appartement verhuren

Willemijn leeft van de opbrengst van haar huurappartementen

Willemijn (39) hoeft niet meer te werken. Zij en haar man verdienen genoeg met de verhuur van hun drie appartementen. Hoe dan? Dat vertelt ze op PorteRenee.

Als je al wat langer meeleest, weet je dat ik dit ook wil. Genoeg sparen om een appartement te kopen voor de verhuur. Als zijnde een soort passief inkomen. Al weet ik ook wel dat het onderhouden en verhuren van zo’n pandje tijd en geld kost, hoor. Toen Willemijn op de site reageerde en vertelde dat ze niet meer hoef te werken, omdat hun verhuurpandjes genoeg opbrengen, dacht ik: daar wil ik meer van weten. Dus vroegen we bij PorteRenee Willemijn het hemd van het lijf. Voor jullie als lezers en ja, ook een beetje voor mezelf 🙂

Share

16 Comments

 1. Kaspar Reply

  Wat heerlijk!! Wel ook veel mazzel gehad rondom de crisis (waar ik dan net veel pech gehad heb…). Maar uiteindelijk toch maar mooi bij mekaar gespaard allemaal, die appartementen. Respect!

  Ikzelf zie een vaste woning kopen en verhuren (nog) niet echt zitten… Naast dat ik uiteraard nog niet eens het geld rond heb voor een eigen huis, maar dat terzijde! Maar als ik het financieel ooit voor mekaar mocht krijgen wil ik wel heel erg graag een vakantiehuisje kopen. In Nederland of in het buitenland, ergens in een leuk plaatsje of op een vakantiepark waar alles voor je geregeld wordt? Geen idee nog. Maar het lijkt me heerlijk. Geld verdienen aan een leuk stekje waar je af en toe ook zelf lekker op vakantie kunt. Ik blijf nog even verder dromen!

 2. Nathalie Reply

  Wat ik me wel afvraag is of Willemijn nou weleens het nieuws leest en zich dan schuldig voelt. Omdat de mensen aan wie zij het verhuurt zich groen en geel betalen.

  Ik snap dat porterenee aan iedereen een podium wil bieden, maar dit lijkt me geen verantwoorde manier van investeren, in die zin dat het ongelijkheid en krapte in de hand werkt.

  1. Kaspar Reply

   Nathalie, Dat is alleen waar als ze woeker prijzen vraagt voor de pandjes… Daar ga ik niet vanuit. De echte ‘huisjesmelkers’ (hoge huur voor slecht onderhouden pandjes zonder enige service) blijven liever in de duisternis staan en gaan niet hun verhaal op een site als Porterenee doen… Als ze daarentegen nette huurprijzen vraagt voor prima woningen dan helpt ze juist mensen aan een betaalbare woning. Mensen die wellicht niet kunnen kopen en blij zijn dat ze nu een mooi huur appartement hebben.

   Enige waar ik wel enige vraagtekens bij zet is dat het voor veel mensen extra lastig wordt om de kopersmarkt te betreden wanneer ze moeten concureren met vastgoed investeerders. Maar dan zijn het toch vooral de grote jongens die het probleem vormen. De veelal buitenlandse investeringsmaatschapijen die huizen in grote aantallen opkopen en duur verhuren of verkopen. Dan is iemand als Willemijn met een paar appartementen slechts een kleinigheidje.

  2. Fred Reply

   Ik ben in dezelfde situatie gestart als jij. Namelijk op de basisschool. Als het goed is, hebben we daar allebei ons best gedaan.

   Ik belandde hierna op de HAVO en kon na een afgeronde HBO-propedeuse doorstromen naar de universiteit. Studeerde af, kreeg een partner, vond werk (geen dik salaris) en kocht een huis. Loste de hypotheek in 5 jaar tijd af na het lezen van het boek van Gerhard Hormann. En ging vervolgens onze overwaarde benutten door het aankopen en verhuren van appartementen. En gedraag me hierbij als een fatsoenlijk verhuurder.

   Het is een utopie dat er gelijkheid kan bestaan in een samenleving. Het gaat over kansen zien en grijpen. Als je dit niet doet, prima, maar dit vormt geen aanleiding om mensen die wel deze kansen grijpen, zwart te maken in de zin dat ze onverantwoord bezig zouden zijn door huizen te verhuren.

 3. juul Reply

  Kaspar , ik heb een vakantiehuisje en verhuur het regelmatig. Zoo leuk! Zelf gaan we er ook geregeld heen. Tot nu toe vind ik het een goede investering.

 4. Fred Reply

  Leuk verhaal!

  Wij hebben het precies zo aangepakt, nu met 5 appartementen en een eigen huis in Utrecht. Ik probeer pand 6 erbij te kopen nu, maar de prijzen op leuke plekken zijn zó hard opgelopen, dat het rendement hard terugloopt.

  Zo lang de rente laag blijft, zal vastgoed in grote steden rustig blijven doorstijgen. Mede ingegeven door de belangstelling van investeerders.

  PS Renee, heb je ook de vraag gesteld hoeveel huurinkomsten Willemijn per maand opstrijkt? Of wilde ze deze info voor zichzelf houden?

 5. Lele Reply

  Tsja, in de goede tijd een appartement in Amsterdam kopen, dan is het inderdaad niet zo moeilijk. In de huidige tijd is rendement maken niet zo vanzelfsprekend. Ik zou daarom nooit een lening aan gaan puur voor de verhuur. Ik los mijn hypotheek daarentegen versneld af. Ik hoop in 2026 ongeveer klaar te zijn en dan wil ik mijn appartement ook verhuren. Veel minder risicovol, maar ik moet wel iets meer geduld hebben.

  Waar ik wel benieuwd naar ben is of ze deze huizen tijdelijk verhuren of voor onbepaalde tijd. Er komt een moment dat je het verhuren zat bent en wil gaan cashen als de huizenmarkt gunstig is. Als je dan huurders hebt die niet van plan zijn om (ooit) weg te gaan, dan is dat wel een dingetje.

  Verder eens met Kaspar. Er wordt inderdaad vaak negatief gedaan over verhuren en je word al snel als huisjesmelker weggezet als je zulke plannen hebt, terwijl er ook genoeg goede verhuurders zijn. Ik zou zelf heel wat investeren aan onderhoud/isolatie van de woning voordat ik hem in de verhuur gooi (zou ook moeten als ik in de vrije sector wil). Ik vind ook wel dat de regels (of eerder het gebrek eraan) omtrent de vrije sector wat zijn doorgeslagen met de onbeperkte huurstijgingen. Als ik eenmaal een goede huurder heb gevonden, is me dat heel veel waard en dan zal ik hem niet wegjagen met exorbitante verhogingen.

  Zelf zie ik het ook zo; Als ik straks kan leven van mijn investeringen en verhuurinkomsten en niet meer (of minder) hoef te werken dan stel ik mijn baan weer beschikbaar aan iemand anders en draag op die manier weer bij aan de maatschappij.

 6. Fred Reply

  @Renee,

  Deze opmerking blijft bij mij hangen:

  “Als je al wat langer meeleest, weet je dat ik dit ook wil. Genoeg sparen om een appartement te kopen voor de verhuur.”

  Je had het geld nu in handen om deze stap daadwerkelijk te zetten! Maar je koos er toch voor om af te lossen op de eigen woning hypotheek met een rente van 2%. Voor mij blijft dit een beslissing waar je gruwelijk veel geld mee hebt misgelopen.

 7. maarten Reply

  Volgens mij kan je ook gewoon in aandelen; 7% met huur is wel te overtreffen, en dan heb je geen gedonder met huur en het management ervan.

 8. Peter Lammers Reply

  Je kan vastgoed ook financieren hoor. Ik heb een appartment van 130.000 gekocht en m’n huur is een stuk hoger dan de hypotheek en de vve kosten bij elkaar. De extra inkomsten beleg ik dan weer in fondsen met een gemiddeld rentement van 8%. Eindstand is dat ik binnen een jaar of 10 het pand heb afgelost en een mooie cashcow heb voor het leven die mij ook nog eens een belastingvrij salaris betaald dat beschermd is tegen inflatie (indexering). En het vastgoed stijgt op lange termijn natuurlijk ook in waarde. En dat allemaal voor 0 euro en zeer minimale investering aan tijd. Heb een paar middagen geschilderd, toen was ik het zat. M’n huurder deed het plafond schilderen :-).

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ha Peter, leuke reactie. Ik vraag me wel af: waar koop je nog een appartement voor 130.000? Hier in de Randstad iig niet 😉

   1. Peter Lammers Reply

    De prijzen stijgen nu wat harder,maar voor 130.000 zijn er echt nog wel appartementen te koop hoor. En ja, ook in de randstad;-) maar ook voor 140.000 kan je een goed rendement halen hoor. Randstad hoef je niet persee te kopen, kan ook daar buiten;-) Zolang het maar een groei gebied is is het prima. Voorbeeld: Groningen is een krimpgebied, maar Groningenstad is een groeigebied (en alles daar 15 km omheen). Randstad woon ik ook, maar zou ik nooit kopen. Daar betaal je zowat het dubbele voor dezelfde huurinkomsten. En het hoofddoel is niet de waardesteiging, maar de cashflow ten opzichte van de hypotheeklasten. Mijn appartement is iets meer dan een uur rijden, maar al was het 2 uur (alles in nederland is vanaf de randstad binnen 2 uur te bereiken). Dat is goed te doen, ik kom er zowat nooit. Gemiddeld verhuizen mensen ongeveer om de 2 tot 3 jaar uit zo’n appartment met 2 slaapkamers. De doelgroep is ook zeer zeer zeer groot, en groeiende. En de krapte is ook zeer groot. Dit maakt dat je een hele goede selectieve screening kan (laten) doen. De komende 20 jaar is er nog ruim voldoende behoefte. Maar tegen die tijd heb ik het al afgelost.

 9. Peter Lammers Reply

  Correctie, ik koop wel degenlijk in de Randstad, maar niet in Amsterdam Haarlem, Haarlemmermeer ed.

 10. Peter Lammers Reply

  Ik zie vaak ook mensen die willen sparen tot ze een appartement van bijvoorbeeld 140.000 kunnen kopen, maar ik vind dat zonde van het geld. Stel je voor persoon A koopt een appartment en betaald het en persoon B financiert het 100%. Tegen de tijd dat persoon A het geld met pijn en moeite bij elkaar gespaard heeft, heeft persoon B het al afgelost. En dat is mooi wel een vershil van 140.000 euro aan eigen geld. Met 40.000 aan eigen geld (uit bijvoorbeeld overwaarde) kan je vaak al een appartement kopen. Als je dan wacht tot je 100.000 erbij hebt gespaard dan zijn de prijzen misschien al verdubbeld. Maar ik snap het wel, geen schulden willen maken is ook een cultuur ding.

  1. Kaspar Reply

   Geen schulden willen maken is zeer zeker weten een cultuur ding. Nederland is een spaar land en, behalve hypotheek, zien we doorgaans schulden als een teken van (financiële) zwakte…. Dat gezegd hebbende: het aangaan van schulden om geld te kunnen verdienen heeft wel twee kanten:

   Enerzijds: als je middels een schuld meer geld kunt verdienen (waarmee die schuld weer afgelost kan worden plus meer) in minder tijd dan dat je het eerst bij elkaar spaart, kan dat absoluut een verstandige keuze zijn! Je kunt er, als je slim investeert én een beetje mazzel hebt, goed mee verdienen.
   Anderzijds is er een keerzijde. Bij iedere investering kun je ook pech hebben. Hoe verstandig je het ook doet, hoeveel uitzoekwerk je ook gedaan hebt… Gratis geld bestaat niet. Rendement kent ook altijd risico’s. En dat kan van alles zijn. Je huurhuis blijkt toch niet zo gewild in de markt (vandaag de dag kleine kans: maar je weet het nooit!), de huurder blijkt een wanbetaler die na uitzetting het huis half gesloopt blijkt te hebben, er ontstaat een brand in je vastgoed (als het goed is keert de verzekering de onkosten wel uit, maar je hebt er voorlopig geen inkomsten meer uit terwijl de schuld blijft staan!) of op persoonlijk vlak verandert er iets (scheiding, overlijden, etc). Maar ook kan de economie instorten waardoor het appartement ineens fors minder waard wordt, of….
   Hoe dan ook: je loopt een risico. Bij eigen geld dat geïnvesteerd is, is het dan zuur dat dat geld (gedeeltelijk) weg is. Maar je likt de wonden en gaat verder. Daarentegen als je na een dergelijk doemscenario nog met een grote schuld zit is het een stuk vervelender. Want die moet wél afbetaald worden… terwijl je niets meer (extra) verdient. Dat zijn scenario’s waar je er mogelijk financieel de rest van je leven niet meer bovenop komt! Bij een slimme investering waar je de dingen goed regelt is de kans dat het zo mis gaat misschien niet heel groot. Maar veel mensen willen dat risico toch niet lopen… Want risico = faalkans x gevolgen. En ook al is die kans klein, de gevolgen kunnen immens zijn waardoor betreffend rekensommetje voor sommigen toch negatief uitpakt.

   Zo heb ik bijvoorbeeld 5 jaar geleden gekozen om geen schuld aan te gaan om een huis te kopen (bovenop de hypotheek dus). Nu vijf jaar later heb ik nog steeds een goede baan en ben ik redelijk gezond etc. Dus achteraf bezien zou je kunnen zeggen dat het financieel slimmer geweest was toch te kopen en daarvoor een flinke schuld aan te gaan. Maar ja: was ik in die vijf jaren ergens ziek geworden of mijn baan kwijt geraakt oid, dan had ik financieel echt een gigantisch probleem gehad. Dat risico was het mij absoluut niet waard. En ik sta daarom nog steeds achter de keuze die ik gemaakt heb! Sterker nog: inmiddels zou ik met slechts een relatief kleine schuld een huis kunnen kopen, maar ik kies er voor om nu ook dat laatste jaartje gewoon nog even door te sparen en straks schuldenvrij (muv hypotheek) een eigen huisje te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *