bedrijf beginnen, geld, spaargeld, investering, bedrijf starten, zzp'er, eigen bedrijf, ondernemen, ondernemer, freelancer, investeren, investering

Zo begon ik een eigen bedrijf met 7 euro investering

Een eigen bedrijf hebben heeft één groot voordeel: de vrijheid om je eigen tijd in te delen. Lekker op woensdagmiddag met je kids het bos in. Of op maandagochtend naar het zwembad. Ik geniet daar zó van. Ik leg uit hoe ik met een investering van 7 euro een eigen bedrijf opzette waar ik nu mijn hele gezin van kan onderhouden.

Er was een leven voordat ik PorteRenee.nl runde. Het lijkt inmiddels wel een vorig leven. Van mijn 21e tot mijn 32e werkte ik als freelance journalist. Ik schreef artikelen voor kranten en tijdschriften. Uurtje factuurtje, noemde ik dat. Na een tijdje had ik zo’n goed netwerk opgebouwd dat ik nooit meer hoefde te bedelen om werk. Natuurlijk waren er in het begin weken waarin het zweet in mijn handen stond, omdat ik die handen amper kon laten wapperen. Geen werk. Of in ieder geval niet genoeg. Maar ik hield vol, werd beter, kende meer mensen en na een paar jaar was dat over. Ik moet zeggen: het was luxe, hoor. Ik verdiende goed, gemiddeld zo’n 5.000 á 6.000 euro per maand zonder ooit achter een klus aan te hoeven. Let wel: daar moesten belastingen en allerlei kosten nog vanaf. Maar toch. Niet slecht voor in mijn pyjama vanuit huis werken.

Het gaf me superveel vrijheid. Op woensdag ging ik lekker met mijn lege boodschappentassen over de markt. Ik vulde ze met al het lekkers dat ik tegenkwam. Om me heen zag ik bijna alleen maar bejaarden en moeders van kleine kinderen. De rest van de wereld werkte. Toen iemand me eens vroeg: ‘Wat wil je werktechnisch bereiken?’ was ik sort of verbaasd. Ik wilde dit gewoon altijd blijven doen. Mét dat goede salaris én die vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Maar het ging de laatste jaren minder goed in bladenland. Advertentieinkomsten liepen terug, abonnees zegden op. Lang leve het internet, zei de consument. En can you blame them? Ik verdiende nog altijd een dik belegde boterham met het schrijven van artikelen, maar het begon te kriebelen. Werd het niet voor iets anders? Iets waarvan ik zelf de toekomst bepaalde. Iets écht van mezelf. Een eigen bedrijf! Mijn man fronste bij die opmerking: ‘Je hébt toch al een eigen bedrijf?’ Zo voelde het niet echt. Een opdrachtgever zei wat ik moest doen en na inleveren stuurde ik een factuurtje.

PorteRenee vind je nu ook op Youtube. Abonneer en mis geen video meer!

Ik wilde verkopen. Ik wilde iets aan de man brengen. Ik schreef in die tijd al steeds meer stukken over geld en merkte dat daar vraag naar was. Een verhaal over geld op een toegankelijke, leuke en vrolijke manier. Een uitgever die ik erover sprak, had er wel oren naar. ‘Probeer het eerst eens online,’ zei hij. Dan kon er daarna altijd bijvoorbeeld nog een boek komen. Zo werd PorteRenee.nl geboren. Mijn man bedacht de naam en claimde de domeinnaam voor me. Die kostte, hou je vast, 7 euro per jaar. Nog steeds, trouwens. Hilarisch, toch? We knutselden samen een WordPress-site in elkaar en leerden door veel Youtube-tutorials te kijken. Want echt: ik wist minder van online en alles wat daarbij komt kijken, dan de meeste van jullie. Maar ik leerde het mezelf of ik vroeg om hulp. Gewoon omdat ik me vast gebeten had in dit plan.

De enige investering die ik verder deed was: Een nieuwe muis

That’s it. Ik had geen kantoor. Mijn zolderkamer voldeed prima, al was het er best koud door gebrek aan een verwarming. Verder had ik niets nodig. Ja, wat boeken ter inspiratie en voor informatie. Lang leve de bibliotheek waar ik toch al lid van was. Ik ging daar ook wel eens werken – laptopje mee – wanneer de kinderen naar school waren en ik niet wilde worden afgeleid door de uitpuilende wasmand. Prima plek. En ja, ook helemaal gratis.

Verdere kosten:

  • KvK-inschrijving (had ik al en kost éénmalig 50 euro)
  • Boekhouder (had ik al en betaalde ik sowieso al. Hoi Jaap! Zwaai, zwaai. Hij kost, zeg 500 euro per jaar met alles erop en eraan, maar je kunt zeker in het begin je administratie ook zelf doen.)
  • Laptop (had ik al. De mijne kostte 250 euro. Lang leve de Chrome Book!)

Rond Kerst 2017 schreef ik mijn eerste stukjes over geld. Ik durf niet eens meer te linken naar het eerste stukje (al kun je ze gewoon op mijn site terugvinden, hoor) zo slecht vind ik ze nu. Maar het deed iets. Ik zag in Google Analytics (daarmee kun je o.a. zien hoeveel mensen je site bezoeken) dat er mensen meelazen. Zo gaaf! Wat een kick. Ik ontdekte hoe Facebook werkt, hoe Pinterest werkt. Welke tijden het beste zijn om te posten, welke onderwerpen werkten en welke niet. In mijn eerste maand wisten 21.000 mensen mijn site te vinden. Nu denk ik: stelt niks voor. Maar voor een eerste maand: wow! Dat is een halve Amsterdam Arena vol. De maand erop waren het er 30.000. En zo groeide mijn eigen bedrijf door.

Mijn tijd was de enige investering die ik hoefde te doen. Dat betekende wel dat ik minder aan betaalde opdrachten kon werken en mijn inkomen liep dus terug. Gelukkig zijn onze vaste lasten laag en konden we die blijven betalen. We hoefden ons spaargeld niet aan te raken. Dat gebeurde pas toen ik een uitgever vond voor mijn boek ‘Duur Huis Nooit Thuis’. Twee maanden lang schreef ik eraan en dus kwam er amper geld binnen. Ik investeerde door een deel van mijn spaarcenten te gebruiken om de rekeningen te betalen. Verder: 0 euro investering.

Marketing kostte me niks.

Ik heb nooit geadverteerd. Ik wilde mijn bereik vergroten door goede content te maken. Ik merkte dat dat ook werkte. Dat mensen vanzelf tegen elkaar zeiden: ‘Ga eens op die site kijken.’ En dat de mensen die ik zo vond, de site ook bleven volgen. In mijn tweede maand kreeg ik mijn eerste mails binnen van mensen die commercieel wilden samen werken. Veelal zei ik nee, omdat ik het niet vond passen bij PorteRenee.nl. Leningen verkopen op mijn site? No, thank you! Soms zei ik ja. Dat bracht geld in het laatje, net als de advertenties op mijn site. Ik ging ook zelf de boer op. Via Linkedin benaderde ik marketing-mensen van merken waar ik mee wilde samenwerken. En verdomd: in de meeste gevallen lukte dat nog ook! Inmiddels schrijf ik ook content voor andere online kanalen, vaak van bedrijven in de financiële sector. Soms krijg ik hulp van een aantal freelancers die me helpen wanneer het even teveel wordt. Superluxe!

Wat ik nu verdien?

Wat wisselt nogal. Ik ben zo ongeveer gestopt met schrijven voor tijdschriften (Spannend!) en hou me nu alleen nog maar bezig met content over geld. Video’s, teksten, meedenken met bedrijven. Ik verdien nu gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 bruto per maand. Daar gaat belasting nog vanaf, net als investeringen in mijn eigen bedrijf. Ook heb ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioenvoorziening, wat je in loondienst natuurlijk wel hebt.  Ik ben tevreden. Het is genoeg om alle rekeningen te betalen. Mijn man verdient ook een salaris en zijn geld gaat grotendeels naar de spaarrekening. Ik had nooit gedacht dat ik zo snel weer ongeveer op mijn oude inkomstenniveau zou zitten.

Het beginnen van een eigen bedrijf hoeft niet duur te zijn. De grootste investering is meestal je eigen tijd. Ik ken ook mensen die een bedrijf begonnen en eerst allerlei kosten maakten. Dure boekhouder, mooi kantoor, personeel. Dat is niet mijn route geweest. Ik hou de kosten altijd zo laag mogelijk (hoera, website van 7 euro per jaar!). Dat doe ik privé en ook zakelijk. Het zorgt ervoor dat ik zoveel mogelijk winst overhoud voor mezelf, mijn gezin en om weer terug in mijn eigen bedrijf te stoppen. Zoveel mogelijk geld verdienen is niet mijn belangrijkste doel. De vrijheid van ondernemer zijn (of zzp’er, net hoe je het wilt noemen) is mijn grootste beloning. Ik schrijf dit bijvoorbeeld op een zondagmiddag. Ik ben net terug uit de speeltuin met mijn kinderen. Mijn jongste slaapt, mijn oudste mag een half uur een spelletje op mijn telefoon doen. Daarna spelen we met de Lego. 

Soms vergeet ik hoe het leven van andere hardwerkende ouders eruit ziet. Om 18.00 thuiskomen, nog moeten koken. Hup, snel, kids naar bed. Iedereen die ook van dat geren af wil, gun ik ondernemen van harte. Tuurlijk: terwijl een loondienster ’s avonds lekker tv kijkt, zit ik vaak nog te werken. En niet iedereen wil ondernemer of zzp’er zijn. Het is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar droom je er wel van en past het bij je: go for it. Je hebt geen zak met geld van de bank nodig om iets op te zetten. Begin gewoon. Met een plan. Met een eerste opdrachtgever, met een eerste blog of een eerste verkoop. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat het lukt!

Ik ben benieuwd naar jullie ondernemersverhalen. Ook een eigen bedrijf begonnen? Droom je ervan? Wat houdt je tegen? Post het vooral in de comments.

Share

8 Comments

 1. Roos Reply

  Oh wat zou ik het graag willen. Ga binnenkort voor een 3e dag werken omdat het financieel even nodig is maar ik vind het vreselijk. Zou zo graag meer thuis zijn met de kinderen. Al vind ik het soms ook weer lastig om (nu) 5 dagen thuis te zijn met de kindjes. Altijd twijfels. Ik vind m’n werk ook niet fantastisch maar wat moet je dan. Heb wel ’n HBO diploma maar kan er verder niks mee behalve dat wat ik nu doe.

 2. Marieke Reply

  Amper een jaar geleden ben ik ook voor mezelf begonnen. Heerlijk, die zelfstandigheid, onafhankelijkheid en vrijheid! Je krijgt mij met geen 10 paarden meer terug in loondienst!

  Gedeeltelijk doe ik het op gevoel en gedeeltelijk met logisch verstand, stapje voor stapje. Ik heb eerst mijn minimale randvoorwaarden om professioneel te kunnen werken helder gemaakt. Van daaruit kun je bouwen. Ga zuinig met je geld om, maar wees ook niet bang om het in belangrijke middelen te steken die je geld opleveren.

  Met een oude laptop gestart, inmiddels een nieuwe met een goed CRM-systeem en een ICT-er die mij direct helpt als de boel crasht. Want elk uur dat ik niet kan werken, kost ook omzet. Vanuit huis begonnen, maar inmiddels een kantoorruimte gehuurd. Thuis liep alles door elkaar en gaf geen rust. Geen marketingbudgetten, wel social media en een duidelijke website zodat mensen weten wat je doet en je kunnen vinden. En zo heb ik er nog wel een paar ?.

  Amper een jaar verder, loopt het als een tierelier. Allerlei angsten (o.a. financieel, alles zelf moeten doen) die ik op voorhand had, zijn niet uitgekomen. Ik heb weliswaar minder (financiële) zekerheid dan vroeger, maar wel veel meer vertrouwen dat ik het wel red. Ik zoek het ook niet meer in die grote lease-auto of andere materiële status…

  Ik kan nu zelf bepalen wat ik met wie doe. Heerlijk! En hard werken is niet erg, als je er maar meer energie van krijgt dan dat je erin steekt!

 3. Eva Engels Reply

  Ha Renee, stop je dan ook met je rubriek in Flair
  ” Waar doet ze het van?” En is die rubriek dan alleen op Portemonnee te lezen?

 4. Mariska Reply

  Zo inspirerend! Ik droom ervan om een eigen coffee/lunchroom te hebben met gezonde en lekkere producten ? wat me tegenhoudt? Vooral het geld want daar is wel een investering voor nodig. Oh en de moed om te beginnen. Maar ik ben nog jong (23) dus wie weet! Toffe website, ik lees je artikelen graag.

 5. Jorinde Reply

  Ohh, wat een fijne site is dit! Kom er via Pinterest op en ben nu al zo onwijs geïnspireerd. Ook dit stuk is weer zo interessant om te lezen. Mijn droom is om uiteindelijk ook eigen baas te zijn en te kunnen leven van mijn sites en stukjes. 🙂

 6. Rechelle Reply

  Hey altijd inspirerend als ik je artikelen lees. 😁

  Maar volgens mij vergeet je iets of is het toch gewoon een wonder, naast domeinnaam heb je ook een webhosting nodig.

  Dat is vaak minimaal 4 euro per maand toch… 🙈

  Dus nu wek je mij nieuwsgierigheid wel op.. Want met 7 euro per jaar is zeker heerlijk, dan is het starten van blog zo meteen gemaakt….

  Ik hoop je reactie hierover ontvangen, dankje

  Rechelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *