3 uitgaven die je dubbel en dwars terugverdient

Als je rijker wilt worden, moet je vooral heel zuinig zijn. Dat denken veel mensen. Maar sommige uitgaven verdien je dubbel en dwars terug. Ik vertel over 3 kosten die ik maakte, waar ik uiteindelijk alleen maar rijker van werd.

Het heeft even geduurd voordat ik het door had, hoor. Dat sommige uitgaven een investering zijn, die zichzelf dubbel en dwars terug verdienen. Een paar jaar geleden, zeker toen ik nog schulden af te lossen had, dacht ik dat ik vooral niks meer uit moest geven. Het voelde een beetje armoedig en ik moet zeggen, dat was het ook wel. Want als de bank nog 40.000 euro van je wil zien, ga je niet met een goed gevoel lekker uitgebreid uit eten. Toen de schulden weg waren, duurde het nog jaren voordat ik ging inzien dat geld uitgeven ook geld kan opleveren. 

Zeker de laatste twee jaar heb ik flink wat uitgaven gedaan die weer bij me terug kwamen. Het geld was niet weg. Ik vertel over 3 rekeningen die ik met een glimlach betaalde, omdat ik wist dat het me uiteindelijk meer geld op zou leveren.

1. Elke aflossing op mijn hypotheek


Ik heb het nooit pijnlijk gevonden om extra op mijn hypotheek af te lossen. Ik wist namelijk dat ik met iedere euro, meer dan een euro aan te betalen rente bespaarde. Wij deden onlangs een extra aflossing van zo’n 13.000 euro. Best een flinke smak geld. En wanneer we zien dat het afgeschreven is door de bank, geven mijn man en ik elkaar een high five. Dit is een betaling met terug-verdien-garantie. Waar dat met bijvoorbeeld beleggen niet altijd zeker is, weet je bij elke extra aflossing op je hypotheek, precies wat het je oplevert. Kijk dan niet alleen naar die paar euro’s die het je de maand erop scheelt in maandlasten. Maar realiseer je je dat je dat iedere maand, de rest van je leven bespaart. 

LEES OOK: Beginnen met je hypotheek aflossen: een 10-stappenplan

2. Cursussen / boeken

Een goede cursus verdien je terug. Zo volgde ik ooit een cursus over online marketing, waarvan ik zeker weet dat die zich terug heeft verdiend in verdiensten via ons bedrijf. Ik las veel boeken over financiën. Daar haalde ik informatie uit die ik nu weer gebruiken op PorteRenee.nl. Toen wij begonnen met het maken van cursussen, bijvoorbeeld onze Budget Boodschappen Cursus, was altijd het uitgangspunt: je moet het terug verdienen. Ik heb de laatste weken zoveel berichten gekregen van mensen die na een paar weken vertelden: ‘Ik heb de investering er allang uit.’ Precies zoals we wilden. Je leert in de cursus technieken om minder geld aan boodschappen uit te geven. Zodat je de rest van je leven op die kosten kunt besparen. Stel, je bent nu 30 jaar en je wordt 80. Je weet door de cursus een tientje per week te besparen. Dan is dat 26.000 euro die je in totaal terugverdient. Dat bedoel ik nou met een investering die zichzelf dubbel en dwars terug verdient. Of moet ik zeggen 440x?

3. Boekhouder/hypotheekadviseur/financieel adviseur

Ik noem er 3, maar er zijn natuurlijk nog veel meer financiële experts die hun geld hartstikke waard zijn. Ik hoor vaak dat mensen die een huis kopen, willen besparen op de adviseur. Scheelt toch weer een paar duizend euro. Ik wil dan altijd heel hard ‘NEEE’ roepen. Een goede adviseur gaat een hypotheek voor jou regelen, die betere voorwaarden heeft dan als je dat zelf zou doen. Die denkt mee over de toekomst, over hoe je de kosten laag kunt houden, over verdelingen die je misschien moet of wilt maken. Dat is nogal wat. Het kan je een hoop zorgen maar ook geld schelen. En wat dacht je van een boekhouder of accountant, zeker als ondernemer of zzp’er. Toen wij terug kwamen uit Curaçao kregen we een flinke belastingaanslag. We gingen naar Jaap (nu nog altijd onze geldman) voor een second opinion op de aangifte die onze oude boekhouder had gedaan. Met zijn kennis wist Jaap het probleem al snel te vinden. We betaalden namelijk deels dubbel belasting. Ai. Hij vroeg een paar honderd euro voor zijn werk en wist zo 11.000 euro aan te betalen belasting weg te poetsen. Hoppa! Makkelijk verdiend. Ik snap dat het niet leuk is om geld te betalen voor advies, maar dat advies helpt jou wel betere en voordeligere keuzes maken. Dus ik zou zeggen: doe het wel. Betaal er met een glimlach voor, wetende dat het je in de loop der tijd meer geld zal besparen dan je nu betaalt.

En zo zijn er nog veel meer betalingen die het helemaal waard zijn. Durf vooral te investeren in jezelf, in je kennis, in je werk en in toekomst. Niet al het geld dat je uitgeeft, is weg.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.