WOZ-waarde binnen? Check zeker even dit

Een nieuwe WOZ-beschikking valt binnenkort op de deurmat van je koophuis. Dat betekent belasting betalen, maar het heeft ook invloed op andere zaken. We praten je bij over gevolgen en hoe je eventueel bezwaar maakt.

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Het betekent dat de marktwaarde van je woning wordt geschat. En op basis van die waarde wordt berekend hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je moet betalen.

Behalve die rekening betalen, kun je nog meer met je WOZ-waarde doen. Ik zet wat zaken op een rij die je zeker even moet checken wanneer je WOZ-beschikking op de (digitale) deurmat valt. Voor iedereen die denkt: huh? Ik heb wel een koophuis maar (nog) niks ontvangen. Check even mijnoverheid.nl. Het kan ook goed dat je ‘m daar vindt.

Hypotheekrente omlaag?

Met een verhoogde WOZ-waarde kun je recht hebben op een lagere hypotheekrente. Ik zal uitleggen hoe dat werkt. Vooropgesteld: dit verhaal gaat alleen op wanneer je een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hebt.

woz-waarde

Je hypotheekrente wordt mede bepaald op basis van hoeveel risico de bank loopt bij het uitlenen van dat geld aan jou. Als jij 100% van de waarde van je huis aan hypotheek hebt, dan loopt de bank relatief veel risico. Als jij je rekeningen niet meer betaalt en ze moeten het huis op een veiling verkopen, is de kans groot dat zij niet al hun geld terug krijgen. Als de waarde van je huis stijgt, dan kan het zomaar dat je met hetzelfde hypotheekbedrag, percentueel wel minder leent. Als jouw huis nu € 400.000 waard is en niet langer € 300.000, heb jij met een hypotheek van drie ton niet meer 100% hypotheek maar nog maar 75%. De bank loopt minder risico en dus heb je recht op een lagere rente.

Elke bank werkt met eigen percentages en regels. Check dat dus even bij jouw hypotheekverstrekker. In dit geval kan een hogere WOZ-waarde dus juist voordelig zijn. Let op: de waarde voor de WOZ-beschikking wordt bepaald aan de hand van cijfers van 1 januari het jaar ervoor. De toename of daling van de huizenprijzen sindsdien zie je pas volgend jaar terug in de WOZ-waarde. Nu zal dit dus betekenen dat de WOZ-waarde lager ligt dan de werkelijke, actuele marktwaarde, omdat de huizenprijzen nog verder door zijn gestegen. Om deze reden kun je ook een taxatie laten doen als je je hypotheekrente naar beneden wilt hebben. Dat kost je een paar honderd euro, maar zal waarschijnlijk wel een hogere waarde opleveren.


Er zijn ook redenen waarop een hogere WOZ-waarde niet voordelig is. Bijvoorbeeld deze twee:

1. Meer erfbelasting betalen?

Ook wanneer je een huis erft, of nalaat, is de WOZ-waarde belangrijk. Op basis van de WOZ-waarde wordt namelijk bepaald hoeveel belasting er betaald moet worden. Elke € 10.000 die de WOZ-waarde omhoog gaat, betekent tussen de € 500 en € 4000 meer erfbelasting.

2. Je eigenwoningforfait stijgt mee

Ooit van je eigenwoningforfait gehoord? Als je een koophuis hebt, heb je ook zo’n forfait. Dit is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld door de belastingdienst en waar je dus weer belasting over betaalt. Het gaat om nog geen 1%, maar toch kan dit een flink bedrag zijn. Des te hoger je WOZ-waarde is, des te meer belasting je dus op deze manier betaalt. 

Bezwaar maken

Heb je weinig of geen voordeel in je hypotheek met die hogere WOZ-waarde? Dan kun je proberen bezwaar te maken. In februari en maart bieden allerlei partijen zich aan om dat tegen betaling voor je te doen. Zonde om daarvoor te betalen, want dat kan je prima zelf. Ik deed het al twee keer met succes. Hoera!

LEES OOK: Koophuis? Zó kunnen je woonlasten flink naar beneden

In de brief die je krijgt over je WOZ-waarde staat precies uitgelegd hoe je bezwaar kunt maken. Het enige dat je hoeft te doen is op papier zetten waarom jij vindt dat de WOZ-waarde niet past bij jouw huis. Daar moet je wel duidelijke argumenten voor hebben. Kijk eens naar verkoopprijzen in jouw de buurt voor ongeveer gelijke huizen. Ook de slechte staat van je huis of appartement kan een argument zijn om de prijs naar beneden te brengen. Schrijf een nette brief met duidelijke argumenten en stuur deze op. Binnen een paar weken moet je reactie krijgen met een go of no go. Als je denkt goede argumenten te hebben, zou ik het altijd proberen. Het kan je – afhankelijk van je situatie – tientjes tot honderden euro aan belasting schelen. Die geven we toch liever aan iets anders uit, toch?

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: