en liep terug naar mijn werkplek. Ik was 23 jaar, wist ik veel. Inmiddels weet ik beter.

Als ondernemer onderhandel ik me suf, maar ook in loondienst kan onderhandelen over je salaris écht een verschil maken. Bedenk je vooraf dat onderhandelingen voor iedereen spannend zijn. Je moet voor jezelf opkomen en ook nog eens binnen de grenzen van de andere partij blijven. Lastig. Om je daarbij te helpen, geef ik je drie tips die écht van pas kunnen komen bij de onderhandelingen.

Tip 1: research, research, research voor meer salaris

Zorg dat je alles weet wat je te weten kunt komen. Des te meer je weet, des te beter je kunt onderhandelen. Check van tevoren online loonwijzers om een idee te krijgen wat een gemiddeld salaris is voor jouw functie (waar je op solliciteert). Ken de cao als je daar binnen valt. Vraag mensen die je kent met een soortgelijke functie wat zij verdienen. Maar ga verder dan alleen dat.

Als je gaat solliciteren op een functie, probeer dan zoveel mogelijk informatie te achterhalen over deze functie en de omstandigheden. Staan er nog twintig anderen te trappelen voor die baan? Benadruk altijd jouw eigen, waardevolle USP’s. Dat zijn jouw unique selling points. Dus de dingen die jou bijzonder maken, bijvoorbeeld die extra opleiding, je leidinggevende ervaring of je skills. Die zijn geld waard. In de onderhandelingen helpt al deze informatie je.

Tip 2: weet met wie je onderhandelt

Voordat je gaat onderhandelen is het belangrijk om te weten wie je voor je hebt. Ben je in onderhandeling met de directe eigenaar van het bedrijf of met een manager? Voor een eigenaar of ondernemer is een salarisverhoging direct zijn of haar geld. Realiseer je dat. Wanneer je met een manager of leidinggevende onderhandelt, is dit een stuk minder persoonlijk. Dit is ook ontzettend afhankelijk van de organisatiegrootte. Laat je niet gek maken door de grootte van een bedrijf. Een groot bedrijf betekent niet direct een hoog salaris, of andersom.

Tip 3: weet wanneer je moet stoppen

Het proces van onderhandelen mag je best een beetje rekken. Je hoeft niet direct het eerste of tweede bod te accepteren en elkaar de hand te schudden. Ken hierbij wel de grenzen. Te lang doorgaan over het salaris kan namelijk schade aanrichten, nog voordat je (eventueel) begonnen bent aan je nieuwe baan. Zo kan de werkgever bij voorbaat al de handdoek in de ring gooien of er toch een nare indruk aan overhouden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar stop uit angst hiervoor ook niet te vroeg met onderhandelen. Een te laag salaris (of te lage verhoging) zal je elke maand een beetje steken, wat niet goed is voor je persoonlijke motivatie. Voel die balans.

Nog meer tips?

Om je helemaal goed voor te bereiden op je salarisonderhandeling hebben we een stappenplan gemaakt. Volg deze zeven stappen en wie weet scoor jij wel die salarisverhoging.

Ga je met plezier naar je werk?

Natuurlijk is salaris niet het allerbelangrijkste als het op werk aankomt. Het is nog veel belangrijker dat je met plezier naar je werk gaat. Ik weet uit ervaring dat een leuk salaris nooit een compensatie is voor vervelend werk of een nare werksfeer. Ik ken ook mensen die bij een matig betalende werkgever blijven, gewoon omdat het er zo ontzettend leuk is.

Is er geen ruimte voor salarisverhoging of een hoger startsalaris? Kijk dan ook eens naar secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld het aantal vrije dagen of de mogelijkheid om wat vaker thuis te kunnen werken. Dat betaalt zich misschien niet direct uit in geld op je rekening, maar is zeker ook wat waard. Succes met onderhandelen!

Wil je niet meer salaris, maar wil je graag een dag minder werken in de week? In de video hieronder vertelt Renée hoeveel dat per maand scheelt aan salaris. Volg ons trouwens op Instagram om geen slimme geldtips meer te missen. Die delen we elke week, zodat jij (nóg) slimmer met je geld kunt omgaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop