Wat ik verdien en waarom iedereen daar open over zou moeten zijn

Als er één ding is wat je niet vertelt, dan is het wat je verdient. Je salaris is nog net een iets groter geheim dan je pincode. Ik zeg: onzin. Door er open over te zijn, staan we alleen maar sterker. Dus begin ik zelf maar: wat heb ik deze maand verdiend?

Oke, met de billen bloot, noemen ze dit. Als ik vind dat iedereen elkaar vooral moet vertellen wat hij of zij verdient, dan moet ik zelf voorop lopen. Dan moet ik daar niet zo flauw over doen. En ik ga het je allemaal vertellen. Eerst wil ik uitleggen waarom ik vind dat we niet zo geheimzinnig over ons inkomen moeten doen. Heb jij wel eens salarisonderhandelingen gehad? In veel gevallen is de CAO daarin leidend. Maar als die er in jouw branche niet is? Waarom baseer je je dan op wanneer je toekomstige werkgever vraagt: wat is je salarisindicatie? Geen idee, toch? Veel mensen gaan Googelen. Lijkt mij persoonlijk niet zo betrouwbaar, maar ja, bij gebrek aan informatie moet je toch wat. Waarom niet gewoon vragen wat iemand anders in een soortgelijke functie verdient? Dat durven we niet. Vinden we te privé. Het zou je anders wel een veel betere onderhandelingspositie geven. Je weet namelijk wat realistisch is.

Lees ook: Creëer meerdere stromen van inkomen

Veel mensen zijn er niet alleen niet eerlijk over, ze liegen zelfs. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders oneerlijk is over zijn of haar verdiensten, tegenover familie en vrienden. Jammer. Zo maken we elkaar gek. Zo hitsen we elkaar op. We linken een hoog salaris aan succesvol zijn. Dus verzwijgen we het als de baas maar geen salarisverhoging geeft. Nee, want dan ben je een loser. Beter praat je daarover met collega’s. Zodat je samen op kunt trekken om die baas eens even aan zijn jasje te trekken. Ja, toch? Samen sta je sterk en dat geldt zeker in dit soort gevallen. En je voorkomt zo ook dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen en daar geen weet van hebben. Want daar zijn we anno 2018 wel een beetje klaar mee, lijkt me.

Nog zoiets. Bijna 40% van de sollicitanten liegt over huidige salaris. Het stond in de Volkskrant.Waarom ze dat doen, lijkt me logisch. Ze willen op die manier een hoger salaris afdwingen in salarisonderhandelingen. Maar als iedereen liegt, en werkgevers dat onderhand ook wel weten, wat is het antwoord dat we geven dan nog waard? Waarom vraagt een nieuwe baas überhaupt naar je oude salaris? Dat doet er toch niet toe? Het gaat toch om wat je in je nieuwe functie wenst te gaan verdienen. En om wat je nieuwe werkgever vindt dat je waard bent, op basis van je talenten en je ervaring?

Oke, genoeg onderzoekjes en meningen. Tijd om dan zelf maar eens voorop te gaan. Wat verdien ik zelf? Omdat ik als zzp’er werk, loopt dat nogal uiteen. Laat ik gewoon afgelopen maand eens nemen. Mijn werkzaamheden worden achteraf uitbetaald, meestal met een betalingstermijn van 30 dagen. Al zijn er ook opdrachtgevers die, helaas, wat minder netjes met die 30-dagen regel omgaan. Ik vertel hier wat ik deze maand om heb gezet. Dus ter waarde van hoeveel geld ik werk heb verzet. Dat betekent niet dat dat allemaal op mijn rekening gestort is, al. Dat komt in de loop van volgende maand dus binnen.

We beginnen met mijn werk als freelance journalist. Dat is mijn ‘normale’ baan, naast het volschrijven van deze site. Zo schreef ik een grote geldspecial voor een weekblad, een aantal commerciële teksten voor een website en een verhaal over een vrouw die haar man in een burn-out weg zag zakken. Bij elkaar goed voor 5990 euro. Dat is met de BTW er al af. Dat lijkt een hoop, maar wacht. Daar moet ik nog inkomstenbelasting over betalen. Dus zeg, daar blijft 3900 euro netto van over. Dan heb ik ook nog geen pensioen opgebouwd en ben ik niet verzekerd voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Als ik ziek word, krijg ik ook niet doorbetaald. Daar kies ik allemaal zelf voor, maar het geeft een beetje duiding aan het bedrag. Daarnaast verdiende ik met deze site nog 387 euro netto. PorteRenee is een geweldige hobby, die veel tijd kost. Het is fijn dat ik er iets mee verdien, al hoef ik daar niet van te leven. Daarnaast krijgen we iedere maand een terugbetaling van 170 euro, op een lening die we een kennis ooit gaven. Bij elkaar opgeteld is dat dus: 4457 euro.

Nu zal iedereen iets vinden van bovenstaande. Aan meningen nooit tekort. En eigenlijk is dat alleen maar goed. Laten we vooral praten over ons inkomen. Wat is hoog, wat is laag. Waarom? Wat zouden we willen? Wat is reëel? Geld is niet vies. Geld stinkt ook niet. Het is belangrijk in ons leven, dat kun je moeilijk ontkennen. Ooit spraken we ook niet over seks. Dat deed je gewoon niet. Dat is ook veranderd. Mijn vriendinnen raken er niet over uitgepraat. Laten we die verandering ook inzetten wanneer het over geld gaat. Want je salaris is nooit iets om je voor te schamen.

Lees ook: Wie ik wel niet denk dat ik ben

Share

25 Comments

 1. Daantje Reply

  Ik ben niet open over mijn salaris. Waarom niet? Omdat ik geen behoefte heb aan bemoeienis op dat gebied. Als ik vertel wat wij verdienen dan zijn er altijd wel mensen die vinden dat wij meer moeten sparen. Of dat we niet hoeven te besparen. Dat we maar gewoon geld moeten uitgeven aan de dingen die zij belangrijk vinden. Daar heb ik helemaal geen zin in ????

 2. Janine @ simpelrijkleven.nl Reply

  Tof inkijkje Renee! Een beetje openheid kan mijn inziens inderdaad geen kwaad! En ook leuk dat je de inkomsten van je site laat zien, al weegt dat natuurlijk (nog nog ;)) niet op tegen alle tijd die in het bloggen zit.

 3. Jeanine Reply

  Fijn dat je hier zo open over bent! Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben sinds kort ook ZZP-er en verdien in ieder geval meer dan ik met 20 uur werken in het ziekenhuis verdiende. (1300 euro p/m)

 4. Cynthia Reply

  Heerlijk, die openhartigheid. Netto € 1.834 per maand. Prima in mijn eentje. Binnenkort jammer genoeg WW. Dan maakt 70% me wel een beetje zenuwachtig.

 5. Ano Reply

  Mooi inkomen, hier komt het inkomen van je man nog bij?

  Ik verdien 1870 netto (voor 28 uur per week) Reiskosten voor eigen rekening en geen pensioenopbouw. Geen verschil tussen mannen en vrouwen bij ons. M’n inkomen is aan de magere kant, maar er staan vele zaken tegenover: leuk werk, flexibiliteit, invloed op de koers.
  Man verdient 2650 netto (incl reiskosten en mager pensioen). Mn ontbreken van pensioenopbouw naar de toekomst toe en het magere pensioen vind ik wel een dingetje, sinds een aantal jaren storten we geld in indexbeleggen. Gelukkig al flink afgelost op hypotheek en bijgestort waardoor we over 8 jaar spaarhypotheek kwijt zijn en er nog een kleine aflossingvrije hypotheek resteert. Daarnaast zonnepanelen op het dak, beide scheelt in de woonlasten als we met pensioen gaan.

  1. Renee Post author Reply

   Goed voor elkaar, Ano. Ja, het inkomen van mijn man komt daar nog bij. Hij is ook zzp’er.

   1. Ano Reply

    Ik ben niet ontevreden en binnen onze mogelijkheden doen we het goed. Maar ben wel lichtelijk jaloers op de bedragen die hier voorbij komen.

  2. dertigermetkids Reply

   mager?? dat verdien ik met meer dan fulltime werken… ?
   is dus maar net wat je gewend bent :p

   verder herkenbaar ook zzper, dus bouw idd niets op. daarom zo blij dat we nu een koophuis hebben sinds 2 jaar zo bouwen we tenminste nog iets aan vermogen op en over 28 jaar minder maandlasten

 6. Wendy Reply

  Hier ongeveer €1700 per maand voor 24 uur per week werken. Ik vind dat zelf netjes.
  Ik merk om mij heen ook dat mensen niet eerlijk durven te vertellen wat ze verdienen en ik begrijp dat niet zo goed. Waarom dat mysterie? Het is gewoon een feitelijke weergave van hetgeen je betaald krijgt (mss ‘verdien’ je wel meer maar krijg je dat niet betaald, snap je?). Wat je er dan vervolgens mee doet is ieders eigen verantwoordelijkheid, maar dat is maar mijn bescheiden mening.

 7. Sissi Reply

  Wat stoer dat je deze inkijk geeft, Renée.
  Het is inderdaad wel waar dat je een ZZP’er niet kunt vergelijken met loondienst. Op mijn salaris wordt o.a. pensioenpremie ingehouden. Dit is zo’n 300 euro per maand. Maar de regeling is zo dat de werknemer bij ons 30% betaalt, dus de werkgever legt voor mij ook nog 700 euro in. Dit zijn weliswaar bruto bedragen, maar tikt ook behoorlijk aan. En doorbetaling bij ziekte is ook een grote kostenpost van mijn werkgever. Helaas maak ik daar nu gebruik van, en ik ben me heel bewust wat fijn het is om bij zo’n goede werkgever te werken. Als ZZP’er is het dus van zeer groot belang om een forse buffer aan te leggen. Hoe denk jij trouwens over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers, Renée?

  1. Renee Post author Reply

   Dank voor je reactie, Sisi. Ben geen voorstander van verplichte AOV. Je wordt ondernemer om vrij te zijn van dat soort betutteling. Genoeg werknemers hebben die verzekering niet nodig omdat ze dat risico op eigen wijze afdekken.

   1. Anne J Reply

    Dit antwoord begrijp ik niet, op welke manier dekken werknemers dat risico op eigen wijze af? Toch niet door te leunen op het inkomen van een partner? Want dat kan ook een keer misgaan. Mijn inziens is het risico op arbeidsongeschiktheid bij uitstek iets dat je collectief zou moeten regelken, omdat dat de enige manier is om de cverzekring betaalbaar te houden.

    In principe moet je alleen risico’s verzekeren die je niet zelf kan dragen (afbranden van je huis, ziektekosten) en arbeidsongeschiktheid is precies zo’n risico. De kans dat je door ziekte nooit meer kan werken is klein, maar de financiele gevolgen zijn enorm. Je zou maar MS/ME/ALS/kanker of een andere langdurige ernstige ziekte krijgen. Dan wil je toch dat het financieel goed geregeld is?

    1. Sissi Reply

     Dat is precies mijn idee. Je denkt dat ziek zijn je niet overkomt tot je in het ziekenhuis ligt….. dan is een vangnet erg fijn

 8. bas Reply

  Maart is normaal een fijne maand hier aangezien de jaarlijkse bonus dan uitbetaald wordt, ik schat zo’n 6.700 netto totaal, wordt volgende week overgemaakt.

 9. FireMe Reply

  Hier ook ZZP-er. Afgelopen maand 9800 ex btw omgezet. Het klinkt allemaal leuk maar uiteindelijk hou je er amper de helft van over door pensioensparen, AOV en inkomstenbelasting.

   1. FireMe Reply

    Geen idee op wie ik nu reageer, maar ik werk als webdeveloper; ontwikkel oplossingen voor verschillende branches. Bijv webshops, portals, etc

 10. dertigermetkids Reply

  maart is mn beste maand ooit 😉 maar als gastouder verdien ik niet superveel dus dat is voor bijna 200 uur werken 2000 euro bruto.. stuk minder dan de bedragen die ik hier tegen kom, maar zelf erg blij mee 😉

 11. Janneke Reply

  Gemiddeld verdien ik €2100,-netto per maand voor 36uur en ga dit jaarnog 1 schaal omhoog en dan zit ik aan mijn max. Ik ontvang jaarlijks een vakantietoeslag van 8,33% en 13de maand. Ik werk in een ziekenhuis en heb te maken met nachtdiensten.. Het is een hele verantwoordelijke en hectische baan waarbij levens op het spel staan en blijkbaar is dat maar zoveel waard.

 12. Joris Reply

  Hoe is een terugbetaling van een verstrekte lening te zien als ‘verdienen’…? Als er een rente berekend wordt, is dat deel onder verdienen te scharen, de aflossing an sich niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *